Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Najdete jih v naravi, pogostejše pa so seveda v tehničnih izdelkih. Katere so torej stvari, ki izskočijo in pritegnejo našo pozornost?

  Plošča CD

  Verjetno je že dolgo niste držali v rokah, nekateri mladi pa je sploh še nikdar niso videli, saj je bila predstavljena že daljnega leta 1980 in predstavlja prvi korak v digitalizacijo glasbenih nosilcev. Veliko let so bile plošče CD tudi najbolj priljubljen nosilec podatkov, na primer računalniških iger. Ko ste prišli domov utrujeni po delovnem dnevu in ste se hoteli sprostiti, ste pritisnili gum za »izmet« na računalniku ali glasbenem stolpu. Čisto počasi je iz ohišja pridrsel predal, vi pa ste si najprej ogledali ploščo, od katere se je svetloba odbijala v vseh mavričnih odtenkih, ter jo previdno odložili vanj. Zdrsel je nazaj, nato pa je zabrnel visok zvok, če pa ste se z roko dotaknili ohišja predvajalnika, ste začutili vibracije hitrega vrtenja plošče. Dobri stari časi.

  Mehanik pod avtomobilom

  Občasno je obisk avtomehanične delavnice nujen in zdaj morda manj, kot v preteklosti, ste stali pri svojem avtomobilu ter sem o tem in onem pogovarjali z nogami mehanika. Ta je namreč na vozičku ležal pod vozilom in opravljal delo, za katero ste ga plačali. Ko pa je končaj, se elegantno, včasih tudi hitro, prikazal pred vašimi očmi. Plačali ste mu sicer za popravili, ven pa ste odšli bogatejši za kakšno življenjsko resnico ali pa vsaj informacijo, kaj se je škandaloznega v zadnjem tednu zgodilo. Neprecenljivo.

  Ko Surikata pogleda iz luknje

  Si predstavljate jutro nekje v afriški puščavi ali pa v Ljubljanskem živalskem vrtu. Nenadoma iz majhne luknje v pesku pogleda majhna glava, hipec kasneje pa še telo surikate. Nato ven skoči še ena in še ena, dokler pred vami ni družina ljubkih živalic. S tem so prikupna bitja osvojila splet. Morda vam je znan video posnetek fotografa z velikim objektivom, ki ga surikata izbere kot mesto za opazovanje okolice. Ljubko.

  Periskop

  Periskop je ena najbolj preprostih optičnih naprav, saj se v njem skrivata dve ravni ogledali postavljeni v cevi pod primernim kotom. Povezujemo ga s tanki in podmornicami dvajsetega stoletja, vendar je prototip leta 1637 izdelal poljski astronom in matematik Jan Hevelius. Večina periskopa v živo še ni videla, vam pa je iz filmov in risank znano: »periskop gor« in »periskop dol«.

  Prednja kamera Huawei P smart Pro

  Izskočne stvari pa najdemo tudi v sodobnih tehnoloških napravah, kot je pametni telefon Huawei P smart Pro. Med običajno uporabo se namreč prednja kamera skriva v telesu, ko pa želite posneti selfi, se samodejno pojavi in lebdi nad telefonom kot periskop podmornice nad morsko gladino. Potrebna je le sekunda, da mehanizem, ki ga poganja majhen motorček, sprednjo kamero dvigne in spet umakne.

  Huawei je izvedel stroga in temeljita testiranja zanesljivosti mehanizma, da bi zagotovil gladko delovanje tudi po dolgih letih uporabe. Preizkusi so pokazali, da dvižni mehanizem brez okvare prenese najmanj 100 tisoč ponovitev. Za dodatno zaščito pa je telefon opremljen s funkcijo zaščite pred padcem. Ko zazna, da prosto pada, premakne objektiv prednje kamere v položaj, ki najbolj ublaži učinek padca.

  Idealna spremljevalca tega telefona pa sta tudi pametna ura Huawei Watch GT 2, ki jo odlikuje izredno dolga življenjska doba baterija in brezžične slušalke Huawei FreeBuds 3 z aktivnim dušenjem hrupa. Več o napravah podjetja Huawei pa najdene tudi na spletni povezavi https://consumer.huawei.com/si/.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje