Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Kdor spi premalo, se mu v telesu sprožijo procesi, ki povzročajo pridobivanje teže. Pomanjkanje spanja namreč vpliva na hormona leptin in grelin. Prvi sporoča možganom, koliko energije imajo na voljo in kako naj jo uporabijo, drugi pa povečuje apetit. Če je v telesu več grelina se sporži lakota. Ker pomanjkanje spanca vpliva na nivo energije v telesu, se avtomatično sprošča preveč grelina. Poleg tega je v telesu premalo leptina, ki telesu sporoča kdaj ima dovolj hrane. Zato ljudje, ki premalo spijo, pojejo v enem obroku tudi do 30 odstotkov več hrane. Zato ljudje, ki premalo spijo, pojejo v enem obroku tudi do 30 odstotkov več hrane.

   

  Zanimiva je tudi raziskava, ki dokazuje, da ljudje, ki se zdravo prehranjujejo, spijo pa premalo, izgubljajo mišično maso, ne pa maščobe. V testu so sodelovali zdravi, a nekoliko premočni ljudje, ki so jim ponudili zdravo hrano. V prvem primeru so spali po 7 ur in pol, v drugem primeru pa po 5 ur na noč. Rezultat je prav neverjeten. V obeh primerih so shujšali približno enako. V prvem primeru se je zmanjšala vrednost maščobnega tkiva, v drugi skupini pa se je zmanjšala vrednost mišične mase.

   

  Raziskave so pokazale, da pomanjkanje spanja in posledično sproščanje hormona grelina ustavlja porabljanje uskladiščenih maščob in povečuje željo po sladkih prigrizkih. Hormon grelin se sprošča, ko človek:

   

  • Premalo spi
  • Izpušča obroke
  • Je hrano, ki ima visok glikemični indeks

   

  Zato primerjajte ure svojega spanja s kilogrami. V povprečju bi moral človek spati osem ali vsaj sedem ur na noč. Študija na 30 mladih, vitkih ljudeh je dokazala, da so tisti, ki so ponoči spali le 6 ur, začeli pridobivati maščobo, medtem ko so tisti, ki so spali vsaj 8 ur, obdržali normalno telesno težo. Za začetek se v posteljo odpravite kakšno urico bolj zgodaj in vsaj včasih potegnite jutranje spanje. Ponoči namreč v telesu potekajo procesi obnove. Po dveh urah trdnega spanja se začne sproščati rastni hormon, ki povzroča preoblikovanje telesa, medtem ko spite.

   

  Seveda pa je pomembno tudi kaj jeste za večerjo. Iz kakšnih živil je sestavljena večerja in ali le ta spodbuja obnovo telesa in hujšanje ali ravno obratno. Več o tem kako si pripravimo zdravo večerjo, ki podpre obnovo telesa in spodbudi hujšanje si lahko preberete v knjigi Ko imajo hormoni žur.

   

  Naj ne postane hujšanje vaše breme in muka v življenju. Vzemite to kot proces izkazovanja ljubezni do sebe. Ko boste občutili prve rezultate  in boste videli, da vas v pasu nič več ne tišči in ko boste imeli več energije, vam bo to dalo motivacijo za naprej. Vse se vedno prične z nami in z odločitvijo, ki jo sprejmemo. Naj bo vaša odločitev za hujšanje osnovana na ljubezni do vas samih in ne na prepričanju, da boste tako drugim bolj všeč, ker boste po »standardih«. Le kaj so »standardi«, kdo jih ustvarja? Postavite si svoje standarde v življenju, ki naj temeljijo na ljubezni do sebe. Tako bodo vse stvari v življenju lažje stekle in dobile nov smisel. Vi pa boste bolj srečni in bolj samozavestni v svojem telesu in v vsem kar boste v življenju počeli.

   

  Članek pripravila Špela Seljak

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje