Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Eden največjih pesnikov v slovenski zgodovini, Simon Gregorčič, je imel nedvomno prav. Reka Soča je s svojo smaragdno barvo in živahnimi brzicami resnično krasna. Kakor tudi druga naravna bogastva, ki jo obdajajo. Ko človek prečka prelaz Vršič in se spusti proti Bovški kotlini, je kakor, da bi vstopil v drug svet. Svet, v katerem pozabiš vsakdanje skrbi in v katerem te prevzame pustolovski duh.

  Če ste ljubitelji aktivnosti na prostem, je Dolina Soče zagotovo tisti kotiček Slovenije in Alp, ki ga morate obiskati. Tu vam resnično ne bo nikoli dolgčas.

  Čakajo vas adrenalinska vodna doživetja s kajaki in rafti na reki Soči, odkrivanje neokrnjenih lepot okoliških kanjonov, tu je tudi dom različnih zračnih vragolij, od ziplina do jadralnega padalstva in panoramskih padalskih skokov iz letala, ki privabljajo obiskovalce s celega sveta, na svoj račun pa prav tako pridejo pohodniki in kolesarji, saj bližnje poti nudijo osupljive poglede na potoke, slapove in neskončne zelene gozdove.

  Pot pod noge: Od čudovitih razgledov do zgodovinskih prelomnic

  V dolini smaragdne lepotice je res veliko za videti in doživeti, predvsem pa se najde nekaj za vsakogar. Za namestitev priporočamo Bovec, saj vsebuje odlična mesta za kampiranje, prav tako pa je zelo dobra izhodiščna točka za obisk različnih naravnih znamenitosti, da ne omenjamo slastne kulinarične ponudbe na čelu z bovškimi krafi in pisane množice športnih doživetij.

  Od tu sta le streljaj oddaljena slapova Virje in Boka. Prvi je s svojim turkiznim tolmunčkom odličen kotiček za ohladitev v toplejših dnevih, drugi, ki zahteva manjši vzpon, pa velja za najbolj vodnat slap v Sloveniji in je prava paša za oči. Še nekoliko bolj se boste morali potruditi za ogled izvira Soče, a je zagotovo vredno vsake kapljice znoja. Zgornji del poti je namreč težje prehoden, priporočamo pa tudi primerno obutev.

  Eden najlepših kotičkov okolice Bovca so velika korita Soče z dolgo in ozko strugo, ki se na koncu razširi v prelepe naravne modre bazene. Če se iz Bovca zapeljete do Tolmina, pa se boste lahko naužili pogleda na Tolminska korita, še ene čudovite lokacije za ohladitev in sprostitev. Slikovita in divja korita so najnižja vstopna točka v Triglavskem narodnem parku, ob njih pa je speljana urejena krožna pot.

  Za konec pa še nekaj za vedoželjne ljubitelje zgodovine – Trdnjava Kluže in Kobarid. Trdnjava Kluže se nahaja nad globoko sotesko Koritnice in velja za pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi in napadi v prvi svetovni vojni. Tu boste začutili in občudovali prepihe preteklosti, ki so zaznamovali to pomembno strateško pozicijo, imenovano tudi Bovška vrata.

  V čas prve svetovne vojne pa se boste vrnili tudi z obiskom večkrat nagrajenega Kobariškega muzeja, ki predstavlja dediščino soške fronte. Muzej pripoveduje tankočutno zgodbo težkih in krvavih dni ob reki Soči, še posebej pa je izpostavljena 12. soška bitka, čudež pri Kobaridu, ki je med ljubitelji vojaške zgodovine poznana kot najuspešnejša prebojna operacija v prvi vojni.

  Obvezna oprema za aktivni oddih v zavetju Julijskih Alp

  Življenje v naravi seveda ni enako življenju v mestu. V naravi morate biti pripravljeni na različne temperature, vremenske spremembe in seveda na razgibano pokrajino.

  Ustrezna oblačila – To je osnova, saj so z vami na vsakem koraku. Zato je pomembno, da vam v okoljih, kjer je vreme velikokrat muhasto in se lahko hitro spreminja, dobro služijo v vseh pogojih. Morajo nuditi dovolj zračnosti in vas hkrati ščititi pred mrazom, ob tem pa morajo biti trpežna, funkcionalna in hkrati udobna. Dober primer takšnih oblačil so jakne in hlače znamke Fjällräven. Zasnovane iz prav posebnega materiala G-1000 so namreč primerne za vsako avanturo in zasnovana trajnostno za več desetletno uporabo. Material je sestavljen iz 65 % poliestra in 35 % bombaža ter impregniran z voskom Greenland Wax, ki je izdelan iz čebeljega voska in parafina, s čimer je tudi okolju bolj prijazen kot kemična sredstva za impregnacijo. Zaradi te kombinacije je G-1000 trpežen in odporen, izredno zračen in vodoodbojen, med drugim pa ščiti tudi pred vetrom, UV žarki in komarji. Oblačila iz materiala G-1000 se sicer odlično počutijo v vseh letnih časih in vseh vremenskih pogojih.

  Nahrbtnik – Popotnik brez nahrbtnika? Ta enačba ne gre skozi. Nahrbtnik nam namreč omogoča, da s sabo nosimo vse kar rabimo in imamo ob tem proste roke, kar je pri aktivnem preživljanju časa ključnega pomena. Seveda je pomembno, da izberemo nahrbtnik ustrezen dogodivščini, saj nas ne sme ovirati. Za krajše pohode so tako dovolj manjši, kamor spravimo nekaj za pod zob, bidon z vodo in morda kakšno rezervno majico ali pulover, za daljše potovalne odprave, pa je seveda boljši večji nahrbtnik, v katerem imamo lahko notri celotno prtljago. V vsakem primeru smo prepričani, da boste v Fjällrävenovi ponudbi našli pravega zase, med drugim tudi legendarni Kånken.

  Zavetje – Naravo lahko najbolje izkusite le, če se ji popolnoma predate. To pomeni, da pozabite na postelje v hotelih in se raje ulezite na zelenico pod lepim zvezdnatim nebom. Tako boste v miru prisluhnili zvokom narave in prišli v stik sami s sabo. Tudi pri strehi nad glavo vam bo najbolje stal ob strani Fjällräven s svojim pestrim naborom šotorov, talnih podlog in spalnih vreč. Glavni namen šotora je, da naj bi ščitil pred slabim vremenom, če je ob tem enostaven za sestavo in prenašanje naokoli, pa še toliko bolje. Fjällrävenovi šotori naredijo kljukico pri vseh treh postavkah. Delijo se na tri kategorije – ABISKO, KEB in POLAR – in za vse velja, da so dobro prezračeni in obenem narejeni iz materialov, ki vas bodo ščitili pred padavinami, mrazom in mrčesom.

  Okrepčilo – Vsak popotnik mora tudi jesti, če želi raziskovati okolico. Hrana in pijača sta konec koncev gorivo, ki nam dajeta energijo. In vsaj enkrat na dan naj bi človek pojedel topel obrok. Kdor si (začasni) dom na popotovanjih postavi na prostem ima včasih pri tem manjši izziv. A s plinskimi kuhalniki Primus to hitro postane stvar preteklosti. So priročni za prenašanje in uporabo ter dovolj močni za pripravo različnih jedi, nameščene pa imajo tudi zložljive ščitnike za veter, ki se v vetrovnih pokrajinah izkažejo za nepogrešljive.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje