Marsikatera izmed nas išče preprostejši in udobnejši način preživljanja našega menstrualnega ciklusa. In mnoge izmed nas so zagotovo že naletele na menstrualno skodelico. Zakaj torej vztrajamo pri potratnih higienskih pripomočkih, kot so tamponi in vložki? Velika večina si ob misli na skodelico ne zna predstavljati praktične uporabe – kam gre vsa kri? Zagotovo je menjava skodelice zelo pogosta! Je sploh kakšna razlika v potrošnji?

Tu nastane težava – redko katera se odloči za podrobnejšo raziskavo. Zato smo tu mi – pomagali ti bomo odpraviti dvome glede menstrualne skodelice in te naj njeno preprosto uporabo znova navdušili!

 

ČIŠČENJE SKODELICE PRED MENSTRUACIJO

Pred prvo uporabo skodelice je obvezno temeljito čiščenje. Pred le-tem se posvetimo tudi ustrezni higieni naših rok, saj se tako izognemo vnašanju škodljivih snovi v naše telo. Zato si roke umijemo z blagim milom (bakterije se tako ne prenašajo na skodelico) in toplo vodo.
Prav tako tudi menstrualno skodelico najprej temeljito umijemo z vodo in blagim milom, nato pa jo v večji količini vode pustimo vreti približno deset minut. Pri tem je pomembno, da so luknjice na vrhu skodelice med vretjem povsem odprte.

ČIŠČENJE SKODELICE MED MENSTRUACIJO

Glavni razlog, zaradi katerega se ženske navsezadnje raje odločijo ostati zveste tamponom, je čiščenje, ki pa je pravzaprav izjemno enostavno!
Skodelico izstavite iz nožnice ter njeno vsebino zlijete v straniščno školjko (pri tem delu čiščenja boste imele tudi natančnejšo predstavo o svojem menstrualnem toku in se tako bolj povezale s svojo anatomijo in telesom!). Nato skodelico preprosto splahnete (kar je seveda možno na javnih straniščih, uporabite lahko tudi vodo iz plastenke) ali pa jo, če nimate dostopa do hladne vode, le obrišete s čistilnim robčkom LaliWipe.
Zvečer skodelico umijete z blagim in neparfumiranim intimnim milom, saj v nožnico ne želimo vnašati nikakršnih kemikalij!

ČIŠČENJE SKODELICE PO MENSTRUACIJI

Po koncu vsakega ciklusa je menstrualno skodelico potrebno sterilizirati. Kot pred prvo uporabo, skodelico po končanem ciklusu sterilizirajte v večji količini vrele vode Tokrat je zadostnih že zgolj pet minut, za temeljito sterilizacijo pa skodelico pustite vreti dobrih deset minut. Po želji in potrebi lahko isti postopek izvedete tudi med mesečnim ciklom.

Pri nakupu menstrualne skodelice Lalicup lahko izbirate med več barvami!

Pri nakupu menstrualne skodelice Lalicup lahko izbirate med več barvami!

Dodatni nasveti

• Poškodbe na skodelici: morebitne poškodbe lahko skodelici otežijo učinkovito opravljanje njenih najpomembnejših nalog, v najslabšem primeru pa se lahko s poškodovano skodelico poškodujete tudi same. Zato v primeru kakršnihkoli težav skodelico takoj zamenjajte z novo.

• Omejitev uporabe: pomembno je, da je menstrualna skodelica hranjena izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov. V razmislek vzemite tudi dejstvo, da menstrualna skodelica ni kontracepcijsko sredstvo in zato ne preprečuje širjenja spolno prenosljivih bolezni. Čeprav je spolni odnos z menstrualno skodelico možen, jo je pred seksom priporočljivo odstraniti.

• Zdravstvene težave: v primeru kakršnihkoli znakov zdravstvenih težav, ki jih lahko povzroči alergija ali poškodba menstrualne skodelice, pripomoček odstranite in se posvetujte z osebnim zdravnikom. Znaki, na katere bodite pozorne so bolečina, srbečica, draženje in vnetje na področju spolovila.