Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Kaj iščete, ko izbirate nov pametni telefon? Največkrat vas verjetno pritegne estetika, fotografske zmogljivosti, procesor, velikost pomnilnika in različica operacijskega sistema. Pomemben dejavnik, ki pa ga pogosto spregledate, pa je tudi hitrost osveževanja zaslona.

  Hitrost osveževanja zaslona je izredno pomemben tehnični podatek, ravno tako pomemben kot svetilnost, natančnost barv ali kontrastno razmerje. Določa namreč, kako gladek bo prikaz hitrih prizorov med gledanjem videa ali igranjem iger. Zato je razveseljujoče, da vrhunski zaslon pametnih telefonov Huawei P40 Pro in P40 Pro+ podpira hitrost osveževanja 90 Hz, poskrbljeno pa je tudi za optimizacijo strojne in programske opreme s ciljem izboljšanja kakovosti slike.

  Kaj je osveževanje in ali je višje tudi bolje?

  Kaj točno pomeni podatek o hitrosti osveževanja. Strokovno rečeno, gre za število posodobitev slike na sekundo. Ali če se izrazimo preprosteje. Naloga zaslona je prikaz slike, to pa počne podobno, kot snopič listov z risbami, ki si sledijo z majhnimi spremembami, da ob hitrem listanju dajejo vtis premikanja. Več je lističev v snopu, boljša je animacija in hitrost osveževanja 90 Hz zatorej lahko razumemo kot 90 lističev, katerih vsebino vidimo v eni kratki sekundi. 90 Hz je polovico več kot 60 Hz, kolikšno je osveževanje večine zaslonov, zato je jasno, da je posledično kakovost slike boljša.

  Vprašanje pa je, ali je višja hitrost vedno boljša, saj nanj ni jasnega odgovora. V teoriji višje število sličic v sekundi pomeni bolj gladko sliko, vendar hkrati pomeni večjo porabo energijo, zaslon pa postane večje breme za procesor. Hkrati je večina programske opreme prilagojena hitrosti 60 Hz, zato prehod na višjo zahteva optimizacijo le te.

  Nekateri izdelovalci pametnih telefonov trdijo, da njihovi zasloni podpirajo hitrost 120 Hz, praktični rezultati pa večinoma niso najboljši. Tolikšno število sličic na sekundo še bolj »izčrpa« baterijo, zato hitrost osveževanja ni le številka, temveč preizkus brezhibne integracije stroje in programske opreme pametnega telefona.

  In ravno v tem blestita premijska pametna telefona družine Huawei P40, saj dosega popolno ravnovesje med gladkim prikazom slike in dolgo življenjsko dobo baterije.

  Osveževanje 90 Hz za gladko delovanje iger

  Pametna telefona Huawei P40 Pro in P40 Pro+ podpirata hitrost osveževanja 90 Hz v vseh primerih rabe in tudi pri najvišji ločljivosti zaslona, pri tem pa ohranjata energijsko učinkovitost. V primeru mobilnih iger je tolikšna hitrost na voljo, če jo le te podpirajo, kar v praksi vidite kot bolj gladek prikaz dogajanja na zaslonu.

  Zasluga gre 16-jedrnem grafičnem procesorju (Mali G76) sistema na čipu Kirin 990 5G kot naprednim programskim algoritmom. Ker tovrstno zahtevne igre povečajo temperaturo delovanje naprave, imata omenjana pametna telefona učinkovitejši sistem hlajenja temelječ na grafenu. Vse to je namreč potrebno, da lahko igre s hitrostjo osveževanja 90 Hz igrate dlje časa.

  S hitrim zaslonom pametnega telefona Huawei P40 Pro in P40 Pro+ nudita celovito izkušnjo zahvaljujoč zavezanosti podjetja v zagotavljanju kakovosti zaslona, optimizacije stroje in programske opreme ter hitrega polnjenja baterije. Oba telefona sta prva izdelka podjetja Huawei s hitrim zaslonom in kot takšna predstavljata popolno izbiro za uporabnike, ki iščejo optimalno vizualno izkušnjo.

  Huawei je sicer nedavno predstavil tudi novo serijo telefonov Mate 40, ki vključuje tri modele – Mate 40, Mate 40 Pro in Mate 40 Pro+. Tudi ti trije pa se lahko pohvalijo z zaslonom s frekvenco osveževanja 90 Hz. Poleg njih je na nedavnem dogodku predstavil tudi pametno uro Watch GT 2 Porsche Design, pametna očala Gentle Monster Eyewear II, slušalke FreeBuds Studio in zvočnik Huawei Sound. V Sloveniji pa sta že na voljo tudi pametni telefon srednjega razreda, P smart 2021, in brezžične slušalke FreeBuds Pro.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje