Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Hoja je zelo varna oblika rekreacije za vse generacije. Tudi po petdesetem letu je priporočljivo v svoj vsakdanjik vnesti hojo kot način rekreacije. Hoja prinaša dolgoročne koristi, vendar moramo res redno vaditi.

  Seznam preverjenih osebnih trenerjev in nutricionistov najdete na Omisli.si.

   

  Večina zdravstvenih organizacij priporoča 30 min hoje dnevno – po možnosti vsak dan. Morda se vam to zdi veliko, vendar če boste razdelili količino na dvakrat po 15 min je zadeva popolnoma sprejemljiva. Zjutraj peš do trgovine, zvečer kratek sprehod in že boste na povprečni količini hoje, ki prinaša koristi za zdravje.

  Prednosti hoje:

  • s hojo boste izboljšali delovanje srca in pretok krvi
  • pridobili boste na moči in gibljivosti
  • hoja vam bo pomagala pri nekaterih boleznih (diabetes, astma, bronhitis)
  • izboljšanje splošnega počutja in krepitev imunskega sistema
  • premagovanje stresa
  • prispeva lahko tudi k boljšemu spancu

  Ogrevanje je nujno potrebno

  Pri ogrevanju nikdar ne pretiravajte. Segreti morate mišice. Posebej v jesenski in zimskih mesecih si vzemite več časa za ogrevanje telesa.  Za ogrevanje so pomembne gibalne vaje pri katerih rahljamo sklepe. Del ogrevanja pa so tudi raztezalne vaje.

  Pri raztegovanju je pomembno raztezati predvsem:

  • meča
  • stegna – sprednji del
  • stegna – zadnji del
  • roke in ramena
  • prsi

  Pomembno je tudi ohlajanje telesa po telesni vadbi, ko se kri vrača iz mišic v notranje organe.

  Preverite tudi: Skrivnosti za hitro in zdravo hujšanje

  Hoja s palicami

  Predvsem v zadnjem obdobju je veliko ljudi začelo hoditi s palicami. Pri hoji s palicami povečamo porabo energije za 30%. Predvsem se krepijo mišice v zgornjem delu telesa: mišice rok, ramenskega sklepa in prsi. Izredno pomembno je, da uporabljamo pravilno tehniko uporabe palic.

  Oprema

  Že pri odločitvi za hojo kot redno obliko rekreacije, je potrebno razmisliti o nakupu kvalitetne opreme: obutve in obleke za hojo. Seveda moramo vedeti na kakšnem terenu in v kakšnih razmerah bomo vadili. Poleti se opremimo z lahkimi oblačili, pod katerimi ne bomo zadrževali vlage. Pozimi pa je potrebno uporabiti več slojev lahkih oblačil: bombažne majice, jopa iz flisa in po potrebi nepremočljivo vetrovko. Po potrebi lahko kak sloj oblačil tudi slečemo, v kolikor nam je prevroče in to omogočajo vremenske razmere.

  Najpomembnejši del opreme pri pohodništvu pa je seveda pohodni čevelj ali za planinski gojzar. Pomembno je, da čevelj udoben, nudi primerno oporo in da se noga v njem ne znoji. Pri nakupu primernega čevlja si vzemite čas in bodite predvsem pozorni, da čevelj ne bo preozek ali prevelik (to povzroči nadležne žulje).

  Športni copati ali sandali s profilom so primerni za ležerne sprehode

  Če ste se odločili za ležerni sprehod po mestu, ob morju ali kakšnem jezeru, priporočamo udobne in modne modele znamke ara, ki slovijo po svojem udobju, hkrati so pa zelo modni. Taki čevlji so primerni za hojo predvsem po ravnem terenu.

  Hoja je resnično eden najpreprostejših in najzanimivejših načinov za izboljšanje ali ohranjanje svojih psihofizičnih sposobnosti in zdravja.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje