Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Svetovalnica

  Pogovor z Melito Kuhar, strokovnjakinjo za partnersko in družinsko problematiko. V svoji Svetovalnici parom pomaga pri uvidu in reševanju partnerskih težav. 

  Cilj svetovanja je med drugim tudi ta, da se lahko partnerja odkrito pogovarjata, da sproščeno izražata svoje občutke, čustva in stiske ter se počutita varna in sprejeta. Tudi če sta si različna. Ali kot pravi sama: “Olajšanje sprejemanja različnosti partnerja lahko zagotovo dojemamo takrat, ko se iskreno zavedamo, da želimo osrečevati in da se znamo in želimo pogovarjati o razlikah, ki sta značilna v partnerski zvezi. Ko vemo, kaj se v partnerju dogaja in zakaj reagira tako, kot reagira, lahko tudi mi sami predrugačimo naš vrednostni sistem in se naučimo prisluhniti in tudi na primeren način sporočiti, kaj si želimo pa tudi česa nočemo. Gre za komunikacijo in prilagajanje, sklepanje kompromisov.”

  Melita, razlike med moškim in ženskim svetom. So še vedno tu, kajne?

  Tako je, moški in ženske različno dojemamo odnose, vzgojo, ljubezen spolnost, komunikacijo. Skratka, o vsaki zadevi imata oba spola pogosto nasprotujoče mnenje. Če to vemo, potem smo bližje oblikovanju srednje poti oziroma kompromisov, ki nas vodijo k odnosom, ki zadovoljujemo tako žensko kot moškega. V to presečno množico, kot ji sama pravim, je zaradi truda in pogovorov obeh vtkanih mnogo želja in idej, kako se zediniti o sicer zadevi ali prepričanju, ki oba razdvaja. Pare v Svetovalnici učim, kako se naučiti najti to srednjo pot.

  Kaj pa emocionalni svet? Je res, da smo ženske veliko bolj čustvene?

  Vsi smo enako čustveni, tako moški kot ženske, le način izkazovanja čustev je pogojen tudi kulturno in civilizacijsko. Na primer, dečke se je in se jih še vedno vzgaja, da morajo biti močni in ne smejo kazati čustev, medtem, ko deklice lahko jočejo ali so žalostne. In to se prenese nato v odraslost, ko moški pogosto niso v stiku s svojim čustvenim svetom, medtem ko ženske smo in to znamo kdaj tudi poudariti in biti kdaj »kraljice drame«, ko nam to ustreza. Moškim je to precej tuje in se v čustvenem svetu ne znajdejo najbolje. Ko zaupajo v odnos in se počutijo varne, se tudi moški znajo čustveno »odkleniti«.

  …In prav zaradi teh razlik v izkazovanju čustev nastajajo težave. Katere?

  Odsotnost zdrave komunikacije, ne poslušamo se in ostajamo v lastnem prepričanju. Sploh si ne damo možnosti slišati eden drugega, kaj si želi, hoče, potrebuje pa tudi česa noče. Velik partnerski problem je tudi maščevanje preko intimnih stikov in spolnosti, ko gre za odtegnitev spolnega stika kot povračilo za nekaj, kar se je dogajalo čez dan oziroma zaradi nakopičenih zamer, o katerih partnerja nista govorila.

  Velik problem je tudi v tem, ko partnerja svoja nesoglasja bijeta za področju vzgoje in se njune težave prelivajo tudi v starševstvo. Poudarjam, da sta partnerstvo in starševstvo dve različni poglavji družinskega življenja.

  In potem pravimo, da nas moški enostavno ne razumejo. Je to resnica ali le izgovor?

  Moški ne razumejo ženskega sveta. To ni hec in ni hudomušna šala ampak je resnica. In obratno, tudi ženske ne zmoremo razumeti, kaj se dogaja moškim, četudi so mnogo manj komplicirani kot me ženske. Oboji, tako moški kot ženske smo enako čustveni, a naš emocionalni svet čutimo in ga izkazujemo na različen način. Od tod tudi razlika v izkazovanju in dojemanju čustev.

  Moški nas dojemajo kot komplicirana bitja, ki ne vedo kako povedati, kaj si želimo. O nas menijo, da nekaj mislimo, drugo rečemo in tretje naredimo. A brez nas ne morejo. In me ženske brez njih tudi ne!

  Pa smo pri komunikaciji. Ali moški in ženske različno komuniciramo?

  Sama ne delim komunikacije na moško in žensko. Oboji smo lahko težki v izražanju. Najbolj obsojam epizode mučne tišine, oziroma kot ji pravijo »kuhanje mule«, v kateri sta oba spola mojstra. Sicer je res, da moški povejo direktno in kot imajo v mislih ter takoj pričakujejo odgovor od svoje drage, me ženske pa smo narejene tako, da čustveno reagiramo in nato šele racionalno razmislimo, kaj in kako. Kot v uvodu rečeno, smo res različni in s tem ni nič narobe.

  Pri komunikaciji se lahko hitro zgodi, da vlečemo vsak v svoj konec, ne? Kaj svetujete parom, ki to pogosto počnejo?

  Parom, ki trmarita in vztrajata vsak na svojem bregu povem, da je partnerski odnos trdo delo, pravzaprav garanje, ki vključuje sklepanje kompromisov oziroma srednje poti. Pomembno si je prisluhniti in si poiskati strokovno pomoč, saj sami težko objektivno pogledamo na odnos in ocenimo, kakšen je naš delež nestrpnosti in agresije, zamer in jeze, ki se kreira ob zamolčanih stališčih, željah ali potrebah. Zato je nujno potrebno, da se par nauči komunicirati in se slišati ter nato preiti od besed k dejanjem.

  Potem velja: vsi smo ranljivi, tudi moški.

  Po mojih izkušnjam v Svetovalnici, se čedalje več moških zaveda, da so zgolj ranljivi ljudje, ki imajo svoja čustva in bolečine srčka, ki jih sili k temu, da iščejo rešitve. Moški običajno svojo ranljivost zanikajo ali jo spretno skrivajo, a ko boli preveč, priznajo svojo nemoč in poiščejo strokovno pomoč. No, vsaj tako velja za moške stranke Svetovalnice, ki so v velikem porastu, kar pomeni, da se zavedajo, da bodo brez strokovne pomoči težko ujeli ritem svojih emocij in naredili korak naprej.

  Zakaj je potem to sprejemanje ranljivosti sebe in drugega tako težko?

  Res je, nismo radi ranljivi in nemočni pred udarci drugih. Skrivamo svojo občutljivost in ranljivost za različnimi obrambnimi zidovi in mehanizmi, od humorja do pesimizma, od pretirane družabnosti do izolacije med štiri stene. Navzven se običajno kažemo kot močni in odporni ljudje, ker s tem pred drugim skrijemo, da smo ranljivi. Ko si priznamo, da smo ranljivi, naredimo velik korak naprej v osebnostni rasti in k sprejemanju svojih pozitivnih in negativnih lastnosti. Ker jih imamo vsi.

  Poudarila bi rada staro resnico, da več glav več ve, da dajmo iskati sinergije in skupno vizijo partnerstva, ljubezni in spoštovanja. Z vložkom volje in truda lahko vsak par doseže skladno zvezo in oblikuje tudi ljubeče odnose v družini, saj otroci potrebujejo mirna, srečna in zadovoljna starša.

  Vprašanja: Alena Bergant.

  Melito Kuhar lahko poiščete na spletni strani www.svetovalnica.si, jo pokličete na tel. št. 031 666 168 ali pa ji pišete na info@svetovalnica.si. Vsi Melitini članki so objavljeni tudi na njenem Facebook profilu: www.facebook.com/Svetovalnica.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje