Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Ljubljana,  19. maj 2024 – Člani Društva za pljučno hipertenzijo Slovenijo so minuli petek na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravili dogodek Vsak vdih šteje, na katerem so mimoidoče ozaveščali o bolezni pljučni hipertenziji in njenih simptomih. Stojnico na Prešernovem trgu je obiskalo več kot 300 ljudi, med drugim tudi ljubljanski župan Zoran Janković. V prilagojenem šest-minutnem testu hoje s slamicami, ki pokaže, kako je dihati s pljuči bolnika, se je preizkusila polovica obiskovalcev. Brez sape so ostali tudi paraolimpijka Lena Gabršček, športni novinar Anže Bašelj, stand up komedijantka Ana Maria Mitič in nekdanji tekmovalec šova MasterChef Gašper Kramar.  

  10

  Tadeja Ravnik, predsednica društva

  »Ljubljanski dogodek je del obsežne kampanje Prepoznajmo pljučno hipertenzijo, ki jo že ves maj vodimo v društvu. Ključni namen vseh naših aktivnosti je razširiti zavedanje o obstoju te bolezni in povečati možnosti, da bolniki do ustreznega zdravljenja pridejo v čim bolj zgodnji fazi bolezni,« pojasnjuje predsednica Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije Tadeja Ravnik.

   

   

   

  2

  Nina Kobler, Mojca Sever, Tadeja Ravnik

  Pljučna hipertenzija je bolezen, ki prizadene pljuča in srce. O bolezni govorimo takrat, ko je invazivno izmerjen srednji tlak v pljučni arteriji višji od 20 mmHg. Nastane lahko zaradi številnih vzrokov, vsem pa je skupno, da vodijo do zoženja ali zamašitve pljučnih arterij. To pomeni, da srce kri črpa proti precej večjemu pritisku oziroma uporu kot v normalnih pogojih.

   

   

   

  3

  Lena Gabršček, Nina Kobler, Tadeja Ravnik

  Ključni izziv pri prepoznavanju bolezni sicer predstavljajo njeni atipični simptomi, kot so zadihanost ob minimalnem naporu, utrujenost, otekanje v noge, vrtoglavica, stiskanje v prsih, modrikaste ustnice itn. »Simptome, ki spremljajo pljučno hipertenzijo, zlahka pripišemo tudi marsikateri drugi bolj pogosti bolezni, kot je sta na primer astma ali kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB). Pogosto se tako zgodi, da diagnosticiranje pljučne hipertenzije traja tudi več let, saj je pljučna hipertenzija tudi med osebnimi zdravniki relativno slabo poznana. Dolga doba od pojavitve simptomov do uvedenega ustreznega podpornega zdravljenja pa lahko močno vpliva na sam potek in napredovanje bolezni,« pojasnjuje Tadeja Ravnik.

  Stojnico je na Prešernovem trgu obiskalo več kot 300 ljudi

  13Stojnico je na Prešernovem trgu obiskalo več kot 300 ljudi. Mimoidoči so lahko spregovorili z bolniki s pljučno hipertenzijo in za nasvet, kako naprej v primeru simptomov, vprašali tudi zdravnici specialistki as. dr. Polono Mlakar in doc. dr. Barbaro Salobir, vodilni na področju obravnave pljučne hipertenzije v Sloveniji.

   

   

  12Polovica obiskovalcev se je preizkusila tudi v prilagojenem šest-minutnem testu hoje za zdrave osebe, s katerim si posameznik lažje predstavlja, kako je dihati s pljuči bolnika s pljučno hipertenzijo. Dihanje bolnika je namreč skoraj enako dihanju zdravega človeka z nosno ščipalko in dvema slamicama v ustih. S tem otežimo dovod kisika v pljuča, zato se posameznik hitreje zadiha in zmore manj fizičnega napora.

   

  Izjave posameznikov, ki so preizkusili prilagojeni šest-minutni test hoje:

  8

  Lena Gabršček

  »Res zanimiv preizkus. Največjo krizo sem imela na začetku hoje, ker nisem bila navajena tega občutka, da enostavno ni zraka. Kot da bi me zgrabila panika. Potem sem poskusila dihati bolj počasi in res globoko vdihniti. Skozi celoten test hoje tudi nisem mogla povsem izdihniti zraka iz pljuč in sem bila zato čedalje bolj zadihana.  Si težko predstavljam, da bi človek lahko bil športno aktiven na neki vrhunski ravni s takšno boleznijo,« osebno izkušnjo šest-minutnega testa hoje povzema Lena Gabršček, paraolimpijka in kapetanka reprezentance v odbojki sede na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu.

  4

  Anže Bašelj

  »Res je izredno težko. Največje izzive sem imel z vdihom zraka v pljuča. In če pomislim, da smo tukaj na poligonu hodili po ravnem in le nekaj minut … kako težko mora biti bolnikom pri kakšnih aktivnostih, hoji v hrib… Jaz sem že po teh nekaj minutah popolnoma izgubil občutek za pravilno dihanje,« izkušnjo opisuje športni novinar na RTV Slovenija in napovedovalec Anže Bašelj.

   

   

  »Žena ima diagnosticirano pljučno hipertenzijo in včasih mi je res nelogično, da mora počivati po recimo petih prehojenih metrih. Težko se preslikaš v kožo drugega, če sam nimaš težav. S tem testom pa res vsaj malo dobiš vpogled, kako je dejansko dihati bolnikom. Že samo gibanje je težko, brez da bi karkoli počel,« je po šest-minutnem testu hoje povedal mimoidoči obiskovalec dogodka Edi.

  6

  Gašper Kramar, Klara Čampa, Tadeja Ravnik

  »Zelo je težko je dihati. Res je popolnoma drugačen občutek in sedaj morda nekoliko bolj razumem ljudi, ki se soočajo s to boleznijo. Zanimiva izkušnja, zagotovo,« šest-minutni test hoje povzema Gašper Kramar, vplivnež in nekdanji tekmovalec šova MasterChef.

   

   

   

   

  77

  Ana Maria Mitič

  »Zelo sem hvaležna za svoja zdrava pljuča, ki so mi omogoča, da sem test naredila brez večjih težav. Verjamem pa, da nimajo vsi te sreče. Zato se mi res zdi pomembno, da se ozavestimo o pljučni hipertenziji,« izpostavlja stand up komedijantka in voditeljica Ana Maria Mitič.

   

   

   

  Janković: Tovrstne dogodke v občini močno podpiramo

  11

  Tadeja Ravnik, Zoran Janković, Nina Kobler

  Dogodek Vsak vdih šteje je obiskal tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. »Vse kar je v korist zdravju na občini močno podpiramo. Predvsem takšne ozaveščevalne dogodke radi gostimo tudi na Prešernovem trgu. Smo se pa s člani društva pogovarjali, da bi vse podobne ozaveščevalne akcije, tudi z drugimi akterji, združili v en dan tukaj na Prešernovem trgu,« je ob obisku stojnice Društva za pljučno hipertenzijo povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

   

  »Idejo zagotovo podpiramo tudi v društvu. Z veseljem se odzovemo in sodelujemo pri širši kampanji. Prav je, da takšne koristne informacije pridejo do čim več ljudi. Tudi zato se pri svojem delu in ozaveščanju že sedaj povezujemo z drugimi podobnimi društvi, ki so na tak ali drugačen način povezani tudi s pljučno hipertenzijo,« dodaja predsednica društva Tadeja Ravnik.

   

  Dogodek Vsak vdih šteje bo v sredo tudi v Mariboru

  Društvo podoben dogodek za ozaveščanje o bolezni in simptomih pljučne hipertenzije pripravlja tudi v Mariboru. Na mariborskem Glavnem trgu jih namreč lahko obiščete v sredo, 22. maja 2024, med 13. in 18. uro. Dogodka se bo udeležil tudi mariborski zdravnik Iztok Fošnarič, dr. med., spec. pnevmologije. Mimoidoči bodo lahko spregovorili z bolniki in člani društva ter se preizkusili v prilagojenem šest-minutnem testu hoje s slamicami.

   

  (Avtor fotografij: Žiga Lovšin)

   

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje