Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Ko enkrat poskusiš menstrualno skodelico, ugotoviš, da je uporaba pravzaprav zelo preprosta, skoraj tako kot uporaba tampona ali vložka! Le enkrat ali dvakrat moraš poskusiti in zelo hitro se jo navadiš. In da boš enkrat za vselej nehala dvomiti o čedalje bolj priljubljenem alternativnem higienskem pripomočku, smo ti pripravili natančna navodila za uporabo menstrualne skodelice!

  Kako uporabljati menstrualno skodelico?

  Najprej moraš izbrati pravo velikost. Izbiraš lahko med 3 velikosti: S, M ali L. Ustrezna velikost menstrualne skodelice je odvisna od več dejavnikov, kot na primer moči menstrualnega toka, starosti uporabnice: deviškosti, vaginalnega rojstva, aktivnega načina življenja, morebitnih zdravstvenih težav in tako naprej…  Več o tovrstnih dejavnikov si lahko prebereš tukaj. Sicer pa lahko velikost skodelice izbereš na podlagi spodnje tabele.

  Tako, sedaj ko imaš primerno menstrualno skodelico, je vprašanje le, kako jo uporabiti. Čaka te 5 korakov – a naj te to ne prestraši, gre za 5 zelo preprostih korakov!

  1. Predpriprava (čiščenje)
  Pred prvo uporabo skodelico temeljito umijemo z vodo in blagim milom ter prevremo (približno 10 minut) v večji količini vode. Preverimo tudi, da so luknjice na vrhu skodelice povsem odprte. Ustrezna higiena rok je izjemno pomembna, da ne vnašamo škodljivih snovi v nožnico, zato si pred rokovanjem s skodelico temeljito umijemo roke z blagim milom in toplo vodo.

  2. Zlaganje v manjšo obliko za lažje vstavljanje
  Menstrualna skodelica Lalicup je narejena iz mehkega medicinskega silikona, ki ga zlahka zložimo v manjšo obliko za lažje vstavljanje. Več o različnih tehnikah zlaganja menstrualne skodelice si lahko prebereš na spletni strani Lalicup pod: Metode prepogibanja.

  3. Vstavljanje
  Pred prvo uporabo ali dokler se vstavljanja skodelice ne navadiš povsem, lahko menstrualno skodelico navlažiš z vodo ali namažeš z lubrikantom na vodni osnovi za lažje vstavljanje. Namestiš se v udoben položaj – večina žensk skodelico najlažje vstavi med sedenjem na stranišču, čepenjem ali s privzdignjeno eno nogo. S čvrstim prijemom zloženo skodelico (z obročem naprej) vstaviš v spodnji del nožnice, pri tem pa sprostiš vaginalne mišice. Skodelico namestiš nekaj centimetrov pod maternični vrat.

  Prav nič hudega ni, če boš med prvimi vstavljanji malce nespretna – pravilen položaj v nožnici boš našla z nekaj vaje in raziskovanjem svoje anatomije. Po vstavitvi preveri, če se je skodelica pravilno razprla, da bo učinkovito lovila menstrualno kri; to storiš tako, da s prstom rahlo zaokrožiš okoli dna skodelice. Pecelj skodelice lahko odrežeš ali prikrajšaš, če te moti.

  In verjemi, ko boš nekajkrat poskusila vstaviti menstrualno skodelico, boš ugotovila, da si se zaman obremenjevala, ali ti bo uporaba skodelice delala preglavice. Sledi le še odstranjevanje skodelice, ki pa je še bolj preprosto kot vstavljanje:

  4. Odstranjevanje

  Večina žensk menstrualne skodelice odstrani in izprazni 2- do 4-krat dnevno.

  Pred odstranjevanjem očisti roke z blagim milom in vodo. Vaginalne mišice sprosti, dno skodelice primi s kazalcem in palcem ter čvrsto stisni, dokler ne začutiš, da podtlak, ki skodelico drži varno na mestu, popusti. Ob sprostitvi podtlaka včasih zaslišimo tudi značilen zvok. Skodelico zloži v manjšo obliko (podobno kot pri vstavljanju) in nežno izvleči. Pri tem si lahko pomagaš tudi s pecljem, nikakor pa ne smeš vleči samo za pecelj skodelice, saj lahko to povzroči razlitje vsebine skodelice in celo poškodbe nožnice.

  5. Čiščenje skodelice in ponovna uporaba
  Po odstranitvi skodelice njeno vsebino izlijemo v straniščno školjko, skodelico operemo ali obrišemo s čistilnim robčkom in jo ponovno vstavimo.

  In že smo pri koncu! Poskusi in verjemi, da boš navdušena, da si končno zamenjala higienski pripomoček, ki lahko ob rednem vzdrževanju učinkovito opravlja svojo nalogo tudi do več let!

  Zahvaljujoč inovativno zasnovi ima večjo kapaciteto in tako tudi pri močnejših menstruacijah ne prepušča!

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje