Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Poletje se čist zares približuje in najverjetneje ste trenutno v obdobju predpoletnega zanosa, ki so želite zadnji hip spraviti telo v lepšo obliko. Idealen čas za spremembe na področju prehrane vas je zagotovo spodbudil, da vsaj malce pazite, kaj pristane na vašem krožniku. Kljub vsemu pa sodobni hitri tempo življenja dopušča kreiranje hitrih obrokov hrane. Ko se človek odloči za zdrav način življenja, je potrebno hitro pripravljene sendviče, pizze to-go in 1, 2, 3 pripravljene testenine nadomestiti s čim drugim. Danes smo za vas pripravili idejo, kako pripraviti zdrav in hranljiv obrok, na še bolj preprost način, kot če bi se lotili kuhati makarone s tunino omako ali celo pripravljati malce bolj zahteven sendvič. Skrivna sestavina je kus-kus …

  Vsestranska sestavina, nevtralnega okusa

  Kus-kus, ki prihaja iz severne Afrike, je zaradi visoke hranilne vrednosti, pogosto na jedilniku vegetarijancev in veganov ter ljudi, ki v splošnem skrbijo za zdrav vnos živil v svoje telo. Bogat je z vlakninami, zato občutek sitosti po zaužitju dolgo drži, hkrati pa so številne raziskave pokazale, da niža nivo holesterola v krvi. Kus-kus je tako idealna alternativna kaloričnemu rižu ali celo testeninam, še posebej v pomladno-poletnih mesecih, ko telo hrepeni po lahkih in osvežilnih obrokih.

  Kako pripraviti kus-kus?

  Za pripravo jedi s kus-kusom ne boste potrebovali več kot 30 minut. Ne glede na to, ali ga boste pripravili v solati, sladici ali z zelenjavo, je pomembno, da kus-kusa ne kuhate, saj bo s kuhanjem dobil kašasto strukturo. Veliko bolje bo, če ga zgolj prelijete s slanim kropom in ga pustite v njem namakati 10 minut, da zrnca nabreknejo. Danes smo za vas pripravili dve ideji, kako v jedilnik vključiti kus-kus. Pri obeh recepturah svetujemo, da si poleg hrane privoščite še kozarec Sauvignona iz Vinske kleti Zlati grič. To vino se odlično poda nežnim zelenjavnim jedem, saj ga preveva tipična aroma po svežih limetah in zelnatih travnih tonih (bezeg), s poudarkom na zrelih pasijonkah in tropskemu sadju. V ustih deluje živahno, s svežimi zeliščnimi notami. Intenziven okus je dopolnjen z svežo sočno kislino ter dolgim prijetnim pookusom.

  → Kus-kus z zelenjavo

  Sestavine: 200g kus-kusa, 1 paprika, 1 bučka, 8 češnjevih paradižnikov, 1 mlada čebula, 2 korenčka, pest indijskih oreščkov, olivno olje, ščep soli

  Kus-kus pripravimo po navodilih na embalaži. Zelenjavo operemo, narežemo na koščke. V voku segrejemo olje in na njem pražimo vso narezano zelenjavo, da se zmehča, a še vedno ostane čvrsta. V zelenjavo vmešamo kus-kus, vse skupaj premešamo, solimo po okusu in v jed vmešamo hrustljave indijske oreščke.

  → Solata s kus-kusom

  Sestavine: skodelica kus-kusa, ščep soli, rukola, feta sir, bučka, piščančji file, dresing (1 žlica gorčice, 2 žlici olivnega olja, limonin sok, mleti poper, 4-5 lističev sveže nasekljane bazilike)

  Kus-kus pripravite po navodilih na embalaži. Pustite, da se ohladi. Bučko narežite na kocke in jo pokuhajte. Pustite, da se ohladi. Feta sir narežite na kocke. V ponvi popecite piščančji file, narezan na trakce. V posodi zmešajte kus-kus, bučko, feta sir in rukolo, na vrh položite koščke piščanca. Vse skupaj prelijte z dresingom.

  Dober tek!

  Foto: Shutterstock

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje