Pa smo prestopili prag novega letnega časa. Narava se počasi odeva v pisano obleko in nam podarja polno dobrot, ki smo jih pridno pridelovali skozi vse leto.

Jesen je čas veselja in blaginje in čas, da vse za kar smo trdo delali, požanjemo ter z radostjo užijemo rezultate. Posamezni letni čas pa ne prinese sprememb le naravi, skupaj z njim se odvijajo tudi subtilni procesi v telesu.

Kakšne spremembe se v pisani jeseni dogajajo v našem telesu?

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) jeseni vlada element kovine, ta pa podpira delovanje pljuč in debelega črevesja. V človeškem telesu to pomeni, da sta ta dva organa v tem letnem času najbolj delujoča obenem pa tudi najbolj obremenjena, zato so naši noski, zahvaljujoč tudi hladnemu vremenu,  kar naprej smrkavi. Pljuča namreč skrbijo za močan imunski sistem, debelo črevo pa za spuščanje vsega neuporabnega in toksičnega.

Jeseni je torej bistveno, da poskrbimo zase in svoje počutje.  Okrepimo svoj imunski sistem s toplimi čaji, veliko C vitamina in toplimi domačimi juhicami. Vabi nas vonj pečenega kostanja, ki je jeseni idealna hrana, da ogreje in okrepi naše telo. Grozdje, ki je čez poletje zorelo na toplem soncu pa telo priskrbi s potrebnimi vitamini in minerali. K jedem dodajmo tudi kaj pekočega, npr. ingverjev čaj, pekoče začimbe, saj ravno te jedi spodbujajo delovanje pljuč in debelega črevesja ter pripomorejo k okrepitvi imunskega sistema. V telesu namreč sušijo morebitno sluz, ki je glavni razlog za nastanek prehladov.

Podajmo se ven v naravo in globoko zadihajmo sveži zrak, ki bo dodatno okrepil naša pljuča. Sprehodimo se po pisanem gozdu in zavestno dihajmo, z vsakih vdihom se napolnimo s svežino in belo svetlobo, z vsakim izdihom pa iz pljuč izpraznimo težo in sivino. Vdihnimo globoko, radostno, veselo, poslovimo se od mračnih in melanholičnih misli ter na življenje poglejmo pozitivno, v vsakršnih okoliščinah imamo namreč izbiro, kakšen predznak jim bomo dali.

K odličnemu počutju in uravnovešenemu delovanju organizma, v jeseni, pripomore tudi shiatsu masaža. Shiatsu masaža je zdravilna tehnika, ki nam pomaga uravnovesiti pretok energije in v največji možni meri izkoristi moči za samozdravljenje v tem prehodnem jesenskem času.