Site icon Caelle

Kako postati samozavestnejši?

Happy elegant woman showing her biceps

ocena bralcev
0 od 0

Vsak posameznik lahko najde na sebi nekaj lastnosti, na katere je ponosen, pa tudi nekaj takih, ki mu ne ugajajo. Vendar je očitno, da nekateri nimajo nobenega problema pri izražanju lastnega mnenja, pri tem, da se postavijo zase in sprejemajo nove izzive, drugim pa to predstavlja težavo. In kaj je pravzaprav tisto, ki ločuje ti dve skupini ljudi in kako doseči, da sebe uvrstite v prvo?

Kakšen je sploh samozavesten človek?

Samozavest lahko olajša marsikatero stvar tako v vsakdanjem življenju kot tudi na dolgi rok. Ko si predstavljamo samozavestnega človeka, po navadi pred seboj vidimo nekoga, ki je uspešen in poln življenjskega zanosa. Nekoga, ki ga ni strah preizkusiti nekaj novega in se ne ustavi ob prvih ovirah.

To ne pomeni, da ta oseba nima nobenih negotovosti in je prepričana, da je boljša od drugih. Daleč od tega. Trik je v tem, da ste sposobni prepoznati svoje dobre lastnosti in vanje zaupati. Na primer, če veste, da službo opravljate dobro, niste pa povsem prepričani, ali bi zmogli nov karierni podvig in niste pripravljeni niti poskusiti, to pomeni, da sami sebi onemogočate možnost za napredek. Dejstvo je, da boste v življenju doživeli tudi padce, vendar pa so prav ti največja priložnost za učenje. Strah pred neuspehom nas velikokrat oropa možnosti za to, da bi nekaj dejansko dosegli in nas prisili, da ostanemo tam, kjer smo, čeprav s tem nismo zadovoljni. To velja tako za službeno kot tudi zasebno življenje.

Kako pa se nekdo, ki je samozavesten sooči s svojimi »napakami«? Preprosto tako, da se zaveda, da nihče ni popoln, in da se prav vsakemu kdaj kaj ponesreči. Toda to ne pomeni, da se moramo sprijazniti s svojimi napakami, sploh če nas ovirajo pri napredovanju, ampak moramo na njih delati. Če imate na primer problem pri pogovarjanju z ljudmi, ki jih ne poznate, vendar pa vaša služba zahteva delo z ljudmi, je najbolje, če si vsak dan zadate manjši cilj, npr. ogovoriti novega sodelavca, itd.

Kaj pa, ko vam kdo očita kakšno vašo slabo lastnost?

Prvo čustvo, s katerim se najbrž soočite, je užaljenost, nato pa se odločite, ali boste pripombo preprosto prezrli ali poskusili osebo užaliti nazaj.

Vendar pa nobena od teh rešitev ni pravilna, prav tako pa ne vpliva na vašo samozavest pozitivno.

Najprej morate pomisliti, zakaj je ta oseba pripombo sploh izrekla. Včasih se zgodi, da nekaj, kar sploh ni bilo mišljeno slabonamerno, vzamemo kot tako, s tem pa lahko zelo negativno vplivamo na odnos. Če je bil cilj te osebe le to, da vas užali in je pripomba povsem neresnična, je najbolje, da se z njo sploh ne ukvarjate in svoje misli usmerite v lastne cilje in uspeh. Če pa vas je dobronamerno poskusila opozoriti na nekaj, kar počnete, je dobro razmisliti. Če ste res samozavestni, se zavedate tudi, da nimate zmerom prav in da vedno obstaja prostor za izboljšanje. Če pa se kljub razmisleku s pripombo ne strinjate oz. vas lastnost, ki vam je očitana, ne moti, na zrel način predstavite, kako stvar dojemate vi.

V takih primerih je nujno, da sebe ne dojemate kot žrtve, izjave pa ne kot povoda za prepir. Ne smete pozabiti, da vas nihče ne more užaliti oz. doseči, da boste imeli o sebi slabo mnenje, če mu sami tega ne dovolite.

Če stopate skozi življenje samozavestno, vam bo torej pot do uspeha veliko lažja. Samozavest si lahko dvigne prav vsak in tudi, če se vam zdi, da imate do tja še dolgo pot, ne skrbite: nikomur ni uspelo takoj, začeti pa morate z manjšimi koraki in biti ponosni na vsak, še tako majhen uspeh.

ocena bralcev
0 od 0
Exit mobile version