Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Če ste že slišali za podjetje Lumentum, verjetno veste, da se njihova zgodba bere kot izjemna zgodba o uspehu. Pa ne samo bere, Lumentum se resnično lahko pohvali z uspehom. Podjetje, ki ima sedež v Sloveniji na Škofljici, se namreč hitro širi in ponuja inovativne rešitve za optični prenos ter napredne proizvodne tehnike in raznolike načine uporabe, vključno z naprednimi rešitvami za zaznavanje v tridimenzionalnem prostoru.

  Izdelki podjetja Lumentum obravnavajo osupljivo in naraščajočo količino podatkov, ki se pretakajo po omrežjih in se obdelujejo ter shranjujejo v velikih podatkovnih centrih. Velik del tega prometa poganjajo oblačno zasnovane aplikacije, vključno s pretakanjem videa v mobilne naprave in pametne televizorje. Lumentum proizvaja visokozmogljive industrijske laserje, vključno z laserji z vlakni kilovatnega razreda in ultrahitrimi polprevodniškimi laserji, ki se uporabljajo v proizvodnji izdelkov s strogimi standardi, kot so avtomobili, polprevodniškimi čipi, mobilnimi telefoni, tablice in osebni računalniki.

  Kako pa se je zgodba Lumentuma začela v Sloveniji? Kako je Lumentum pravzaprav naletel na Slovenijo?

  Gregor Arsič, direktor: Lumentum je v Sloveniji predvsem našel posebno znanje, ki ga po svetu ni veliko, zato je to predstavljalo dodano vrednost.

  Leta 2017 so sklenili, da ne bodo več kupovali specialnih optičnih vlaken. Da bi imeli večji nadzor nad vsemi stroški proizvodnje komponent za laserje in dobavno verigo, so sklenili kupiti ljubljansko podjetje, ki je razvijalo in izdelovalo stroje za izdelavo takšnih vlaken. Leta 2018 so kupili del stavbe v obrtni coni na Škofljici, ki so jo predelali in dogradili v skladu s potrebami svojega visokotehnološkega proizvodnega procesa.

  Vaša posebna optična vlakna so zaželena v največjih industrijskih obratih po svetu. Zakaj je tako?

  Gregor Arsič, direktor: Lumentum ima zelo zahtevne kupce, ki od nas pričakujejo visokotehnološke izdelke z vrhunsko kakovostjo, posledično je bil naš izdelek razvit kot eden najboljših na svetu. O sami izdelavi ne bi govorili, ker smo eni redkih, ki imamo to znanje.

  Sicer pa je Lumentum pionir in vodilni ponudnik diodnih laserjev za zaznavanje v tridimenzionalnem prostoru, ki se uporabljajo v mobilnih napravah, podpira tehnologijo, potrebno pri avtonomni vožnji, nadzoru voznika v kabini ter ostalih aplikacij prihodnje generacije.

  Kje se uporabljajo optična vlakna, ki jih izdelate v Sloveniji, na Škofljici?

  Gregor Arsič, direktor: Pretežni del proizvodnje prodamo Lumentumu na Tajsko, kjer sestavijo laser in tega prodajo japonski družbi Amada, ki za končne kupce v industriji izdeluje stroje za rezanje in oblikovanje kovin. Smo pa naše produkte začeli prodajati tudi neposredno na trgu. Konkurence na svetovni ravni v tej panogi ni veliko.

  Pred kratkim ste odprli vrata nove poslovne stavbe v Škofljici, kar vam je omogočilo, da postavite Lumentum center odličnosti. Kaj bo vloga novega centra?

  Gregor Arsič, direktor: Vloga novega centra bo razvoj novih komponent, ki so poleg specialnih optičnih vlaken sestavni del laserja. Vsekakor bomo razširili nabor storitev in produktov, posledično bomo del teh komponent izdelovali tudi v Sloveniji.

  Je v Sloveniji za vas dovolj strokovnega kadra ali morate iskati tudi v tujini?

  Gregor Arsič, direktor: Ker dober glas seže v deveto vas, z zaposlovanjem nimamo težav, saj je zadovoljstvo zaposlenih v Lumentumu zelo visoko in eden izmed glavnih ciljev podjetja.

  Mlade spodbujamo tako, da se povezujemo s srednjimi šolami in fakultetami, povabimo jih na ogled naše visokotehnloške proizvodnje. Istočasno jim omogočamo štipendiranje in nudimo mentorstvo na študijskem področju. S tem jih želimo spodbuditi, da se lažje odločijo za nadaljevanje izobraževanja.

  Trajnostni vidik proizvodnje je vedno pomembnejši. Podjetja uporabljajo energijo iz obnovljivih virov, elektriko proizvajajo s pomočjo lastnih sončnih elektrarn in uvajajo druge pomembne spremembe, povezane z zmanjšanjem izpustov v okolje.

  Gregor Arsič, direktor: Na tej poti smo že nekaj časa, saj že uporabljamo sončno elektrarno, vsa energija, ki jo uporabljamo v naši tovarni, je zelena. Prav tako smo pridobili certifikat LEED.

  Prepričani ste, da so ljudje, ki delajo pri vas, zelo zadovoljni.

  Gregor Arsič, direktor: Izjemno veliko damo na to. V našem podjetju sta na prvem mestu kakovost izdelkov in kakovost ter zadovoljstvo naših zaposlenih. Na tem delamo ves čas. Izjemnega pomena nam je zaupanje. In tako kot ameriški lastnik zaupa Sloveniji, je tudi znotraj podjetja med nami – medsebojno zaupanje je naš temelj. Spoštujemo drug drugega in se poslušamo. Veliko damo tudi na raznolikost – naši zaposleni prihajajo iz različnih držav in so različne starosti ter spola. Ko vse to združimo, dobimo fenomenalno ekipo. Trenutno nas je 90, in že iščemo vsaj deset novih pozicij, saj se širimo. Veliko sodelujemo tudi s fakultetami in pričenjamo programe štipendiranja.

  Slišali smo še za eno pomembno zanimivost – da si pri vas petki nekaj posebnega.

  Gregor Arsič, direktor: Petki so za nas res malce drugačni. Takrat nimamo sestankov in ne sprejemamo težkih odločitev. Ta dan je namenjen vsakemu zaposlenemu posebej – da lahko premisli o svojem delu, ima čas za pripravo predstavitev ali poišče kakšen nov izziv. Ni treba, da so zaposleni v pisarni. To je dan, ko si lahko resnično vzamejo čas za delo, ki zahteva mir in spočito glavo.

   

   

   

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje