Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Pametni telefon uporabljamo za mobilno plačevanje, na njem tečejo izredno pomembne bančne aplikacije, da shranjenih osebnih podatkov in fotografij, za katere nočete, da jih kdorkoli vidi, niti ne omenjamo. Kako torej poskrbeti, da bo telefon, kot je Huawei Mate 40 Pro, varen kot bančni trezor?

  Najhuje je, če telefon izgubite ali vam ga celo ukradejo in ker ni zaščiten, ima nepridiprav popoln dostop do pomnilnika. Tega si v sodobnem svetu, v katerem se vse bolj zanašamo, da imamo pametni telefon ves čas pri roki, nikakor ne smemo dopustiti. Časi odklenjenih telefonov ali celo telefonov brez vpisanega uporabniškega računa so namreč minili. Na voljo nam je veliko varnostnih funkcij, s katerimi zaščitimo podatke in aplikacije ter zmanjšamo ogroženost na najmanjšo možno raven, vendar je od nas odvisno, ali jih bomo uporabili. Lahko jih ne uporabimo, vendar to počnemo na lastno odgovornost.

  Uporabniški račun je temelj varnosti!

  Z vpisom uporabniškega računa Huawei je tudi na telefonih z mobilnimi storitvami HMS na voljo funkcija iskanja v primeru kraje ali izgube. Tovrstni dogodki so že tako ali tako stresni, saj nikdar ne moremo biti popolnoma prepričani, da bo naprava našla pot nazaj v naše roke, vendar smo lahko vsaj malo pomirjeni, kajti če želimo, lahko s pomnilnika na daljavo izbrišemo vse podatke. Kdorkoli že ima vaš telefon, ima v rokah neuporabno napravo, zaklenjeno z biometrijo ali geslom, zato si z njo ne bo mogel veliko pomagati.

  Uporabniški račun na napravah Huaweija je namenjen izključno zagotavljanju ustreznega delovanja naprave in dostopa do storitev v oblaku, zato je raven varovanja zasebnosti na visoki ravni. To je značilno za vse njihove naprave, tudi starejše, če jih nastavite izključno s tem računom, a še posebej za nove, kot je telefon Mate 40 Pro.

  Biometrija in močno geslo!

  Nekateri imajo še danes telefon nezaklenjen, saj menijo, da je zato uporaba preprostejša. Nikar. Delate si namreč medvedjo uslugo. Ne samo, da ga lahko nekdo ukrade in nato ponastavi s svojim uporabniškim računom, na dlani ima, kar je v pomnilniku. Ker imajo vsi sodobni telefoni vsaj tipalo prstnega odtisa, če ne tudi prepoznavo obraza, uporabite eno od teh dveh možnosti. A pred tem razmislite, kakšno naj bo številčno geslo oziroma še bolje, raje namesto številčnega niza (koda PIN) uporabite geslo dolgo do 32 raznovrstnih znakov. Že res, da si ga bomo težje zapomnili, vendar če bo le dovolj močno, potem smo lahko prepričani, da ga prav tako nihče ne bo uganil. Upoštevajte tudi, da branje prstnega odtisa ali prepoznava obraza ne moreta nuditi dovoljšne varnosti, če je še vedno mogoče v napravo vstopiti s preprosto štiri znakovno kodo PIN – na primer »1111«!

  Najboljši pametni telefoni Huawei imajo izredno hitro in zanesljivo tipalo prstnega odtisa pod zaslonom, medtem ko ga imajo modeli srednjega in nižjega razreda na hrbtu ali v tipki za vklop. Največ na tem področju pa nudi Mate 40 Pro, saj poleg prstnega odtisa vključuje še zmogljiv sistem prepoznave obraza s pomočjo sprednje kamere in tipala globine. Medtem so vse varnostne in funkcije zasebnosti zajete v okolju EMUI 11.

  Zakaj ne bi šifrirali vseh podatkov?

  Naslednja možnost ni odveč, če je na napravi veliko res pomembnih datotek. Uporabite možnost šifriranja podatkov, ki varnost dviguje na popolnoma novo raven. Ni nujno, da šifrirate vse podatke, gotovo pa šifrirajte tiste, ki jih iz takšnega ali drugačnega razloga nihče drug ne sme videti. Podobno velja še za eno možnost. Izberete lahko pomembne aplikacije in jih zaklenete. Dostop do njih po potem dodatno varovan in ne bo mogoč, četudi nekdo dobi v roke odklenjen telefon, ker ste ga pozabili zakleniti, ali imate nastavljen daljši časovni interval do samodejnega zaklepanja.

  Ko gre za varnost in zasebnost, nastopi sistem EMUI 11 s celovitimi rešitvami zaščite naprav. Zaupanja vredno okolje izvajanja (Trusted Execution Environment) ima certifikat CC EAL5+, ki dokazuje najvišje stopnje varnosti mikro jedra sistema. EMUI 11 vsebuje še nove funkcije zagotavljanja zasebnosti. Pred prenosom fotografij lahko izbrišete občutljive osebne podatke, med katere sodijo lokacija, čas in podrobnosti o napravi, medtem ko funkcija Note Lock ohranja zapiske zaupne, saj je dostop mogoč le s poznavanjem kode PIN ali uporabo enega od vgrajenih načinov biometrične identifikacije.

  Arhivirajte podatke v oblaku

  Izguba ali kraja niste edina primera, ko imamo lahko težave. Telefon se lahko zaradi takšnega ali drugačnega razloga pokvari, zato je priporočljivo, da imamo podatke varno shranjene v oblačni shrambi ponudnika. Tam so varno shranjeni in ko jih bomo potrebovali, jih bomo hitro in preprosto prenesli nazaj na staro ali novo napravo. Slednje je posebej pomembno v primeru servisnih posegov, kjer telefon najpogosteje povrnejo na tovarniško nastavitev. Huawei Cloud zato omogoča varnostno kopiranje, obnovitev podatkov, brezžično nastavitev telefona in sinhronizacijo ter lahek prenos podatkov med mobilnimi napravami.

  Če je le mogoče, razmislite še o fizični varnosti telefona. Zanj kupite varen ovitek, ki prepreči poškodbe v primeru padcev na tla, prav tako pa ni odveč, če je naprava zaščitena pred vodo in prahom. Zgodi se lahko, da zaradi slednjega pride do okvare, zaradi česar so podatki in storitve pametnega telefona, na katere se zanašamo, nedostopni!

  Zakladnica raznovrstnih aplikacij

  V Huaweievi trgovini AppGallery najdete ogromno odličnih aplikacij, tudi slovenske, s katerimi si lahko popestrite svoj dan. Razdeljene so v 18 različnih kategorij, tako da lahko hitro najdete, kar želite. Našli boste bančne in plačilne aplikacije, kot so NLB Klikin, mBills in VALU, razvedrilne aplikacije, kot so NEO, EON, T-2 tv2go, A1 Xplore TV Go in VOYO.SI, družbene platforme, kot je priljubljeni TikTok, igre, med katerimi je tudi Fortnite, in številne druge.

  Dodatno pa vam na pomoč priskoči še univerzalni iskalnik Petal Search, ki vam poleg aplikacij omogoča še iskanje slik, novic in mnogih drugih informacij.

  Širok ekosistem naprav Huawei

  Obe platformi sta na telefon Mate 40 Pro že prednameščeni, kakor tudi na P smart 2021 , še en Huaweiev novejši telefon z odlično kamero. Poleg obeh telefonov je Huawei nedavno predstavil še brezžične slušalke Huawei FreeBuds Pro in Huawei FreeLace Pro ter pametni uri Huawei Watch GT 2 Pro in Huawei Watch Fit. Tako slušalke, kot tudi ure so popolnoma kompatibilne z operacijskima sistemoma Android in iOS. Celoten ekosistem Huaweievih rešitev pa zaokrožuje serija prenosnikov MateBook, ki vključuje cenovno bolj dostopna modela MateBook D14 in MateBook D15, kot tudi izjemno zmogljive MateBook 13, MateBook X in MateBook X Pro. Prek funkcije Huawei Share pa se vsi prenosniki brezšivno in instantno povežejo s Huawei telefoni.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje