Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Spremembe so edina stalnica, danes pa je gonilo večine njih razvoj tehnologije. Ta povzroča, da se hitreje kot kdaj koli prej spreminjajo potrebe in želje posameznikov, podjetja pa se morajo temu prilagajati. Nova tehnologija prinaša tudi nove možnosti za razvoj timov in timskega dela. Pri TBA že ves čas spremljamo trende v svetu in jih uspešno vpeljujemo na slovenski trg. Eden takih je teambuilding v navidezni resničnosti.

   

  Pri uporabi VR kot orodja za namen teambuildinga je potrebno biti previden

  Spletno izobraževanje in igrifikacija učenja sta v zadnjem desetletju vse bolj priljubljena, saj ju uporablja tako izobraževalni sektor kot korporativni svet. Igrifikacija ustvarja vznemirljive, poučne in zabavne izkušnje.  Ponuja dodatne koristi, ki jih običajni načini izobraževanja ne dosegajo. Raziskave kažejo, da pri učenju poveča angažiranost, vzbudi občutek dosežka in zadrži pozornost desetkrat dlje v primerjavi s tradicionalnimi učnimi metodami, kot sta branje in poslušanje. Iz tega lahko zaključimo, da uporaba elementov igre povečuje tudi učinkovitost teambuilding programov.

  Aplikacije igrajo vse pomembnejšo vlogo pri oblikovanju timskih programov, pri čemer pisala in papir nadomeščajo digitalna orodja, kot so pametni telefoni, tablični računalniki in GPS sistemi. Korak dlje lahko stopimo še z uporabo dronov in virtualne resničnosti.

  Pa vendar … Timsko delo je možno le, kadar imamo vzpostavljen dober osebni odnos s člani tima in si med seboj zaupamo. Zato dober teambuilding v pravem pomenu besede brez osebnega stika ni mogoč. To pa ni ovira, da v teambuilding dogodke ne bi vključevali tudi sodobne tehnologije. Pomembna je le zavest, da je navidezna resničnost zgolj del programa. Je orodje, udeleženci pa se povezujejo v resničnem svetu. Na ta način dobimo izkušnjo, ki je dinamična, zanimiva in uporabna za rast in razvoj tima.

  Kako znanost podpira igrifikacijo pri učenju

  Cilj teambuilding programa je zagotoviti, da bodo udeleženci vključeni, motivirani in sposobni učinkovito absorbirati informacije. Ne glede na to, ali želite povečati sodelovanje na konferenci, graditi zaupanje v timu ali organizirati timski dogodek.

  Ko sodelujemo v aktivnostih, ki stimulirajo telo ali um, telo sprošča endorfine. Endorfini so nevrotransmiterji, ki prispevajo k občutku sreče in motivacije, zlasti ko nekaj dosežete oz. uspešno opravite neko nalogo. Moderni tehnološki timski progami so zasnovani posebej za to, da izzovejo ekipe in jih nagradijo za uspešen zaključek, bodisi s točkami, virtualno nagrado ali premikom na naslednjo stopnjo. To sprošča endorfine, kar ustvarja občutek pozitivnosti, ta pa vodi k nenehni angažiranosti, motivaciji in uspehu.

  Dobro znana težava slabo zasnovanih teambuilding programov je premalo angažiranosti. Ko en ali več članov skupine postanejo pasivni opazovalci in ne sodelujejo. Skozi igrifikacijo, pametno oblikovanje aktivnosti in uporabo tehnologije, lahko spodbudimo vse udeležence, da aktivno sodelujejo. Endorfini so tisti, ki zagotavljajo, da se njihova udeležba v igri povečuje. Raziskave kažejo, da sproščanje endorfinov pomaga tudi pri splošnem zadrževanju izobraževanja, kar je dragocen znanstveni vpogled pri snovanju teambuilding programov, ki temeljijo na tehnologiji.

  Prednosti, ki jih prinaša teambuilding z uporabo navidezne resničnosti

  Teambuilding z uporabo VR očal je novost na slovenskem trgu, prinaša pa novo, drugačno izkušnjo, ki člane tima potegne v navdušenje nad možnostmi, ki jih ponuja virtualni svet. Tovrstni teambuilding programi so zasnovani, da se udeleženci nenehno gibljejo in prenašajo informacije med realnim in virtualnim svetom.

  • Nekaj novega, drugačnega

  Drugačne, nove izkušnje nam širijo obzorja in povečujejo kreativnost. Edward de Bono, guru kreativnega razmišljanja, je razvil vrsto tehnik, s katerimi se izpostavljamo nenavadnemu, novemu, drugačnemu in na ta način povečujemo zmožnost biti kreativni. Tudi teambuilding uporabljamo za razvoj kreativnega potenciala tima in se z uporabo navidezne resničnosti soočimo z nečim novim, drugačnim.

  Z uporabo dovolj kvalitetne opreme je naše možgane relativno lahko preslepiti, posameznik doživi zelo močno izkušnjo, izplen teambuildinga pa je tako še večji, saj nastajajo trajnejše sledi v možganih. Ob povečani aktivnosti možganov je navadno večja tudi motivacija posameznikov in želja po napredku, zato lahko naredimo bolj kvalitetno analizo in samoevalvacijo.

  • Soočanje s spremembami in povezava z realnim delovnim okoljem

  Teambuilding z uporabo navidezne resničnosti je odlična prispodoba za soočanje s spremembami na ravni tima. Tim lahko doživi vse ključne faze, ki jih doživi ob pravi spremembi v podjetju (nov CRM, spremenjen proces, na novo definirane vloge) in se na njih uči, kako obvladovati spremembe na nivoju tima. Predvsem pa uporabimo pozitivno izkušnjo s spremembo kot primer, da so spremembe lahko dobre in da je zelo veliko odvisno od timskega pristopa k spremembi.

  Danes veliko dela in komunikacije opravimo v virtualnem prostoru, za usklajevanje med člani tima pa je potrebno informacije iz virtualnega prenesti v realni prostor. Vse skupaj je še bolj potencirano pri hibridnih in virtualnih timih (člani imajo manj ali pa sploh nimajo fizičnega stika). Tako teambuilding, ki kombinira realni in navidezni svet najbolje odraža dejansko okolje tima.

  • Povratne informacije in potencial za izboljšanje

  Igrifikacija je tudi odličen način za prejemanje stalnih povratnih informacij. Običajno morajo ekipe počakati na konec aktivnosti, da izvejo rezultate svojega nastopa. V digitalnih programih se posodobitve, povratne informacije in rezultati delijo v realnem času, medtem ko udeleženci opravljajo vajo.

  Možnost konstantnega prejemanja povratnih informacij omogoča vsem udeležencem, ne le tistim, ki so na vrhu tabele, da si ogledajo svojo trenutno uspešnost in iščejo priložnosti za izboljšavo. Raziskave navajajo, da sta možnost napredovanja in sposobnost za izboljšanje pomemben vidik zadovoljstva in dobrega počutja, zato smo igre z uporabo tehnologije zasnovali z izzivi, ki ponavljajo določen nabor spretnosti in omogočajo udeležencem, da vidijo svoj napredek, analizirajo težave, se z njimi soočajo in izboljšujejo.

  • Zabava

  Nikakor ne smemo podcenjevati pozitivnega učinka dobrega počutja in zabave na gradnjo ekipe, predvsem na nezavednem nivoju. Pogosto so ekipe presenečene, da se imajo lahko tako dobro na teambuilding dogodku, seveda pa je za ustvarjanje takega dobrega počutja pomembno, da je program pravilno zasnovan in voden, v nasprotnem primeru lahko dosežemo ravno nasprotni učinek.

  Že sedanjost je digitalna, prihodnost toliko bolj. Uporaba navidezne resničnosti ni namenjena le zabavi, ampak je odlično orodje za povezovanje tima. Številne prednosti, ki jih ponuja so svetovni trend, ki ga v TBA prinašamo v Slovenijo s programi kot so Neskončna zanka, VR-Hiša denarja, VR-Kdo je bil?, VR-Vesoljska postaja.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje