Zagotovo ste že slišali zanjo – varna, silikonska skodelica, na uporabo katere prisega vedno več žensk. Kljub porastu v popularnosti pa menstrualna skodelica pri marsikateri vzbuja dvome, zaradi česar mnogo žensk vztraja pri klasičnih higienskih pripomočkih, kot so vložki in tamponi.

Si tudi ti ena izmed žensk, pri kateri se vsake toliko časa vzbudi zanimanje po uporabi menstrualne skodelice? Skupaj bova preučili najpogostejše predsodke, ki te ovirajo pri nakupu tega inovativnega pripomočka.

CENA

Na prvi pogled se zdi cena menstrualne skodelice pretirana. Ker pa lahko eno samo skodelico uporabljamo tudi do deset let, je naložba v menstrualno skodelico v povprečju primerljiva s tromesečnimi stroški nakupa klasičnih higienskih pripomočkov. Menstrualna skodelica je torej prijazna vaši denarnici tudi na dolgi rok.

VPLIV NA OKOLJE

Zaradi dolge življenjske dobe ima menstrualna skodelica na okolje pravzaprav blagodejni učinek – zmanjša namreč ogromno število klasičnih higienskih pripomočkov za enkratno uporabo, ki letno ustvarijo na tone odpadkov in s tem onesnažujejo okolje. Z uporabo menstrualne skodelice se temu izognemo.

ZDRAVJE

Neznan higienski pripomoček zagotovo vzbudi nekaj dvomov glede zdravja in varnosti, toda menstrualne skodelice za razliko od klasičnih pripomočkov ne dražijo ali sušijo vaginalne služnice. Izdelane so namreč iz popolnoma varnega ter zanesljivega medicinskega silikona in ne vsebujejo potencialno škodljivih primesi. Menstrualna skodelica torej zmanjšuje možnost vnetij in glivičnih obolenj ter ne povzroča alergij, obenem pa zmanjša možnost sindroma toksičnega šoka.

UPORABA

Menstrualna skodelica je izdelana iz mehkega medicinskega silikona, ki omogoča, da jo prepognemo oziroma zložimo (s pomočjo metod prepogibanja) in s tem olajšamo vstavljanje v nožnico — nižje kot običajen tampon. Ob pravilni namestitvi pa skodelice pravzaprav sploh ne čutimo, zaradi česar je nošnja povsem nemoteča. Zaradi udobja je menstrualna skodelica idealna za uporabo med spanjem, ali pa med izvajanjem različnih aktivnosti.

JAVNA STRANIŠČA

Rokovanje z menstrualno skodelico je popolnoma enostavno: vsebino zlijemo v straniščno školjko, skodelico pa očistimo s splakovanjem (uporabiš lahko običajno vodo iz plastenke ali pa higienski čistilni robček). Zaradi preproste uporabe je čiščenje menstrualne skodelice hitro in higienično tudi na javnih straniščih!

Menstrualna skodelica je na voljo tudi v črni barvi!

Menstrualna skodelica je na voljo tudi v črni barvi!