Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Delo od doma so sanje marsikoga. Nekateri ste morda razmišljali, da bi ob naslednji menjavi službe našli takšno, ki bi vam omogočila, da boste delali od doma. Nihče izmed nas pa si še pred nekaj meseci ni predstavljal, da bo zaradi pojava koronavirusa dejansko “prisiljen” delati od doma.

  Ker gre pri marsikom za veliko spremembo, smo se za nasvete obrnili na Dr. Saro Brezigar, ustanoviteljico Akademije Panta Rei, strokovnjakinjo s področja strateškega upravljanja s človeškimi viri ter predavateljico na pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem in raziskovalko na Inštitutu za narodnostna vprašanja.

  Dr. Sara Brezigar nam je v nadaljevanju predstavila nekaj ključnih nasvetov, ki nam bodo pomagali, da bo naše novo delovno mesto zaživelo in da bomo pri svojem delu kar se da učinkoviti.

  »Če ste že kdaj v preteklosti delali od doma, ste se verjetno srečali s težavo, podobno tistim iz šolskih klopi, ko smo se zadnje trenutke učili za izpit in kako težko se je bilo pripraviti. Po drugi strani pa sta bila naš dom in naša soba zaradi urejenosti neprepoznavna – tla so bila posesana, prah pobrisan, kosilo kuhano, posoda pomita in pospravljena, ampak….. ura je bila že 15.00 in še vedno se nismo začeli učiti, « razlaga dr. Sara Brezigar in dodaja:

  »Zavedati se moramo, da delo od doma ni preprosto, saj zahteva veliko samodiscipline in volje. V nasprotnem primeru le postopamo po stanovanju in namenimo čas drugim opravilom. «

  Torej, če želite uspešno delati od doma, se držite teh 9 zlatih pravil.

  1. nasvet: Uredite si delovni kotiček

  Zelo pomembno je delovno okolje v katerem delate.

  Če delate v dnevni sobi, izklopite televizijo, saj boste več časa namenili njej, kot pa delu.

  Na mizi imejte samo stvari, ki jih potrebujete za delo, da boste imeli čim manj motenj. Seveda to ne pomeni, da imate vaš delovni kotiček v kopalnici, ampak da imate vso potrebno dokumentacijo pri roki. Vsakič, ko greste po kavo, do knjižne police, drugo sobo itd., boste vmes našli zadeve, ki vam bodo preusmerile misli.

  Če pa imate vse pri roki,  boste resnično minimizirali motnje.

  Če se vam bo delo na domu tako obneslo, da boste tudi v prihodnosti uporabljali to obliko dela, bi lahko razmislili tudi o možnosti, da bi uporabljali dvižno pisarniško mizo. Ali ste vedeli, da so Ernest Hemingway, Charles Dickens in Leonardo Da Vinci stali za svojo mizo, ko so delali?  Že leta 1883 so namreč v reviji Popular Science objavili članek o tem, da čezmerno sedenje povzroča zdravstvene težave in da ga odsvetujejo.

  1. nasvet: Naredit časovni načrt delovnega dne

  Ne podcenjujte delovnega časa. Če vam delodajalec ali stranka ne določita urnika, potem si ga določite sami. Navsezadnje sami najbolje veste, kdaj ste najbolj produktivni in kdaj vam bo v danih razmerah, ob morebitnem varstvu otrok, lažje delati. Ali ste bolj produktivni ponoči? Ali ste nočna sova ali ste bolj podobni jutranjemu škrjancu? Nihče vam ne bo postavljal omejitev, da morate biti ob 8.00 za svojo mizo in da imate samo pol ure odmora za malico. Vaša največja prednost je čas, izkoristite ga modro.

  Urnik si uredite tako, da vam bo najbolj ustrezal. Na elektronsko pošto lahko odgovarjate tudi popoldne, delate lahko od 19.00 do 00.00, če ste takrat bolj produktivni. V primeru, da ste škrjanec, pa dan začnite ob 5.00 in večino dela opravite že do kosila. Drugi ljudje radi delajo razdeljeno, recimo 2 uri zjutraj in se nato sproščajo, telovadijo, po tem pa spet nadaljujejo.  Pomembno je, da si naredite natančen časovni okvir glede na zahteve in potrebe, ki jih imate.

  1. nasvet: Tudi v domači pisarni bodite urejeni

  V nadaljevanju Dr. Sara Brezigar poudarja, da je pižama je čudovito in zelo udobno oblačilo, a kljub temu je vseeno malce neobičajno, če smo popoldne še vedno v oblačilih, v katerih smo spali in opravljamo poslovni klic. Težko je opisati, ampak naša oblačila vplivajo na naše počutje in komunikacijo z drugimi deležniki. Naše počutje je drugačno in delujemo bolj samozavestno, če smo primerno oblečeni.  Čeprav je to malenkost, vseeno vpliva na produktivnost. Tudi pri delu na domu namreč velja rek, da obleka naredi človeka.

  1. nasvet: Pozabite na prigrizke

  Delo od doma lahko doprinese tudi slabe navade – zmožnost, da greste lahko vsakič do hladilnika, ko si nekaj zaželite, ni najbolj dobra. Ne vpliva slabo le na vaše delo, temveč tudi na vaše zdravje. Sploh če ste v danih razmerah pod pritiskom ali živčni in je hrana vaša potešitev.

  Obstaja zelo preprost način, kako se temu izogniti: piškote in čokolade zamenjajte za zdravo prehrano, kavo zamenjajte za čaj in vnaprej si pripravite lahek zajtrk ter kosilo. Če se boste držali samo tega preprostega pravila, boste veliko naredili zase.

  1. nasvet: Steklenička vode naj bo tudi na mizi domače pisarne

  Med delom pijte veliko vode, da se izognete dehidraciji in zmanjšani produktivnosti. Redno pitje vode zmanjša tudi občutek lakote, prav tako pa se ne boste hitro utrudili in boste lahko naredili več dela.

  1. nasvet: Izklopite motilce delovnega procesa

  Verjetno si ne predstavljate, da bi preživeli dan brez telefona, elektronske pošte in socialnih omrežij. Če se vam zdi to nemogoče, ponovno premislite.

  Predstavljajte si vaš delovni dan, ki vsebuje pomembno nalogo. Po 10 minutah dela vam prijatelj piše na družbeno omrežje, pošlje šaljivo sliko, čez 5 minut zvoni telefon, ko vas kliče stranka, čez 15 minut prejmete e-sporočimo in ta postopek se redno ponavlja čez cel dan. Vsaka motnja, tudi če traja le eno minuto, vam preusmeri pozornost. Koliko časa spet potrebujete, da zberete misli in se ponovno skoncentrirate na nalogo?

  Izklopite vse, česar v tistem trenutku ne potrebujete za delo. Telefon preklopite na tiho, izklopite obvestila družbenih omrežij. Ne boste delovali arogantno, če nekaj časa ne boste dosegljivi. Pripravite si časovnico pomembnih nalog in tisti čas bodite nedosegljivi. Morda to ne bo ves dan. Morda bo to na začetku pol dneva ali le par ur. Vendar če poskusite, boste hitro ugotovili, kako izjemno se bo povečala vaša učinkovitost v tem času.

  1. nasvet: Izdelajte si delovni seznam

  Že popoldne ali zvečer pripravite svoj dnevni seznam (to-do listo) za naslednji dan. Pomembno je, da si svoje obveznosti določite po prioritetah: kaj je najbolj pomembno in kaj ima manjšo prednost v tistem trenutku.

  Ta seznam naj vam služi kot zemljevid, ki vam pokaže razporeditev nalog od jutra do večera na najučinkovitejši način. Ne opravljajte drugih nalog, če jih niste uvrstili na seznam in uredili po pomembnosti skladno z drugimi točkami seznama.

  Najboljša vaja za načrtovanje celotnega prihodnjega dne je, da to storite pred zaključkom delovnega dne. Če svoj naslednji dan načrtujete zvečer, bo vaša podzavest premlevala vaše načrte in cilje, medtem ko boste spali. Pogoste se vam bo zgodilo, da se boste zjutraj zbudili polni novih zamisli ter načrtov za tisti dan.

  1. nasvet: Jutranja telovadba namesto poti na delo

  Ali se vam včasih zgodi, da zjutraj potrebujete nekaj časa, da se spravite v »jutranji ritem«? če ste odgovorili pritrdilno potem je to lahko ob delu na domu še večji problem kot sicer. Marsikdo se namreč do konca prebudi šele na svežem zraku, ko je na poti na delovno mesto. In v primeru dela na domu, tega zraka ni, kar pa ne pomeni, da zanj ne morete poskrbeti.

  Zamenjajte večerno telovadbo za jutranjo, lahko se razmigate, se sprehodite po vrtu, če ga imate, doma naredite 10 počepov ali telovadite na balkonu. Že samo to, da boste šli zjutraj na sveži zrak, vam bo pomagalo, da se boste čez dan počutili bolje in da boste imeli več energije. Vaše misli bodo bolj jasne in pripravljene za delo.

  1. nasvet: Premislek, je delo v užitek

  Za konec Dr. Sara Brezigar poudarja, da je pri vsem skupaj najpomembnejše, da uživate v svojem delu in da ste tudi v tej trenutno težki situaciji obdani s pozitivnimi ljudmi.

  Če radi delate in uživate v tem, kar počnete, je to najboljši občutek. Če pa se pri delu ne počutite dobro, čeprav se držite vseh navodil, potem razmislite, kakšno spremembo bi morali narediti. Včasih je treba zamenjati delovno prostor, včasih čas dela, včasih rutino. Malenkosti lahko veliko doprinesejo k temu, da se boste pri delu dobro počutili. Najdite torej prostor in način, da boste zacveteli.

  Morda boste po tem času prisilnega dela na domu ugotovili, da vam takšen način dela ustreza. In pri naslednji spremembi zaposlitve ne bo prevladalo višje plačilo in več dopusta, ampak fleksibilen delovni prostor. Navsezadnje danes tehnologija omogoča, da imate lahko pisarno kjerkoli in kadarkoli. Morda pa razmislite o plaži na Maldivih?

   

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje