Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Huawei slovi po sloganu korak pred ostalimi. In če je Huawei v Sloveniji pred kratkim lansiral digitalni projekt Tech Genius, danes navdušuje še z enim lokalnim sodelovanjem: razvoj lokalnih tem. Huawei je od nekdaj slovel po izvirni možnosti personalizacije telefona, sedaj pa ponuja tudi možnost, da je tema na vašem telefonu lokalno obarvana. Kaj boste izbrali? Triglav, kurenta, čebelo kranjsko sivko ali MetalDays tematiko?

  Projekt, ki je zaživel v avgustu, je v 14 dneh doživel že več kot 45.000 prenosov na osebne telefone uporabnikov po vsej Evropi, kar dokazuj izredno dovršenost izdelkov slovenskih študentov. V začetku leta je prišlo do edinstvene pobude iz katere se je rodilo odlično sodelovanje med stroko in gospodarstvom. Študenti na Naravoslovnotehniški fakulteti so sprejeli izziv, da ustvarijo edinstvene teme, ki bodo predstavljale slovensko simboliko in identiteto. Predstavitev končnih izdelkov je potekala na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, kjer je bilo predstavljeno vseh 10 končnih izdelkov, trije izmed njih pa so dobili posebno nagrado komisije in javnosti. Prav vse teme so brezplačno na voljo tudi v trgovini s temami Huawei.

  Glasbeno obarvana tema je prevzela javnost in komisijo

  Na prvo mesto so se s temo MetalDays zavihteli študenti skupine Totem: Petra Lapajne Povirk, Veronika Malačič, Taja Marčetič, Anja Rošer in Gregor Šorli. Tolmin vsako leto za en teden zasedejo navdušenci nad metalom. Gre za najbolj obiskan glasbeni festival v Sloveniji, ki je zaslovel tudi v tujini. V poklon temu festivalu so študenti stopili v stik z organizatorjem in pripravili vizualno bogato temo z ozadjem in ikonami polnimi metalske simbolike. Gotovo ena bolj izvirnih tem je prepričala dovolj velik del komisije, hkrati pa požela največ glasov s strani ljudstva, da je postala zmagovalna tema.

  Drugo mesto je zasedla skupina Avalon, ki je kreirala temo z imenom Srce med vinogradi. Vinsko srce je namreč ime ceste, ki se nahaja v Svečinskih goricah in pelje do turistične kmetije Dreisiebner, od kjer se razprostira pogled enega najlepših simbolov SLOVEnije sredi vinogradov Vinogradništva Šerbinek. Sliko so izvrstno nadgradili z enobarvnimi grafičnimi elementi ikon in nastala je tema, ki simbolno združuje ljubezen in čudoviti simbol Slovenije. Skupino so sestavljali študenti Maja Iris Merz, Katarina Mlakar, Ines Oražem, Patricija Pevec in Nina Turina.

  Glede na glasovanje je tretje mesto zasedla skupina Pentagonumm, ki so jo sestavljali študenti Advan Bratić, Špela Bricman, Aleša Istenič, Sergej Radosavac in Aljaž Rožman. Izdelali so temo z imenom Slovectoria. S preprosto vektorsko grafiko so študenti prikazali različne slovenske simbole, kot so ljubljanski zmaj, Postojnska jama, kozolec, Lipicanec, Most na Soči, človeška ribica in druge. Ikone z barvitostjo vnašajo dodatno energijo v temo in nadgradijo preproste linije, ki jih narekuje ozadje. Vsak od simbolov ima svoje barvno ozadje, ki ga lahko uporabimo na zaklenjenem ekranu.

   

  Projektu čestita tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije

  »Vesel sem, da so mladi kot simbol Slovenije prepoznali tudi slovensko sivko. Ta avtohtona, in izjemno marljiva delavka poskrbi kar za tri četrtine hrane na svetu. Brez čebel bi bili ljudje lačni, svet pust … Naša prizadevanja za popularizacijo čebelarstva so resnično odmevna, kar se kaže tudi s projekti, kot smo mu priča danes, projekt je navdihujoč in si zasluži veliko spoštovanje ter zahvale in čestitke vsem. Tovrstna tema je kot pisana na kožo čebelarjem, ki nam čebele pomenijo vse, čebele so naš vsakdan, naša »dušna« hrana. Z veseljem bomo to temo po novem vsak dan nosili v žepu in sam pogled na telefon bo s tem lepši, imel bo dušo,« je povedal Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, ki je javno podprl projekt in je navdušen nad znanjem in sposobnostmi mladih.

  Nastalo je 10 tem, vse so že dostopne tudi vam!

  Študenti 2. letnika Grafične in medijske tehnike ter Grafičnih in interaktivnih komunikacij z Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje so v sodelovanju s Huawei Slovenija pripravili 10 različnih tem za uporabnike pametnih telefonov Huawei.

  Vsi izdelki so nastali pod mentorstvom Jureta Ahtika, Tanje Nuše Kočevar, Dejane Javoršek ter Marice Starešinič z Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter Uroša Miklavčiča kot predstavnika podjetja Huawei Slovenija.

  Poleg zmagovalnih treh tem pa si bo kmalu mogoče naložiti tudi ostalih sedem tem, ki so nastale tekom projekta. Tri teme so oprte na simbole slovenske kulture: skupina 5K je kreirala svojo idejo iz podobe kurenta, skupina Zodiak je izhajala iz kranjske sivke, ki je letos prvič doživela tudi svoj dan čebel (ravno na pobudo Slovenije in slovenskih čebelarjev), skupina G.A.T.E. pa se je s temo Nova tradicija naslonila na klasičen simbol naglja.

  Študentje so tehnologijo povezali tudi z naravo: člani skupine Inktopus so iz pomirjujoče zelene globočine Soče in sivine okoliških hribov ustvarili temo Zen Slovenia. Triglav je bil navdih za skupino Kofi3, ki je svojo temo poimenovala Oddih.

  Skupni imenovalec preostalih tematik pa je arhitektura: Inixi so si sposodili obliko prepoznavnih ljubljanskih zgradb in ustvarili temo Ljubljana Skyline, Slocesija pa je ime teme, ki jo je izdelala skupina Kjub in, kot že ime namiguje, se simbolno naslanja na secesijski arhitekturni stil.

  Celoten projekt je pokazal kako pomembno je sodelovanje izobraževalnih ustanov in industrije. Huawei je tako ustvaril odlično iztočnico za morebitna sodelovanja tudi v prihodnosti.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Ti pošljemo izbor TOP vsebin raje na email?

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.

  Izbor TOP vsebin na tvoj email ↓

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.