Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  V mnogih pogledih je nova Huaweieva ura bolj smiselna od poleti predstavljenega modela Watch 3. Življenjska doba baterije je daljša, beleženje dejavnosti je enako, če ne celo boljše in tudi stane manj. Če bi še omogočala plačevanje, namestitev neodvisnih aplikacij in podpirala pretočno glasbo, potem bi bila še bližje popolnosti.

  Verjetno je vsakemu jasno, da ure iz družine GT niso tipične predstavnice pametnih, temveč prej pametnih ur pretežno usmerjenih v beleženje aktivnosti in spremljanje zdravja. Nimajo obširnega nabora funkcij in aplikacij, ko na primer Applove ali Samsungove, a krati jih puščajo daleč zadaj, ko gre za življenjsko dobo baterije. Sočasno so v beleženju življenja na ravni najboljših, medtem ko športne ure prekašajo v videzu. Nekaj posebnega so. Bolj podobne tradicionalnim elegantnim uram, kot katerekoli druge!

  Estetika na ravni tradicionalnih ur

  Ura Watch GT 3 je na voljo v dveh velikostih. Večji s 46 in manjši s premerom 42 mm, pri čemer se slednja dobrika nežnejšemu spolu. Obe sta slogovno dovršeni, s poudarjenim na robovih rahlo ukrivljenim zaslonom. Večja ima okoli roba številčno skalo, medtem ko pri manjši uri robu skoraj ni, kar jih daje prav posebno estetiko. Ohišje iz nerjavečega jekla je v obeh primerih tanjše od centimetra in brez paščka dokaj lahko, saj teža ne preseže 36 granom. Ena od izvedb ima celo izredno zanimiv kovinski pašček, katerega člene odstranite ali dodajate brez uporabe orodja. Čeprav dobro drži uro na zapestju, kar je pogoj natančnega delovanja tipal, je poleg še črni pašček iz umetnega materiala, ki se bo najbrž bolje obnesel med športnimi aktivnostmi. Menjava paščka je ravno tako hitra in preprosta, kar dodatno olajša uporabo. Za upravljanje je poleg na dotik občutljivega zaslona na voljo vrteča krona in manjša tipka pod njo s privzeto vlogo skoka nazaj. Posebej uporabna sta, ko je zaslon moker in prepoznava dotika motena ter nikakor ne motita in pravzaprav lepo dopolnjujeta estetiko naprave.

  Čudovito in svetel zaslon, boljša odzivnost in natančnejše tipalo

  Že na prvi pogled prepriča 1,43-palčni zaslon AMOLED, saj je izredno svetel, oster in kontrasten ter zato čitljiv v vseh razmerah. Čeprav se s hitrosti osveževanja ne more meriti z 90 ali 120-herčnimi zasloni pametnih telefonov, je prikaz animacij boljši kot v starejših urah družine GT. Z ločljivostjo 466×466 pik nudi dovolj veliko prostora za izčrpen prikaz informacij in ustvarjalnejših številčnic. Nov naj bi bil procesor, čeprav podatka o tipu (še) ni in operacijski sistem, ki temelji na sistemu Harmony OS. Posledično je delovanje izredno gladko in odzivno, medtem ko način prikaza informacij, menijska struktura in kartice z informacijami v primerjavi z dosedanjimi urami niso bistveno spremenjene. Še vedno je uporaba ure izredno preprost in intuitivna.

  Čeprav je na voljo ogromno različnih številčnic, je po drugi strani malo možnosti prilagajanja izbrane. Ko bi na primer želeli le spremeniti njeno barvno shemo, kaj šele, če bi hoteli spreminjati prikazane podatke. Po stari navadi Watch GT ne ponuja polnega stalno prižganega zaslona. Vsaj ne z izbrano številčnico. Z aktivacijo te funkcije se po določenem času na zaslonu prikaže preprostejšega. Je pa teh več oziroma je pri nekaterih številčnicah že vključen. Kot smo dejali, je pametnih funkcij manj. Poleg sprejema klica preko povezave Bluetooth ura prikazuje še obvestila, z možnostjo odgovarjanja nanje preko prej nastavljenih krajših besednih zvez.

  Najbolj pomembno je, da ohranjajo izročilo predhodnic glede življenjske dobe. Baterija zdrži tja do 14 dni (do 7 pri manjši uri z manjšo baterijo), kar bo držalo. Ob stalnem merjenju srčnega utripa in nasičenosti kisika v krvi, občasnem krajšem merjenju aktivnosti, spremljanju spanja, prikazovanju obvestil ter izključenim stalno prižganim zaslonom.

  Impresivno merjenje

  Če poleg baterije še kaj izstopa, potem je to sposobnost in natančnost spremljanja dejavnosti in zdravje. Huawei je izboljšal optično tipalo srčnega utripa, ki je poleg delovanje satelitskega sprejemnika na dveh frekvenčnih območjih glavna nadgradnja tipal. Tipalo ima namreč več svetlobnih teles, zato je merjenje v natančnejše. Dodano je še tipalo temperature, s katero ura meri toploto na ravni kože. V kolikšni meri je podatek uporaben, še ni popolnoma jasno, toda po drugi strani ni odveč.

  Huawei Watch GT 3 pomeni hvaležno dodelavo starejšim modelov, pri čemer so odpravili nekatere slabosti le teh in ohranili njihove prednosti. Zdaj pa čakamo, da bo Huawei uvedel katero novo meritev. Še najbolj možnost merjenja srčnega tlaka na zapestju, kar bo verjetno na voljo z naslednjo novo pametno uro. Še nečesa si želimo. Ura ima mobilno denarnico, ki pa pri nas ne deluje. Upajmo, da kmalu, kajti možnost plačevanja z uro ena od tistih pametnih funkcij, zaradi katere se raje odločamo zanjo.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Ti pošljemo izbor TOP vsebin raje na email?

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.

  Izbor TOP vsebin na tvoj email ↓

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.