Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Eno od vodilnih podjetij na področju tehnologije, Huawei, je nedavno predstavilo novega paradnega konja v vrsti svojih izjemnih telefonov. Model Huawei P60 Pro, ki je naslednji v vrsti fotografsko usmerjene serije Huawei P, nadaljuje linijo svojega porekla in ponovno prinaša revolucionarne nadgradnje na področje mobilne fotografije. Ob tej priložnosti smo se o novem telefonu in fotografiji na splošno pogovorili z Igorjem Rosino, fotografom, urednikom Digitalne kamere in profesorjem fotografije na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti. Igor je namreč eden prvih v Sloveniji, ki je P60 Pro že temeljito preizkusil in bil nad njim vidno navdušen.

  Igor, mogoče začnimo kar s tvojo profesijo in nekaj praktičnimi nasveti za nadobudne fotografe. Pa bodimo kar malo bolj konkretni, glede na to, da si se že poigral s Huawei P60 Pro, ki omogoča različne načine fotografiranja. Najprej pod drobnogled vzemimo vedno atraktivno nočno fotografijo, ki jo je v resnici zelo težko zajeti kakovostno, zlasti z mobilnimi napravami. Na kaj je torej treba biti tu posebej pozoren?

  Če se odločimo fotografirati ponoči s telefonom, je seveda treba upoštevati kar nekaj stvari. Za resnično dober in oster posnetek je potrebno imeti fotografsko stojalo. Novi P60 Pro ima sicer že sam po sebi vrhunsko stabilizacijo, da je z njim mogoče narediti res dobre fotografije tudi ponoči »iz roke«, a največ bomo tudi iz njega iztisnili, če bomo uporabili še stojalo, saj roka enostavno nikoli ni dovolj mirna. S fotografiranjem s pomočjo stojala bodo fotografije še bolj ostre, barve in dinamični razpon pa vas boste dodatno pozitivno presenetila.

  Pa skočimo zdaj na makro posnetke, torej posnetke, ki pobližajo objekt in prikažejo še več podrobnosti. Kako narediti dober makro posnetek, kako ga kadrirati?

  Ko fotografiramo se moramo najprej osredotočiti na motiv. Tega moramo izbrati premišljeno, biti moramo pozorni na preproste podrobnosti, kot so na primer rezanje rok ali nog, glave ali posnetki, ki malo preveč »visijo« v desno ali levo. Ko imamo kader postavljen moramo priti čim bliže motivu oziroma objektu, ki ga želimo »ujeti«, vendar moramo pri tem paziti, da vseeno nismo preblizu in da ne izgubimo ostrine. Tanka je namreč ta meja. Za konec pa je seveda potrebna še zelo mirna roka, saj pri takšnih pobližavah tresenje rok še toliko bolj pride do izraza. Huawei P60 Pro tu zelo pomaga, saj je opremljen s teleobjektivom s spremenljivo goriščnico, s katero lahko nadzorujete razdaljo ostrenja in dosežete jasne slike.

  Kaj pa portret oziroma portretna fotografija?

  Ko fotografirate s P60 Pro, kjer lahko nastavljate zaslonko, boste z največjo odprtostjo zaslonke lažje ločili subjekt od ozadja. S tem boste avtomatično dobili tisti želeni učinek zamegljenega ozadja in bo izpadlo, kot da je bil portret narejen v fotografskem studiu. Zlasti, če se znate še malo poigrati s svetlobnimi nastavitvami. Na P60 Pro to enostavno storite tako, da uporabite prednastavljen način »portret« in način samodejne nastavitve ISO, da bo osvetlitev vedno pravilna. Z goriščno razdaljo teleobjektiva lahko ustvarite čudovite portrete, 5x povečava pa je popolna za fotografiranje obrazov od blizu.

  Katero je po tvojem mnenju trenutno najboljše mobilno orodje za fotografiranje in zakaj?

  Sam bi rekel, da kar P60 Pro. In morate vedeti, da sem v roki držal veliko dobrih telefonov z dobrimi kamerami. Huawei me iz leta v leto navdušuje s svojimi paradnimi konji. Ob vsakem modelu, ki ga predstavijo, se sprašujem ali je to najboljši model in kaj lahko sploh še popravijo, pa me kljub temu vsakič na novo pozitivno presenetijo. Tako lahko brez slabe vesti in z vso odgovornostjo trdim da je to trenutno najboljše mobilno orodje za fotografiranje – najverjetneje do naslednjega Huawei modela. Ampak, pustimo se presenetiti … 😊

  Kakšna je sicer tvoja izkušnja s P60 Pro? Si eden prvih v Sloveniji, ki ga je uspel preizkusiti. Kako sta se ujela pri fotografiranju?
  Sam sem že vse od prvega modela P10 dejansko uporabnik teh vrhunskih telefonov. In vsak nov model me je pozitivno presenetil in navdušil. Nič drugače ni z novim P60 Pro. Toliko novosti, toliko zanimivih možnosti ti nudi, da te dejansko zasvoji. Pa ne samo z njegovo tehnologijo, tudi njegova zunanjost je nekaj posebnega.

  V čem se po tvojem mnenju P60 Pro, oziroma bolj natančneje njegova kamera, razlikuje od konkurenčnih modelov?

  Huawei že več let s fotoaparati v svojih telefonih preseneča. Sam sem najbolj nestrpno pričakoval, kako se bo novinec obnesel v nočnem načinu, saj do zdaj še ni bilo telefona, ki bi to zares popolnoma obvladal. Saj so bili dobri, vključno z nekaterimi Huaweievimi predhodnimi modeli, ampak vedno se je našla kakšna pomanjkljivost. Tako je bila moja prva pot, ko sem dobil aparat v park kjer sem iskal motive v naravi. Barvitost pozne pomladi, razgibanost motivov in seveda reka Savinja so bili izzivi kjer sem želel testirati P60 Pro. In pri vsaki novi nastavitvi, ki sem jo preizkusil sem bil nad njim boj navdušen.
  Kot že pri prejšnjem modelu P50 Pro, je njegov širokokotni objektiv res enkraten, tokrat so šli celo dlje, s pomočjo AI funkcije aparat sam poravna perspektivo in to res vrhunsko.
  Ko pa sem preklopil na makro način … ta je šele novost v tem telefonu. Kar nekaj fotoaparatov se je ponašalo z vrhunskimi makro načini in P60 Pro se lahko postavi ob bok najboljšim kompaktnim. Do sedaj je bila makro fotografija na telefonih najšibkejše področje. Tokrat pa so v razvojnem oddelku pri Huaweiu presegli samega sebe. S posebno makro lečo so dosegli dvoje. Prvič ostrina posnetkov je res vrhunska in drugič, objektu, ki ga želimo fotografirati, se ni potrebno preveč približevati, saj je možno tudi v makro načinu uporabiti zoom. Na koncu sem želel preizkusiti še nočni način, seveda najprej podnevi. Da, ta način je zelo uporaben tudi, ko je sonce ali oblačno. Podnevi nam poveča dinamični razpon in s tem fotografijo še bolj približa temu kar dejanski vidi človeško oko. Ponoči pa s tem načinom ustvarjamo fotografije ki so res nekaj posebnega, tako polne barv, kljub temi se na njih vidi ogromno detajlov, dejansko dosti več, kot jih vidi človeško oko.

  Zakaj je pomembna fizična zaslonka? Kaj da oziroma omogoča uporabniku?

  To je vsekakor še ena novost, ki je ne smem pozabiti omeniti. Možnost fotografiranja s fizično zaslonko, ki jo je mogoče nastaviti med f1,4 in f4.0. Prvič je mogoče pri točkovnih svetlobnih telesih narediti dejansko efekt zvezdice, tisti pravi, ne umetno narejen.
  S nastavitvijo zaslonke lahko doseženo tudi zelo lep bokeh učinek pri portretih ali pri makro posnetkih.

  Morda še kakšen nasvet za nadobudne mobilne fotografe?

  Dobra fotografija je redko rezultat enega samega znanja. Dobra fotografija je preplet posameznih dejavnikov, različnih znanj, izkušenj in predvsem trenutka v katerem nastane.  In ravno zaradi tega trenutka je vredno imeti vedno s sabo telefon v katerem je vrhunski fotoaparat, kot je na primer Huawei P60 Pro, saj boste z njim lahko brez težav posneli izjemne fotografske zgodbe. Takšne za naslovnice.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje