Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Konci tednov se vrtijo okoli obiskov, druženja in dobre hrane. Seveda pa radi danes te vesele trenutke tudi ovekovečimo s fotografijami in jih delimo v svet. V nadaljevanju vam zato podajamo nekaj nasvetov in trikov s pomočjo katerih boste zajemali popolne fotografije hrane, s tem pa na svojih družbenih omrežjih tudi pridobili kakšnega novega sledilca, ki se mu bodo ob vaših mojstrovinah cedile sline.

  Vse dobre jedi, v katerih uživamo ob sproščenih koncih tednov, si vsekakor zaslužijo privlačnih fotografij in deljenja z vašimi prijatelji. Vendar, ali lahko naredite takšno fotografijo, da zajame vse čudovite okuse in mamljive vonjave? Fotografijo, ob kateri se bodo vašim prijateljem pocedile sline, ko jo bodo zagledali? Ste se kdaj spraševali, zakaj so vse fotografije hrane, ki si jih vsak dan ogledujete Instagramu, tako privlačne? Gre za drag fotoaparat? Ali pa je skrivnost v hrani sami?

  V veliki večini primerov ne eno, ne drugo. Tako kot pri malodane vsakem tipu fotografije, so učinki doseženi z znanjem in ne z opremo. Še več – če obvladate fotografijo, lahko osvojite družbena omrežja opremljeni zgolj s pametnim telefonom. Da bo ta pot do uspeha lažja, vam predstavljamo 5 enostavnih nasvetov, s pomočjo katerih boste nadgradili svoje fotografije hrane. Če jim dodate še najboljšo mobilno fotografsko tehnologijo, kot jo ponuja Huawei P20 Pro, pa boste pripravljeni, da že do naslednjega konca tedna postanete profesionalni kuharski bloger.

  Naravna svetloba je vaša prijateljica

  Če nimate pri roki studijske opreme, se je bolje zanašati na naravno svetlobo. Fotografije bodo na ta način videti precej bolj naravno. Zato se namesto uporabe vgrajene bliskavice (zelo slaba odločitev), raje pomaknite bližje oknu. To vam bo dalo lepo, mehko svetlobo, s katero lahko ustrezno osenčite vaš krožnik hrane. Kljub temu pa se izogibajte fotografiranju pod neposredno sončno svetlobo. Če to ni mogoče, jo poskušajte omehčati s pomočjo lista papirja.

  Eksperimentirajte s koti

  Nekatere jedi so videti fantastično, če jih fotografirate od zgoraj, druge pridejo bolj do izraza, ko fotoaparat vanje usmerite od strani ali od spredaj. Vzemite si čas in eksperimentirajte z različnimi koti ter perspektivami. Ne bojte se uporabiti povečave oziroma zooma. Veliko fotografij, ki jih vidite na različnih spletnih kanalih, je zajetih z razdalje in z uporabo teleobjektiva. Pri Huaweiju P20 Pro lahko podoben učinek dosežete s pomočjo posebne metode približevanja, ki vam omogoča, da zajemate fotografije z do 5-kratno povečavo brez vidne izgube kakovosti.

  Stopite bližje

  Bistvo fotografiranja hrane je v podrobnostih. Vendar pa se tu postavlja vprašanje, kako pripraviti ljudi, da se osredotočijo nanje? Profesionalni fotografi pogosto uporabijo drage objektive z velikimi zaslonkami, ki zameglijo ozadje in tako poskrbijo, da vsi pomembni detajli izstopajo z zaslona s pomočjo majhne globinske ostrine. To lahko zdaj dosežete tudi z ustreznim pametnim telefonom v načinu odprte zaslonke (Aperture Mode). Izberite želeno vrednost zaslonke, zaklenite točko ostrenja in P20 Pro bo poskrbel za vse ostalo. Če bi želeli doseči intenzivnejši učinek, pa se svojim motivom v objektivu bolj približajte.

  Uporabite rekvizite

  Pri fotografiji hrane seveda osrednjo vlogo igra hrana sama, vendar pa ob tem ne gre zanemariti splošnega razpoloženja na fotografiji. Okrepite ga z uporabo raznih predmetov in dekoracij povezanih s hrano, kot so kuhinjski pripomočki, začimbe, surovine in tako dalje. Pri tem bodite pozorni tudi na postavitev. Konec koncev je dobro stiliranje pol uspeha. Za drugo polovico pa bo poskrbela umetna inteligenca, ki na P20 Pro samodejno poskrbi za optimalne nastavitve fotografiranja in še dodatno obogati kontraste ter barve.

  Ne pozabite na ozadje

  Izbira dobrega in privlačnega ozadja je ključnega pomena pri ustvarjanju stila fotografije hrane. Zato ker pogosto zavzame več prostora v sliki, ko sam subjekt, je verjetno še bolj pomembno kot rekviziti. V mislih ga imejte kot naslovno skladbo filma. Izberite ga skrbno, saj vzpostavi splošno vzdušje fotografiranja. Poskusite z nenavadnimi ozadji, kot so lesene mize in kamniti podstavki. Številni fotografi ustvarijo majhna, prenosna ozadja iz različnih materialov ter tako enostavno izberejo najboljšo možnost za hrano, ki jo fotografirajo. Vendar pa pri tem poskusite ohraniti ozadja enakomerna. Barviti vzorci in teksture bodo odvrnili pozornost gledalca stran od glavnega subjekta – hrane.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje