Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Na slovenskih (in seveda na drugih) cestah srečujemo veliko samozavestnih, a obenem tudi nevarno nevednih in zbeganih voznikov, ki ogrožajo varnost vseh udeležencev v cestnem prometu. 

  Če (še) niste lastnik nove Škode Fabia, ki se postavlja z odličnimi varnostnimi lastnostmi, potem je zelo priporočen obisk tečaja varne vožnje. Za varnost, ki mora biti v prometu gotovo na 1. mestu, še zdaleč ne zadostujejo le tehnična brezhibnost vozil, ustrezne pnevmatike, niti tisoči prevoženih kilometrov. Vozniško znanje je namreč treba obnavljati, v vsakdanjem prometu pa prav pridejo tudi različne vozniške veščine.

  Najboljšo pot k večji varnosti v cestnem prometu tako za novopečene kot tudi za izkušene voznike zato predstavljajo treningi in tečaji varne vožnje na varnih površinah, kot so poligoni. Takšni treningi varne vožnje se izvajajo na suhi, mokri in spolzki podlagi, kar na varen, nazoren in učinkovit način ponazori situacije, ki se pogosto pripetijo v vsakdanjem prometu. Voznik se tako znajde v različnih razmerah, se jih nauči obvladovati in primerno odzvati ter se zato v dejanskem prometu v kritičnih situacijah ne ustraši, temveč stori to, kar je potrebno, da se težavam in nesreči izogne.

  Vozniki lahko vsa potrebna znanja in izkušnje pridobijo na petih slovenskih poligonih. Na Vranskem je AMZS pred leti odprl enega najsodobnejših centrov varne vožnje v Evropi, ob njem pa so voznikom na voljo še poligoni ZŠAM Celje Ljubečna, Blagomix Logatec, Raceland Krško in Španik Murska Sobota.

  1. Center varne vožnje AMZS, Vransko

  AMZS Center varne vožnje na Vranskem je najsodobnejši center za izvajanje vadbe varne vožnje v Sloveniji, ki je zgrajen po zgledu tovrstnih centrov v Avstriji in Nemčiji. Intenzivni tečaj za avtomobiliste je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, ki ga udeleženci izvajajo z lastnimi vozili.

  1. Center varne vožnje Raceland, Vrbina-Krško

  Raceland sodi med najsodobnejše centre za izvajanje vseh programov varne vožnje v Sloveniji. Pri njegovi zasnovi je sodelovalo več slovenskih strokovnjakov iz različnih področij. Prvi med vsemi centri je našel in vzpodbujal povezavo med športom in izobraževanjem ter je edini center, na katerem lahko vadimo tako motoriko kot t.i. defenzivno vožnjo. S tovrstnim treningom boste izboljšali položaj sedenja, se naučili pravilne uporabe volana, izboljšali tehniko zaviranja in uporabo ABS zavornega sistema na različnih podlagah, ter reševanja iz nevarnih situacij, s katerimi se lahko voznik sreča med vožnjo.

  1. ZŠAM Celje, Center varne vožnje, Ljubečna

  V Centru varne vožnje ZŠAM Celje od leta 2011 izvajajo najrazličnejše treninge varne vožnje (treninge za začetnike, motoriste, gasilce in preostale komercialne treninge). Dodatno usposabljanje za voznika začetnika je obvezno, udeležite se ga lahko po najmanj štirih mesecih od dneva, ko ste pridobili vozniško dovoljenje, in ga morate opraviti do konca svojega staža voznika začetnika oziroma do izteka veljave vozniškega dovoljenja.

  1. Center varne vožnje Blagomix – Poligon Logatec, Logatec

  Podjetje Blagomix je leta 2004 v IOC Zapolje ob poslovni zgradbi uredilo poligon varne vožnje. Leta 2011 so poligon prenovili in modificirali, tako da ustreza vsem normativom, pridobili pa so tudi licenco za izvajanje tečajev varne vožnje za voznike začetnike in licenco za izvajanje programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo. Osnovni tečaj je namenjen vsem voznikom, ki se želijo samoiniciativno udeležiti tečaja varne vožnje in na ta način spoznati nevarnosti vsakdanjega prometa. Tečaj se izvede v manjši skupini, kar omogoča tečajnikom bolj individualni pristop trenerja in večjo fleksibilnost pri izvajanju vaj, glede na izkušnje tečajnikov.

  1. Španik vadba varne vožnje, Murska Sobota

  Prometno varnostni center deluje od leta 1996. Poleg izobraževanja in usposabljanja kandidatov za vozniške izpite je njegovo temeljno poslanstvo dejavnost šole in treninga varne vožnje osebnih in terenskih vozil ter vadba varne vožnje enoslednih vozil. Poligon je znan tudi širše v Evropi. Uporabljajo ga mnogi strokovnjaki iz tujine pri izvajanju ekspertnih usposabljanj in predstavitev sodno izvedeniških postopkov s področja cestnega prometa. V centru izvajajo tudi program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo s teoretičnim in praktičnim delom. Teoretični del obsega 12 pedagoških ur z vsebinami o varnosti cestnega prometa, tveganjih vožnje, odgovornosti voznikov in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu. Praktični del se izvede v obliki vadbe varne vožnje v obsegu šestih pedagoških ur.

  Škoda Fabia Pan Jan

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje