Leta 2018 je človeštvo postalo zainteresirano za ohranjanje okolja (ter posledično našega planeta) bolj kot kadarkoli doslej. K gibanju je pristopilo tudi ogromno število žensk, ki so prispevale ne samo z recikliranjem, uporabljanjem manj plastike, temveč tudi z zamenjavo običajnih menstrualnih vložkov s pralnimi.
Veliko žensk pa raje ostane zvestih običajnim bombažnim vložkom za enkratno uporabo. Glavni razlog? Pralni vložki se jim zdijo nezanesljivi ter nepraktični (zaradi samega čiščenja–a to ne bi moglo biti dlje od resnice.

Pralni vložki, namenjeni večkratni uporabi, so sicer namenjeni ženskam s šibkejšim menstrualnim tokom (ali pa za prve in zadnje dni menstruacije), skrb zanje pa je vse prej kot zahtevna. Z nošenjem vložkov za ponovno uporabo so dnevi med menstruacijo veliko udobnejši, lahko pa jih nosimo v kombinaciji z menstrualno skodelico, da se tako počutimo popolnoma zaščitene.

Pralni vložki prispevajo k manjšemu številu odpadkov

Pralni vložki prispevajo k manjšemu številu odpadkov

Kako torej poskrbeti, da umivanje pralnih vložkov postane mačji kašelj? Izbirate lahko med tremi metodami:

Pranje v pralnem stroju

Najbolj očitna in zagotovo najpreprostejša metoda je seveda uporaba pralnega stroja. Zvečer vložek damo v pralni stroj, nato pa ga osušimo v v sušilnem stroju. Precej preprosto, kajne?

Metoda »potapljanja«

Po uporabi vložek shranite v plasičnih posodicah ali neprepustnih vrečkah – skodajda kjerkoli, pomembno pa je, da dolijete hladno vodo – topla ali vroča bi namreč madeže še dodatno utrdila. Za boljši rezultat ter lažje izpiranje dodajte žličko limoninega soka, žličko jabolčnega kisa, po želji pa tudi 2-3 kapljice sivke. Z uporabo le-teh se lahko izognete nastanku glivic!

Ko se voda obarva ali začne smrdeti, vložek odstranite in ga dodatno izperite. Zatem ga obesite, da se posuši (seveda lahko za ta del uporabite tudi sušilni stroj).

Spiranje z vodo ali »suha metoda«

Vložek lahko preprosto splaknete samo z vodo takoj po uporabi, saj je pranje takrat najbolj efektivno. Če madeže spirate sproti, s tem preprečite, da bi se zažrli v blago.

Vložke spiramo s hladno vodo, dokler ni čista, nato pa jih osušimo. Ko se nabere dovolj perila, vložke operemo v pralnem stroju.