Vse, kar se otroku zgodi do četrtega leta, ga v življenju najbolj zaznamuje, pravijo študije. Nič čudnega ni torej, da močne mame, ki svojo pokončnost, vrline in vrednote prenesejo na otroke, oblikujejo močno in pozitivne osebnosti.

Takšne mame svojih potomcev ne učijo, kar jih uči družba – naučijo jih slediti svojim sanjam; brez njih pač nebi bili to, kar ste danes! Ali kateri od naštetih znakov morda velja tudi za vas?

  1. Povej naglas

Odkrita in neposredna – takšna je! In od svojih otrok želi, da so takšni tudi sami. Podpira odkrit, argumentiran pogovor, ki je najboljša možnost komunikacije. Če vas je vzgajala močna in samozavestna mama, so odkrite besede vaše bojno orožje.

  1. Misli – po svoje!

Močna mama vas spodbuja, da vse, kar slišite in preberete, ne vzamete za »sveto«, temveč, da o tem razmislite in oblikujete lastno mnenje – nauči vas razmišljati.

Verjetno lahko najrazličnejše vire precej hitro preučite, precenite in na koncu pridete do svojih zaključkov. Ne bojite se postavljati vprašanj in kar je najpomembnejše; motiti se je človeško – tako se pač največ naučite.

  1. Izobrazba je pomembna

Oh, seveda – ne glede na spol! Le kaj bi (sploh danes!) še lahko počeli brez nje? Kljub vsemu vam mama ni oteževala življenja s »teženjem« glede odličnih ocen in obiskovanjem prestižnih šol; pravzaprav je šlo za to, da se naučite biti poznorni, prisluhnete drugim, vprašate, če česa ne razumete in se naučite izraziti svoja prepričanja.

  1. Neodvisnost

Seveda je neodvinost luksuz, ki si ga (večinoma) lahko privoščijo le odrasli… Kljub vsemu močna mama svoje otroke uči trdega dela in jih seznani z bonitetami, ki jih le-to prinaša – seveda, gre (med drugim) tudi za finančno stabilnost.

Redni mesečni priliv vam omogoča lagodno življenje, še vedno se zalotite, da takoj po obroku za seboj pomijete posodo in vsako jutro še pred odhodom na delo pospravite stanovanje. Hvala, mami!

  1. Le v kup, le v kup!

Družina, prijatelji in trdni, pristni odnosi so ključnega pomena za srečno življenje. Mama kot je vaša, vam je pokazala, da potrebujete sočloveka in da on potrebuje vas. Radodarnost in vzajemnost sta še kako pomembni – saj veste tisto, da »lepa beseda lepo mesto najde« še kako drži, kajne?