Menstrualna skodelica postaja med ženskami čedalje bolj priljubljena in to z razlogom! Ne le, da je cenejša alternativa klasičnim higienskim pripomočkom, ampak je noro udobna, zanesljiva in ekološka. Res pa je, da so nekatere še vedno zelo skeptične glede uporabe. In če si ena izmed tistih, ki si zadnji trenutek premisli in vseeno kupi vložke, saj ni prepričana, ali bo znala skodelico uporabljati, beri dalje.

Če dobro pomisliš – ko si si prvič v življenju vstavila tampon, tudi nisi bila najbolj prepričana, ali si ga vstavila pregloboko, ali ga ne boš morala dobiti ven … In enako je pri menstrualni skodelici! Tako kot sedaj tampon uporabljaš brezskrbno, tako ženske po celem svetu uporabljajo skodelico. 

skodelica_lalicup

Skodelica lahko ob rednem vzdrževanju učinkovito opravlja svojo nalogo tudi do več let! Uf, koliko denarja boš prišparala za shopping!

 

To so 3 (enostavne!) metode prepogibanja oziroma načini, kako menstrualno skodelico uporabljati:

C-pregib oziroma pregib v obliki srca

Menstrualno skodelico primeš z obema rokama, s palci pritisneš na sprednjo ploskev skodelice in jo tako sploščiš, nato pa oba konca prepogneš skupaj, da se srečata v sredini. Tako dobiš obliko črke C oziroma obliko srca.
C-pregib dekleta in ženske uporabljajo najpogosteje in je tudi najenostavnejši. Za nekatere uporabnice, predvsem mlajša dekleta, je skodelica v tej obliki še vedno preširoka, zato vstavljanje zahteva malce več napora.

Pregib s stiskom navzdol oz. »školjka«

Menstrualno skodelico držiš v eni roki, s kazalcem druge roke pa vrh skodelice na sprednji strani potisneš navzdol, nato pa skodelico z roko, v kateri jo držiš, stisneš skupaj, tako da se prepogne na sredini.
Oblika školjke je priljubljena predvsem pri mlajših dekletih, saj je skodelica ob vstavljanju tako najmanjša, vendar se v nekaterih primerih (odvisno od anatomije nožnice) težje odpre, zato morajo nekatere uporabnice ponoviti postopek.

Pregib v obliko sedmice oziroma trikotnika

Skodelico primeš z obema rokama, s palci pritisneš na sprednjo ploskev skodelice in jo tako sploščiš, nato pa zgornjo desno stran skodelice diagonalno prepogneš proti spodnji levi strani skodelice.
Oblika trikotnika je priljubljena izbira deklet in žensk, ki imajo težave pri vstavljanju v drugih oblikah, se pa v nekaterih primerih skodelica v nožnici ne odpre povsem pravilno, zato je treba postopek ponoviti.

Morebitni zadržki ali celo strahovi glede vstavljanja menstrualne skodelice so torej povsem odveč – kot vidiš, je uporaba zelo enostavna! Čeprav je skodelica malce večja od običajnega tampona, je izdelana iz mehkega medicinskega silikona, ki ga zlahka zložimo v manjšo obliko in tako zagotovimo varno, udobno in neboleče vstavljanje v nožnico.

Da si boš lažje predstavljala, si lahko pogledaš še spodnji video, nato pa hitro v spletno trgovino Lalicup po svojo najljubšo menstrualno skodelico!