Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Prihaja čas, ko so se narava začne prebujati, mi pa ugašati. Počutimo se utrujeni, brezvoljni, zaspani in izčrpani. Nekateri so bolji občutljivi na vremenske spremembe, lahko so omotični, razdražljivi ali se pojavijo celo glavoboli in včasih celo bolečine v sklepih. Vse to so znaki spomladanske utrujenosti.

  Endokrinolog doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med. za to krivi naše porušeno hormonsko ravnovesje: Ker pozimi v našem telesu prevladujejo drugi hormoni, kot v pomladnih mesecih, je lahko nenadna spomladanska utrujenost posledica hormonskega neravnovesja.”

  Preverite tudi: ALTERNATIVNA MEDICINA: CENA IN ALI DELUJE? (BIORESONANCA, HOMEOPATIJA, REIKI, AKUPUNKTURA)

  Čez zimo se telesne rezerve serotonina, znanega tudi pod imenom hormon sreče, izčrpajo in zaradi pomanjkanja svetlobe prevladuje spalni hormon melatonin. Spomladi se dnevi podaljšajo in s pospešeno sintezo serotonina se začne razmerje teh dveh hormonov počasi obračati. Poveča se tudi tvorba endorfinov, estrogenov in testosterona. To močno obremeni telo, kar lahko občutimo kot povečano utrujenost.

  En krivec so lahko tudi velike spremembe v dnevnih temperaturah. Jutra in večeri so lahko nadvse hladni, medtem ko se ozračje čez dan pogosto toliko segreje, da zunaj posedamo v lahkotnejših oblačilih. Vse pogosteje se dogaja tudi, da so nihanja velika iz dneva v dan. Nekaj deževnim in mrzlim dnem velikokrat sledijo celo za petnajst stopinj toplejši in sončni dnevi. Takšno nihanje zunanjih temperatur ima seveda vpliv tudi na naše telo. Dvig temperatur namreč povzroči, da se telo začne ohlajati. Žile se razširijo, zato krvni tlak pade. Takšen nenaden padec tlaka pa se kaže ravno kot utrujenost, celo kot omotica in slabost.

  Spomladanska utrujenost se pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki veliko sedijo in se tudi sicer čez leto zelo malo gibajo. Pogosta je pri debelih in starejših ljudeh ter pri tistih, ki imajo oslabljen imunski sistem.

  Kaj lahko storimo?

  Da si uravnamo hormonalno ravnovesje, je potrebno odstraniti vzrok, zaradi katerega se je že v osnovi porušilo. Največkrat je krivec atlas – prvo vratno vretence, ki je premaknjeno (kar pri 98% ljudi). To povzroči, da se vam zmanjša cirkulacij krvi v možgane, s tem epifiza, ki je glavni direktor za hormone v naših možganih, ne more delovati pravilno. Zato prihaja do težav s hormonom melatoninom in ostalim endokrinim sistemom. Prav tako vpliva na naš krvni tlak. Če se atlas premakne, začne naše srce bolj potiskati kri po telesu, ker poskuša možgane bolje oskrbeti s kisikom. Kar vpliva na krvni tlak. Z AtlasPROfilax metodo se z enim tretmajem reši tudi ta težava.

  Jesti moramo tudi veliko sadja in zelenjave, da telo napolnimo z vitamini in minerali. ”Če pozimi namreč potrebujemo več maščob in ogljikovih hidratov, moramo spomladi telesu ponuditi več beljakovin in vitaminov. V pomladnih dneh moramo jesti čim manj težke in mastne hrane, ki lahko občutek utrujenosti le še stopnjuje,” pravi dr. Kocjan.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje