Kdaj ste nazadnje podali kompliment neznancu? Kdaj ste nazadnje pohvalili nekoga, ki je čakal z vami v vrsti pri blagajni? Ali pa ko ste čakali na prehodu za pešce?

Kdaj ste nazadnje nekomu polepšali dan in jih razveselili s prijaznimi besedami?

Mislim, da premalo govorimo o tem, kako dobro je pohvaliti nekoga glede nečesa, še posebej, če je ta oseba neznanec in jih najbrž ne bomo več videli. Pohvalite izgled, pohvalite izbor knjige, ki jo nekdo bere na vlaku, podarite kompliment glede česar koli. Kratek stavek poln lepih besed lahko nekomu polepša dan in jih opomni, da dobri ljudje še obstajajo.

Spomnite se, ko so vas nazadnje pohvalili in kako ste se ob tem počutili. Stavim, da ste se nasmejali in se počutili veliko bolje, navsezadnje si je nekdo vzel čas, da vas ogovori in vam podari lepe besede. Dvomim, da se počutite slabo, če nekdo pohvali vašo barvo las ali pa vam reče, da jim je všeč knjiga,ki jo držite v roki.

Ljudje že po naravi obsojamo ljudi, ko jih srečamo. Vsako sekundo več, ki jo preživimo ob nekom, pa naj bo to v dvigalu ali na klopci v parku, si ustvarjamo bolj nazorno mnenje o nekom, četudi jih ne poznamo. Sami veste, da ko si obdan z ljudmi, ne gledaš ravno v tla in se izogibaš pogledu na druge ljudi. Zato izkoristimo to dejanje, ki je vse prevečkrat uporabljeno za zavist in grdo ocenjevanje kdo je lepši in kdo ne, za to, da pravzaprav naredimo nekaj lepega.

Ko opazimo, da nekoga gledamo med čakanjem na zeleno luč, poglejmo, če nam je kaj še posebej všeč in podarimo kompliment. Seveda je bolje, če to rečemo iskreno, a včasih se prisilite, da pohvalite vsaj eno osebo na dan, in tako boste programirali svoj um, da bo iskal nekaj na vsakomur, kar boste lahko pohvalili.

Veste, kako dobro se boste počutili, ko boste namenili nekaj ljubezni in prijaznosti sočloveku? Ko pohvalimo nekoga drugega, pohvalimo tudi sebe. Kmalu boste začutili večjo poveznost z vsemi ljudmi in svet bo lepši. Vse to, samo zato, ker ste se odločili nekomu polepšati dan z nekaj lepimi besedami. In kaj veste – morda tako spoznate osebo katera bo imela nekoč velik pomen v vašem življenju.

Iščimo dobro v drugih in našli bomo dobro pri sebi. Kajti ne moremo dati ljubezni neznancem, če je nimamo vsaj malo v sebi – in vsi imamo neskončne zaloge ljubezni v svojem srcu.

Mislim, da včasih odlašamo s pohvalami in komplimenti, ker ne vemo, kaj reči. Strah nas je, da bomo zveneli čudno ali da ne bomo uporabili pravih besed, strah nas je, da nas bodo imeli za čudne in bodo mislili, da smo neprimerni. Kot pri večini stvari nas tudi tukaj ovira strah pred tem kaj bodo rekli drugi ljudje. In smešno je to, da so oni tudi neznanci in ni prav nič pomembno kaj si oni mislijo o nas, saj je večja možnost, da nas bodo imele za prijazne, kot pa za čudake.

Odprite svoje srce in pustite, da radost zajame vse okoli vas. Delite komplimente vsaki dan in pri vsaki priložnosti. Vedno je pravi čas, da nekomu podarite nasmeh in lepši dan. Vse kar je važno, je to, da se iskreno trudite najti nekaj kar bi lahko pohvalili in tudi to je malenkost.

Ste danes že koga pohvalili? Kaj še čakate?