Vsak mesec je mnogo ljudi postavljenih v neprijeten položaj: če na ulici vidite žensko brezdomko, verjetno pomislite na številne težave, s katerimi se sooča, vsekakor pa med njih verjetno ne prištevate menstruacije.

Pri življenju na ulici je mesečno perilo več kot le drobna težavica – gre za stvar higiene, udobja in nenazadnje samospoštovanja

Na ulicah živi približno 50.000 žensk, ki imajo omejen dostop do tamponov, higienskih vložkov in drugih pripomočkov, zato so seveda prisiljene, da postanejo nekoliko kreativne. Nekatere se (žal) zatečejo k kraji, spet druge počakajo na priložnost, da uporabijo zavržene in še ne toliko uporabljene vložke. Med menstruacijo si pomagajo tudi z nogavicami, brisačkami, papirnatimi robčki, plastičnimi vrečkami, toaletnim papirjem in celo embalažo.

Mnoge pripadnice uličnega načina življenja pravijo, da menstruacija ni le neprijetna, ampak se je ženske tudi sramujejo; ne le zaradi higienski standardov, ki so tam prenizki, marveč tudi, ker so oblačila med menstruacija edina oblačila, ki jih imajo – če se ta umažejo s krvjo, jim gotovo ni najbolj prijetno.

V večjih mestih si brezdomke oblačila (na srečo) lahko operejo v javnih parkih in straniščih. Še večji problem pa je, da se morajo takšne ženske odločati med tamponi in kosilom. Kljub vsemu nekatere med menstruacijo ne želijo uporabljati higienskih produktov, saj menijo, da želi družba s takšnimi produkti namerno izkoriščati potrošnika – žensko telo je nekaj naravnega, zakaj mu torej nebi pustili, da se med mesečnimi procesi z njim na prostem dogaja, kar je običajno skrito?

Morda se lahko iz njihovega razmišljanja naučimo spoštovati telo in njegove »navade«, vsekakor pa cenimo, da ni vse tako črno kot se morda zdi na prvi pogled. Če vam med menstruacijo ugaja nositi tampone, higienske vložke ali menstrualno skodelico, je to – seveda  dovoljeno.

LaliCup v sodelovanju s francoskim EasyCup in slovenskim Rdečim križem ženskam podarja menstrualne skodelice

Mlada slovenska blagovna znamka menstrualnih skodelic LaliCup s francosko EasyCup sodeluje v mednarodnem projektu, s katerim pomaga lokalnim ženskam in tistim, ki so v stiski. Higiena med menstruacijo je sila pomembna, ne glede na socialni status! LaliCup tako redno skupaj z Rdečim križem donira menstrualne skodelice vsem tistim puncam in ženskam, ki to resnično potrebujejo. Pohvalno, kajne?

Zakaj bi sicer vsaka ženska morala razmisliti o uporabi menstrualne skodelice?

LaliCup menstrualna skodelica:

  • je cenejša in okolju bolj prijazna alternativa klasičnim menstrualnim pripomočkom,
  • ob rednem vzdrževanju učinkovito opravlja svojo nalogo tudi do več let,
  • ne suši ali draži vaginalne sluznice in ne povzroča alergij, vnetij ali glivičnih obolenj,
  • zaradi mehkega medicinskega – platinum silikona preprečuje nabiranje bacilov in drugih nečistoč,
  • dvojni rob, ki skrbi, da ne pušča.