Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Kdor je hranilno podhranjen, ima cel hormonski žur. Na primer ščitnični hormon lahko povzroči, da se začnete nekontrolirano rediti ob nespremenjeni hrani; hormonsko nihanje se spreminja že skozi menstrualni ciklus – ko se nekaterim ženskam približuje menstruacija, bi požrle vse, kar jim pride pod roke – od hrane do ljudi. No, to je malo za šalo, vendar pomislite, kako nekaterim niha razpoloženje pred začetkom menstruacije. Da ne govorimo o meni. Žensko, ki je podhranjena, bo njen hormonski cikel vrgel iz tira!

  Prehranjevanje po načelu srednjega glikemičnega indeksa je način prehranjevanja, ki sodeluje s presnovo – tako žensko, kot moško. Če se prehranjujete tako, kot sem opisala v knjigi Ko imajo hormoni žur, veste, kateri hrani se izogniti, če pa jo že jeste, je potrebno poleg pojesti nekaj od beljakovin, da naši hormoni ne podivjajo.

  Kako uravnovesiti hormon lakote inzulin:

  1. jejte na dve uri in pol do tri ure,
  2. ne izpuščajte obrokov,
  3. prehranjujte se po načelu srednjega glikemičnega indeksa,
  4. pri vsakem obroku se vprašajte: »Kje so tukaj beljakovine?« Če ne drugega, pred vsakim obrokom popijte 2 dl navadnega jogurta.

   

  Kako dvigniti nivo hormona, ki pospeši celično presnovo – kako spodbuditi hormon leptin?

  1. najbolj pomemben je SPANEC!!!!
  2. z redno aerobno vadbo – zadostuje 20 minut hoje
  3. z rednim zajtrkom, ki vključuje tudi beljakovine – več o tem je v knjigi Ko imajo hormoni žur na strani 128
  4. imejte več manjših obrokov po načelu srednjega glikemičnega indeksa,
  5. pri vsakem obroku zaužijte beljakovine,
  6. dopolnite svojo prehrano z ribjim oljem omega 3 in vitaminom C.

  Celostna preobrazba je mogoče le, da več spimo, spremenimo prehrano in v dnevno rutino vključimo aerobno vadbo, ki bo spodbudila delovanje hormonov in delovanje možganov. Pomembno je tudi kaj v življenju počnemo. Ali nam naše aktivnosti dvigujejo občutek sreče in zadovoljstva ali nas grenijo in dajejo občutek utesnjenosti in teže.

  S kakšnimi ljudmi smo obkroženi? So to ljudje, ki nas v življenju podpirajo, spodbujajo, so z nami iskreni in nam dvigujejo vibracijo in zadovoljstvo ali so to ljudje, ki nas obremenjujejo, svoje nezadovoljstvo stresajo na nas in nas kritizirajo. Ljudje smo čustvena bitja, bitja vibracije in naša okolica ima lahko zelo velik vpliv na nas in naše počutje. Posledično pa tudi na naše zdravje.

   

  Članek pripravila Špela Seljak

   

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje