Dogodek 500 podjetnic (več informacij na spletni strani www.podjetnica.com), ki bo letos že četrtič organiziran v Ljubljani, razkriva mnoge izmed njih. Tokrat bi vam za inspiracijo in pogum radi predstavili zgodbo izjemne 16-letne Marine. Podjetne, ustvarjalne, prodorne.

Marina izdeluje unikaten nakit, katerega skoraj v celoti (že več kot 1000 kosov) proda na tuj angleško govoreči trg. Prosili smo jo, da nam pove kaj več o svojem delu: kako ji je to uspelo, kdo ji pomaga, kaj lahko svetuje nam.

marina-4 (1)

Naša želja je, da bo Marina inspiracija mnogim izmed nas.

  • Od kod ideja za nakit, kako so potekali tisti čisto prvi začetki?

Moji začetki, če bi jim tako lahko sploh rekli, segajo v leto 2012, ko sem po dveh letih od babičine smrti želela njej v spomin posnemati košarico iz mila, ki mi jo je zapustila. Kot bi mignil sem čas po šoli namenjala izključno ustvarjanju različnih košaric, ki sem jih kot darila podarjala prijateljem in sorodnikom.

Ne dolgo za tem se je novica o mojih košaricah razširila in za njih je bilo vse več zanimanja. Bila sem celo poklicana s strani slovenskih ustvarjalk, da vodim delavnico.  Kasneje sem bila predstavljena v reviji Unikat in reviji Lisa. Mama je odprla ODD (osebno dopolnilno delo) in mi tako omogočila prodajo izdelkov.

Kot prava mala podjetnica sem uživala v ustvarjanju. To, da sem tu pa tam zaslužila nekaj denarja, tudi ni bilo slabo. Košarice sem začela prodajati v različnih slovenskih trgovinah z unikatnimi ročnimi izdelki (posebej bi izpostavila trgovino Čudežna dežela, ki je bila prva, ki mi je ponudila možnost prodaje košaric in kasneje tudi nakita v njihovi trgovini z unikatnimi slovenskimi izdelki).

  • Danes večina svojih izdelkov prodaš v tujino.

Poleti 2014 sem odprla etsy trgovino, ker sem od nekaterih drugih ustvarjalk slišala, da je to zelo dobra platforma za prodajanje izdelkov.

Takrat sem v spletni trgovini imela ponujene le košarice, ki očitno nobenega niso zanimale, ker ni bilo obiskov trgovine pa tudi prodala nisem nič. To si nisem jemala k srcu, ker nikoli nisem izdelovala izdelke za prodajo, temveč je to bil moj hobi in način, da lahko svoje bližnje obdarujem z unikatnimi izdelki. A kljub temu sem se en dan odločila, da se posvetim moji spletni trgovini in vložim nekaj truda v njo. Že sama misel, da bi nekdo iz tujine nosil prav moj izdelek, je bila razburljiva. Prodaja nakita je čez noč začela naraščati, tako da smo letos februarja odprli s.p.

500 podjetnic 2016

  • Kaj je tvoja bistvena razlika od večine ustvarjalk, da prodaš toliko svojih izdelkov? Imaš toliko lepši nakit ali …?

Velikokrat me ljudje vprašajo, zakaj sem v tem tako uspešna. Vem, da v Sloveniji obstaja veliko različnih ustvarjalk, ki so tudi meni za zgled. Izdelujejo prelepe izdelke, ki so plod njihovega trdega dela. Nikakor ne mislim, da sem boljša od njih, da so moji izdelki lepši, boljše narejeni ali da sem jaz kot oseba uspešnejša zaradi mojega trdega dela.

Vem, da je težko uspeti v izdelovanju nakita, ker je konkurenca velika in se moraš veš čas truditi in si zamišljati vse bolj nore ideje, da ohraniš kupce. Edina “prednost”, ki jo imam, je moja družina! Če me starši ne bi podpirali in z mano ustvarjali, ne bi dosegla nič.

Prepoznavnost v Sloveniji sem dobila zaradi mojih let in talenta, ki ni ostal neopažen, ker so mi starši stali ob strani in me podpirali v vsem, kar sem delala.

  • Kaj si želiš v prihodnosti na poslovnem področju?

Pred enim letom se mi je življenje obrnilo na glavo. Nisem pričakovala, da bo moj hobi postal tudi moja služba. Najlepše je, da ga večinoma še vedno dojemam kot hobi, ker uživam v ustvarjanju in osrečevanju ljudi. Nimam dolgoročnih poslovnih planov, ampak si sproti zadajam cilje, ki so majhne zmage, ko jih dosežem.

  • Sama si že zelo podjetna in prodorna. Kakšno je tvoje mnenje o splošnem prepričanju, da se danes težko dobi delo in službo? 

Službo dobiti je hkrati lahko in težko. Sama se nikoli nisem soočala s trgom dela in sem si sama oblikovala pogoje dela, ki sem jih maksimalno izkoristila. Vsi mi pravijo, kako je meni lahko, da zaslužim denar brez dela, brez izobrazbe in da mi je vse podarjeno.

Vsi ustvarjalci vedo, koliko časa in lastnega denarja je treba vložit v delo in da je to vse prej kot lahko. Včasih moraš ta korak do netipične službe narediti sam in tvegati. Tveganje je povezano s strahom pred neuspehom in zato se na samostojno pot veliko mladih ne poda in nato iščejo službo drugje. Mogoče jo težko najdejo – ne zato, ker služb ni, ampak ker take službe, ki bi jih veselila, ne morejo najti.

  • Imaš kakšno posebno misel, ki te vodi?

You are never too young or too old to follow your dreams – to je moja vodilna misel, ki sem jo malo preoblikovala. Vse misli govorijo o tem, kako nikoli nisi prestar, da slediš svojim sanjam, ampak v mojem primeru sem se posvetila mladosti, ki je velikokrat spregledana.

  • Največja napaka, nepravilnost, ki si jo do zdaj naredila v poslu?

Napak, ki sem jih naredila, je nešteto. Mislim, da so napake potrebne, ker se iz njih veliko naučimo. Vem, da to zveni pocukrano, ampak tako dejansko je. Na lastni koži moraš izkusiti neuspeh, da lahko nato ceniš uspeh.

Moja največja napaka od vseh je moja mladost in naivnost, ki je prišla z njo. Ko sem začela ustvarjati, sem z vsemi delila moje znanje.

Na začetku sem bila priljubljena in vsi so mi želeli pomagati, čez čas, ko sem požela nekaj več uspeha, pa več ni bilo nikogar, ki mi je bil pripravljen ponuditi roko, ko sem jo najbolj potrebovala. Tukaj je vstopila moja družina in skupaj smo prebrodili marsikatero oviro, ki nas je na poti dočakala.


Podjetnice, vabljene na četrti dogodek 500 podjetnic, kjer boste lahko spoznale več izjemnih podjetnic naše Slovenije (in tujine), ki bo v sredo, 9. 3. 2016. Organizatorke vodi slogan: KER VERJAMEMO V MOČ POVEZOVANJA in ta duh je čutiti na dogodku, kjer vas čaka mnoog uporabnih daril, znanj izbranih predateljev, sproščenega vzdušja in smeha ter mnogo presenečenj. Več informacij in prijave na povezavi: www.podjetnica.com/500-podjetnic-2016.