Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Čeprav se vsaki izmed nas tema menstruacije zdi prevečkrat omenjena in že precej obrabljena, pa je pravzaprav premalo govora o vsakomesečnemu procesu krvavenja iz naše vagine (seveda temu pripomore nekakšen tabu pred menstruacijo, ki iz neznanih razlogov še vedno obstaja, predvsem v moškemu delu svetovne populacije). Zakaj je temu tako? Po nekaj letih naše prve ovulacije se damam vsak del menstrualnega cikla zdi bolj ali manj samoumeven. Zakaj bi torej neprestano govorili o tem?

  Kaj vedeti o sanitarnih pripomočkih?

  Ste vedeli, da povprečna ženska v svojem življenju porabi več kot 10,000 vložkov ali tamponov? Ne le, da število zveni ogromno — zaradi tolikšnega odpadnega materiala prinaša neprijetne posledice tudi na okolje. Bolj zelena opcija so menstrualne skodelice. Navadno narejene iz silikona ne vpijajo, temveč zbirajo menstrualno kri. To omogoča ponovno uporabo — najkasneje po dvanajstih urah nošenja jo odstranite in temeljito umijete s toplo vodo ter milom.

  Edina težava, s katero se srečujejo uporabnice menstrualnih skodelic je predvsem vstavljanja in odstranjevanje, oboje pa postaja lažje in bolj praktično z malce vaje. Navsezadnje je vse odvisno od vašega počutja ob uporabi.

  Če še vedno niste prepričane o uporabi menstrualnih skodelic, obstajajo tudi druge t.i. zelene alternative — pralni bombažni vložki ali pa tudi nepremočljive hlačke. Te so namenjene tistim dnevom v mesecu, ko se želimo počutiti še posebej udobno in sproščeno.

  Menstrualne skodelice so zelena alternativa

  Menstrualne skodelice so zelena alternativa

  PMS ni izmišljotina!

  PMS ali predmenstrualni simptomi, ki se pojavijo v tednu ali dveh pred menstruacijo, na nas vplivajo tako fizično kot tudi psihično. Nam že dobro znanim občutkom napihnjenosti in nelagodja, težav s kožo in hrepenenje po ogljikovih hidratih ali sladki hrani se pridružijo tudi čustvena nihanja. Čeprav danes veliko ljudi, zlasti moških, misli, da je vse to samo v naši glavi, pa je vse bolj očitno, da simptomi PMS močno vplivajo na osebno in delovno življenje ženske.

  PMS pa se razlikuje od ene ženske do druge. Nekatere pretirano izražajo čustva, spet druge pa izgubijo energijo in postanejo neverjetno utrujene. Pogosto pa vsako posameznico med obdobjem menstruacije spremlja pravi čustveni tobogan, ki vpliva tako na njeno kot tudi življenja bližnjih.

  Že najpreprostejše stvari vas rešijo krčev

  Ženske, naveličane tablet proti bolečinam, so začele z iskanjem naravnih zdravil, ki bi jim pomagala do menstruacije prez bolečih in nadležnih krčev.

  Akupunktura je starodavna praksa, ki pomaga pri odpravljanja fizičnih simptomov, kot so glavoboli, krči, bolečine v hrbtenici ter prsih in napenjanje. Proces akupunkture naj bi sproščal endorfine, naravne kemikalije ki pripomorejo k boljšemu počutju in blaženju tudi hudih bolečin.

  Joga, čeprav v samem začetku precej težavna in naporna, močno pripomore blaženju napenjanja, krčev in potenja. Podobno kot akupunktura sprošča endorfine in tako zmanjšuje stres. Vsekakor se pred izvajanjem različnih joga položajev posvetujte s strokovnjakom ali pa se vpišite v tečaj joge, saj lahko nepravilno izvedene vaje le povečajo bolečino in povzročijo resnejše poškodbe.

   

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Ti pošljemo izbor TOP vsebin raje na email?

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.

  Izbor TOP vsebin na tvoj email ↓

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.