Charles Bukowski je rekel: Če imaš možnost ljubiti, ljubi najprej sebe.

Kolikokrat sem že videl ljudi postaviti sebe na drugo mesto in se obnašati kot, da sami niso pomembni. Skrbijo za otroke, starše, prijatelje… za vse, le za sebe ne. V tišini trpijo in so zmatrani, vendar se ne bodo pritoževali, kajti oni ljubijo biti žrtve, ljubijo biti nepomembni in biti vse, kar drugi želijo, da so.

In potem jih slišim kako se na skrivaj pritožujejo, da nihče ne skrbi za njih, da ni nobenemu mar za njihovo zdravje in, da toliko dajejo, ampak nič ne dobijo v zameno. Le kaj naj rečem takšnemu človeku? Saj sem bil tudi sam takšen. Tudi sam sem mislil, da moram biti požrtvovalen in velikodušen, da moram zanemariti svoje potrebe in teči na ukaz. Postal sem samo še senca samega sebe. In nihče ni opazil. Kajti ljudje smo sebični in želimo, da so nam vsi na voljo. In če počnemo kaj za drugega, če se žrtvujemo, to počnemo ponavadi zato, ker globoko v sebi pričakujemo, da nam bodo ljudje to povrnili.

Ali ljudje dajejo, ker želijo nekaj v zameno ALI pa dajejo, ker verjamejo, da je to pravično (da postavimo druge pred sabo). V vsakem primeru se ljudje, ki to počnejo, nimajo radi. Da, prav ste prebrali. Če ste oseba, ki daje druge na prvo mesto, se resnično ne znate ljubiti.

Kako lahko pričakujemo zdravje, če zdravimo druge, le sebe ne?

Kako lahko pričakujemo, da bomo varni, če varujemo druge, le sebe ne?

Kako lahko pričakujemo finančno svobodo, če posojamo denar naokoli, a ga nikoli ne shranimo za svojo prihodnost?

Kako lahko pričakujemo srečno življenje, če osrečujemo druge, a sebe vodimo skozi pekel?

Kako lahko pričakujemo ljubezen, če ljubimo vse druge, le sebe ne?

Ko zvečer ležemo, smo sami. Ko mislimo, smo sami. Vedno smo sami in, če se ne naučimo ljubiti sebe in biti sam svoj najboljši prijatelj, kako lahko pričakujemo, da bomo živeli življenje? Kako bomo poskrbeli za otroke, če nebomo zdravi? Kako bomo pomagali ljudem v stiski, če sami nimamo urejenega življenja? Vedno, ponavljam – VEDNO, moramo najprej ljubiti sebe in nato druge. Kajti nič ni zapisano v kamen, noben človek ni garantiran, da bo ostal v našem življenju, le mi bomo vedno sami s seboj.

Kim McMillen je rekla: Ko sem se dovolj ljubila, sem začela zapuščati vse, kar ni bilo zdravo. To je pomenilo ljudi, službe, moja prepričanja in navade – vse zaradi česar sem ostajala majhna. Včasih sem mislila, da sem bila nelojalna. Zdaj vem, da sem to počela zaradi ljubezni do sebe.

S kakšnimi dejanji kažete, da se ne ljubite?

Kako se lahko začnete ljubiti danes?

Ste pripravljeni?

Vi ste najpomembnejša oseba v svojem življenju.