Sprehajanje po trgovini in mrzlično iskanje sadja, ki vas bo osvežilo (in zadovoljilo!), lahko hitro postane precej zoprno. Seveda ne želite kupiti mačka v žaklju, a kaj, ko je na prvi pogled tako zelo težko preceniti, kako zrelo je sadje…

Če boste izbrali kilogram sadežev, ki vam ne bodo ustrezali, ste obsojeni na: a) to, da jih vržete stran, b) to, da se prisilite in pojeste nekaj, kar vam pravzaprav ni všeč.

Med vročimi poletnimi meseci prija predvsem eno – lubenica! Kakšno razočaranje, ko doma ugotovite, da ni povsem zrela ali pa je preprosto – zanič.

Preizkusite te trike in iz trgovine končno prinesite sadje, ki vam bo teknilo:

1. Izberite melono, ki izgleda pusto

Kaj za vraga to pomeni? Na kratko: sijoč izgled lubenice pod lupino skriva nezrelo notranjost, ki ni primerna za uživanje. Tu se lahko spomnite – ni vse zlato, kar se sveti – nasvet in pol!

2. Poiščite sledove površine, na kateri je lubenica uspevala

Zveni precej težavno, vendar gre v grobem za nekakšen »madež« oziroma mesto rumene barve, kjer je lubenica ležala – za tisto mesto, ki se je dotikalo zemlje. Bolj kot je takšno mesto rumeno (včasih celo rjavo), bolj sladka bo lubenica.

Če je »madež« bel, sadež raje odložite nazaj na polico.

3. Knock-knock-knockin’ on heaven’s door

Na rahlo potrkajte po lupini lubenice: je zvok medel? Če ste pritrdili, lubenica (še) ni primerna za uživanje, v nasprotnem primeru pa; dober tek.

4. Oh, kako si težka!

Poskusite oceniti, ali je lubenica za svojo velikost težka. Precej čudno, a takšen trik pravzaprav dokaže, da je v lubenici veliko vode. Izberite najtežjo.

5. Ali oblika šteje?

Seveda! Lubenica naj bo »pravilne« oblike; brez udrtin in izboklin, ki nastanejo zaradi prevelike ali premajhne izpostavljenosti soncu ali vodi.

Tri, štiri, zdaj – hitro v trgovino in že zvečer se boste lahko osvežili s slastno, sladko lubenico.