Hitre zanimivosti
    ocena bralcev
    0 od 0

    jhgjgjPnevmokoki se nahajajo v zgornjih delih dihal, naselijo se lahko skozi vse leto, največ pa predvsem pozimi in zgodaj spomladi. Povzročijo lahko hude okužbe z resnimi posledicami. Med nami se širijo kapljično, torej zelo preprosto. Med najbolj ogroženimi so ljudje, stari 65 let ali več, ter bolniki s kroničnimi boleznimi.

     

     

    Pnevmokokne okužbe se razdelijo na invazivne in neinvazivne:

    • Neinvazivne pnevmokokne bolezni poznamo kot pljučnico, kadar je omejena na pljuča, vnetje srednjega ušesa in vnetje sinusov.
    • Invazivne pnevmokokne bolezni pa so bakteriemija (okužba krvi), bakteriemična pljučnica (pljučnica z bakteriemijo) in pnevmokokni meningitis, vse te bolezni predstavljajo resno tveganje za zaplete in smrt. Na srečo je pojavnost vseh omenjenih bolezni mogoče zmanjšati s preventivnim ukrepom – cepljenjem.

     

    Komu pripada brezplačno cepljenje proti pnevmokoknim okužbam?

    Od oktobra 2022 je v Sloveniji cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s 23-valentnim cepivom postalo brezplačno oz. je krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja za vse

    • bolnike s kroničnimi srčnimi obolenji, kroničnimi boleznimi dihal, kroničnimi boleznimi jeter in za bolnike s sladkorno boleznijo ne glede na starost ter za
    • vse osebe, starejše od 65 let.

     

    Kje in kdaj se lahko cepimo v Celju?

    cakCepljenje proti pnevmokoknim okužbam je na voljo v cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje, Gregorčičeva 6, Celje, in sicer v sredo, 30.10.2024 in v sredo, 27.11.2024, v obeh primerih od 15:00 do 17:00.

     

     

    Kako poteka naročanje?

    kisikova maskaPacienti se lahko naročijo na telefon 03 543 40 18 ali preko e-pošte: [email protected].

    Več informacij najdete tukaj.

     

    Ne odlašajte, zaščitite se pred bakterijsko pljučnico.

     

    ocena bralcev
    0 od 0

    Preden greš... ↓

    Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

    ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

    Poznaš svoj osebnostni tip?

    Kaj pa od partnerja ali otrok?
    ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje