Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Kolesarjenje postaja vse bolj priljubljena oblika preživljanja družinskega prostega časa, Slovenija pa je za to kot narejena. Razlogov za priljubljenost kolesarstva je več: dejstvo, da smo po vseh delovnih in šolskih obveznostih končno skupaj, do ponosa, ki tako otroke kot odrasle prevzame po prevoženi poti in opravljenem delu.

  Ampak, če želimo, da bo nam in otrokom kolesarska tura v veselje, se je treba nanjo pripraviti.

  1. Pozanimajte se o posameznih turah in izberite primerno družini 

  Najpomembnejše pravilo: ko greste na kolesarsko turo z družino, ne greste zato, da bi izboljševali svoje osebne rekorde, ampak zato, da bi se imeli fino in da bi vaši otroci vzljubili kolesarjenje. Turo načrtujte tako, da jo bo zmogel tudi najmlajši oziroma najšibkejši član. In ker tukaj govorimo o kolesarskih izletih, do izhodišč katerih se zapeljete s svojim avtomobilom, vam priporočamo, da še pred tem opravite kak kolesarski izlet kar od doma in se tako prepričate o sposobnostih in spretnostih otrok.

  Kolesarjenje

  2. Pripravite svoja kolesa in tudi opremo

  Kolesa naj bodo v brezhibnem stanju, to pomeni z delujočimi zavorami, menjalniki in pnevmatikami, v nahrbtnik pa poleg rezervnih oblačil, hrane in vode sodi tudi paket prve pomoči ter paket za krpanje zračnic z nekaj osnovnega orodja. Seveda se ga je dobro naučiti tudi uporabljati.

  3. Razmislite o transportu koles

  Nosilcev koles je več vrst in najpogostejši so še vedno strešni, čeprav jim tisti »za na kljuko« že tesno sledijo. Vse bolj praktični so, ker so avtomobili pač vedno večji, višji in širši ter je zato stegovanje čez streho z vsakim modelom avta težje. Tudi odpiranje zadnjih, prtljažnih vrat je omogočeno, kajti nosilci se zlahka umaknejo s kolesi vred, ne da bi morali vse skupaj sneti z vlečne kljuke.

  Poiščite takšne nosilce, v katere se vpne celo kolo. Na takšen nosilec boste lažje dali kolesa, če bo prvo kolo obrnjeno s krmilom v smeri vožnje, drugo nazaj in spet tretje naprej ter četrto nazaj. Vedno kupujte nosilce, ki so narejeni posebej za vaše vozilo in se lahko tudi zaklenejo. Slednje ne velja zgolj zaradi zaščite pred nepridipravi, temveč zaradi tega, da bo vožnja z vašo družino varna in se nosilci ne bodo odpirali.

  Pri strešnih nosilcih koles je največkrat glavna ovira višina. Manjši namreč težje pripnejo kolesa, a se da to zagato rešiti zelo elegantno. Zložljiva pručka, ki je vedno v prtljažnem prostoru, je nujni del kolesarske opreme, kajti plezanje po pragovih avtomobila vas bo spravljalo ob živce.

  Bodite skrajno pozorni na višino vozila s kolesi vred. Ko so kolesa na strehi, tudi ne smejo imeti na sebi nič dodatne opreme, kot so bidoni, otroški sedeži ali števci, da se med potjo kaj ne izgubi in ne povzroči nesreče. V avto si dajte še nekaj kolesarskega orodja. Ker imajo otroška kolesa drugačno dimenzijo plaščev kot tista, ki jih vozijo odrasli, preverite dimenzije in se oskrbite z ustreznimi rezervnimi zračnicami, pripadajočim orodjem za prvo pomoč ter seveda s tlačilko.

  Mimogrede, Škoda Yeti Outdoor je zaradi svojega robustnejšega in močnejšega videza kot nalašč za družinsko kolesarsko potepanje. Na račun štirikolesnega pogona in sistemov za terensko vožnjo je Yeti pravi strokovnjak za brezpotja in vas bo popeljal na prav vsak cilj.

  www.panjan.si.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje