Samozavest je zelo pomemben dejavnik v našem življenju, saj nas usmerja in nam določa našo vrednost pred drugimi. Vendar, kako ugotoviti, da nam samozavesti primanjkuje? Našteli smo nekaj izmed očitnih znakov, ki vam kažejo na to, da je čas, da spremenite mnenje o svoji samopodobi in tako spremenite tudi svoje življenje.

Ne znate reči “NE”

Prijateljica vas pokliče zvečer, ker želi z vami v kino, vam se pa zares ne ljubi, ker vam ta film, ki ga je predlagala sploh ni všeč. Lahko bi rekli v tem primeru, da ne želite iti v kino ali pa, da vam ta film ni všeč, da lahko pa skupaj izbereta novega. Ampak ne, vi greste z njo v kino, ker si enostavno na nek način ne upate izraziti svojega mnenja in prikimavate povabilom, ki vam sploh niso všeč.

Nenehno iščete potrditev

Ko se skregate s svojim fantom in mu nekaj poveste, takoj zatem kličete prijateljico in jo sprašujete, če ste prav reagirali na prepir. Vedno za mnenje sprašujete druge, pa naj bo to obleka v trgovini ali pa nakup parfuma. Čas je, da prisluhnete sebi, da izberete tisto, kar je vam všeč in tisti parfum, ki vam diši. Ne potrebujete potrditev od ostalih, dokažite sami sebi, da znate misliti s svojo glavo, ko gre za odločitve v vašem življenju, tiste manjše, kot tiste velike.

Skrbi vas kaj bodo rekli drugi

Nenehno se obremenjujete s svojim videzom in s tem, da pazite, da se boste v družbi obnašali “popolno”, ker vas je strah neodobravanja in samo misli, da vas drugi ne bi sprejemali takšne kot ste v resnici. Velikokrat se obremenjujete in kritizirate, ker niste takšni, kot od vas pričakujejo drugi, zato vlagate vse v to, da bi se približali tej podobi, ki je drugim všeč, kljub temu, da sebe dajete s tem na zadnje mesto in ne na prvo.

Ne verjamete v svoje sanje

Imate cilje, vendar menite, da jih ne boste nikoli dosegli, saj menite, da niste dovolj dobri. Poslušate druge, ki vam govorijo, da letite previsoko, da boste samo razočarani in da je vse zaman. Dobro je, da se zavedate, da je potrebno v sanje vložiti delo, predvsem pa, da je potrebno verjeti v svoje sanje in zaupati v njih.

 

Foto: Instagram