Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Ker mora biti družinsko vozilo pravi multipraktik, ga je treba izbrati še posebej pozorno.

  Ko v naš svet pridejo otroci, se vse postavi na glavo, s tem pa tudi naše pojmovanje in uporaba avtomobila. Če smo se samski ali v partnerstvu lahko mirno podili za trendi, športnostjo, konjskimi močmi, užitki zgoraj brez in še kakšno lastnostjo, ki je predvsem božala naše srce in čustva, se s prihodom otrok stvari spremenijo. Mali avto, luksuzno limuzino, športni kupe ali celo kabriolet je najbolje kar takoj zamenjati za vozilo, ki lahko vase brez zadržkov in predvsem varno sprejme vso vašo družinico ter velik otroški voziček in lupinico. Pozoren pa velja biti ne samo na prostornost, ampak še na marsikaj drugega.

  1. Varnost je še vedno na prvem mestu

  Nič na svetu ni bolj pomembno kot varnost vaše družine, zato naj vam bo to pri nakupu novega vozila najvišja prioriteta. Sodobni družinski avtomobili so tako ob že znanih elementih aktivne in pasivne varnosti (zračne vreče, ABS, ESP,…) lahko opremljeni s širokim naborom varnostno-asistenčnih sistemov in opreme, ki pojem »varnost« dvignejo na povsem novo raven. Opozorilnik pred nenamernim zapuščanjem voznega pasu, opozorilnik na vozila v mrtvem kotu, sistem za opozarjanje na prečni promet, radarski tempomat, predvsem pa opozorilnik pred trkom in sistem za samodejno ustavitev v primeru trka so asistenti, na katere bodite pri nakupu še posebej pozorni. To je brez dvoma odlična investicija.

  2. Kakšne so vaše potrebe?

  Kot mlada družina si raje privoščite večje vozilo, kot ga z malim naraščajem dejansko potrebujete, saj boste tako bolje pripravljeni na morebitno povečanje družine. Pari z majhnim otrokom imajo povsem drugačne potrebe kot starši z več otroki, starejši otroci pa želijo in potrebujejo drugačen način prevoza kot majhni. To se zdi logično, vendar pa veliko novopečenih staršev pozablja, da se bodo družinske potrebe z leti spreminjale. Ne le, da bo otrok postal starejši in večji, družina se bo morda povečala ali pa bo v vaše življenje na ganljivo prigovarjanje malčkov vstopil hišni ljubljenček. Tudi če vsega tega ta hip še ne načrtujete, vas življenje v najboljšem primeru ujame nepripravljene, v najslabšem primeru pa vam povzroči dodatne stroške.

  3. Otrokom prijazne lastnosti. 

  Avtomobilski proizvajalci ponujajo veliko otrokom prijaznih lastnosti in funkcij, na katere pri nakupu vozila ne gre pozabiti. Na dolgih potovanjih tako prav pridejo integrirani senčniki in zatemnjena stekla od B stebrička dalje, ki močno zmanjšajo vdor sončne svetlobe in škodljivih UV žarkov.

  Temna notranjost je odlična pri prikrivanju sledi polivanja, slinjenja in drugih madežev, ki pridejo v paketu z majhnim otrokom. Zato se tudi izogibajte svetli ali bež notranjosti, usnje pa je zelo praktična rešitev, saj lahko madeže in sledi polivanja preprosto obrišete s krpo.

  Mnogi starši ne morejo prehvaliti fiksnih ali premičnih zaslonov, ki otrokom med potjo predvajajo najljubše risanke ali pa jim omogočajo igranje videoigric. Če za takšen video sistem ni možnosti pri nakupu, si ga lahko omislite kasneje. Na trgu je precej cenovno dostopnih izdelkov, ki jih enostavno namestite in priklopite na 12V vtičnico. Tudi zato je pomembno, da ima vozilo čimveč različnih priključkov, s pomočjo katerih lahko predvajate glasbo, filme in igrice, vožnja pa bo za vse prijetnejša. Iskanje petvratnega vozila namesto trivratnega je samoumevno, posebno pozornost pa namenite odpiranju zadnjih vrat. Ta naj se odpirajo dovolj široko, da lahko na zadnjo klop brez težav namestite otroški sedež ter vanj in iz njega brez bušk in težav v križu spravite otroka. Širok kot odpiranja vrat je še posebej priročen, če z vozilom pogosto prevažate tudi starejše člane družine oziroma ljudi z omejenimi gibalnimi sposobnostmi.

  4. Pomična zadnja klop

  Vzdolžno pomična zadnja klop in v več položajih nastavljiva naslonjala so odlična stvar. Klop lahko pomaknete povsem nazaj, s tem povečate prostor za noge potnikov zadaj in z bolj ležečim naslonom poskrbite za več udobja. Če jo pomaknete bolj naprej, s tem izboljšate prostornino prtljažnika, malim potnikom v otroških sedežih pa tisti spredaj lažje podajo stekleničko ali hrano.

  5. Kaj radi počnete?

  Prosti čas je enako pomemben kot službene obveznosti. Ali imate čoln oziroma počitniško prikolico, brez katerih si ne predstavljate tistega pravega dopusta ali vikend izleta? Se pogosto odpravite v gore ali na smučišča, radi odkrivate povsem nove poti in skrite kotičke dežele? Ste pogosto v vlogi taksista preostalim članom družine? Vse to naj vpliva na izbor novega štirikolesnika. Družinski avto ni zgolj vozilo za vsakodnevno uporabo in opravke, slej ko prej se bo znašlo v vlogi, na katero morda danes niti ne pomislite.

  6. Kje živite?

  Slovenija je resda majhna, vendar zelo raznolika dežela, posejana s hribi in dolinami, skozi leto pa se izmenjujejo dež, sneg in sonce. Če tako prebivate v predelih, kjer pogosto sneži ali dežuje, potem velja razmisliti o štirikolesnem pogonu, višji odmik od tal pa boste pri novem družinskem vozilu cenili vsi tisti, ki se do cilja pogosto prebijate skozi pesek in blato. Pred nakupom seveda ne pozabite izmeriti garaže in pregledati dovozne poti.

  7. Koliko si lahko zares privoščite?

  Še pred nakupom vozila preverite, v kakšni kondiciji so družinske finance in koliko si zares lahko privoščite, ne da bi prihodnja leta preživeli »ob kruhu in vodi«. Ne podajte se v nakup vozila, ki presega vaše trenutne finančne zmožnosti. Preverite različne možnosti financiranja, dodobra preštejte prihranke, izračunajte prihodke in odštejte stroške, ne pozabite na redno vzdrževanje vozila in servise ter obenem pomislite na potrebe v prihodnosti. Nakup in uporaba vozila za daljše obdobje sta ponavadi cenejša, kot da avto menjate na vsakih nekaj let ali kupite že rabljen avto, ki vam lahko kmalu nakoplje velike stroške.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje