Ste vedeli, da zlobna dvojčka staranja vsak dan prežita na vas? Če ju ne ustavite, se vsako jutro zbudite bolj stari in bolj pozabljivi. Imenujeta se oksidacija in vnetje. Več o oksidaciji in o vnetjih na celični bazi si lahko preberete v knjigi Ko ima življenje žur.

Oksidacijo povzroča kisik.

Kisik je potreben za življenje, hkrati pa je krivec za oksidacijo. Poglejmo primer: jabolko prerežemo in ga pustimo na zraku. Takoj se začne proces oksidacije – površina postane rjava. To je oksidacija. Če pa prerezano jabolko namažemo z limoninim sokom, potem površina ostane sveža, lepa – proces oksidacije je zaščitil vitamin C.

Enak proces poteka v možganih. Kdor ima v svoji prehrani premalo vitamina C in ostalih antioksidantov, če je pogosto pod stresom, se sprožijo procesi oksidacije in s tem seveda tudi propadanje možganov.

Kaj so sploh antioksidanti?

Antioksidanti so snovi, ki jih najdemo v svežem sadju in zelenjavi ter ščitijo naše telo pred vdori škodljivih snovi. Antioksidanti so snovi, ki lovijo proste radikale. Vitamin C je prvi vojščak v obrambi pred prostimi radikali.

Prostim radikalom se danes ne moremo izogniti. V celičnih elektrarnah – mitohondrijih se proizvaja energija, hkrati pa se sproščajo prosti radikali. To je tako kot ogenj in dim – ne moremo zakuriti ognja, brez, da bi se proizvajal dim. Poleg tega pa nastanek prostih radikalov povzročajo tiha vnetja v telesu, stres, sevanje, UV žarki, kajenje, klorirana voda, izpušni plini, onesnažen zrak, pesticidi in herbicidi v hrani, živo srebro in vse težke kovine, dezodoranti, čistila ter celo nekatera zdravila. Tudi športniki, ki redno trenirajo, so zaradi povečanja kemičnih reakcij podvrženi nastanku prostih radikalov.

Ne moremo se izogniti dejstvu, da se prosti radikali v našem telesu proizvajajo tudi s pomočjo stresa, ki se dogaja na naši celični bazi. Stres, ki ga povzročajo naša nezavedna prepričanja, kot so strahovi, žalost, potlačena jeza in bolečina. Veliko lahko naredimo s prehrano, a ključno je, da pogledamo v svojo dušo, v svoja čustva, prepričanja in v naše odnose. Le ti so naše ogledalo. Sevajo nam naše notranje stanje, našo vibracijo, našo bolečino in ljubezen do sebe, koliko se cenimo in spoštujemo. Dokler se ne soočimo tudi sami s seboj se tudi naše življenje ne bo kaj prida spremenilo od tega kar že poznamo oziroma že živimo. Za kakršenkoli preskok v življenju, na kateremkoli področju je potrebna sprememba. Le ta je včasih najtežja. A ko počistimo našo podzavest, stvari v življenju lažje stečejo. Naredimo jim prosto pot.

Več o tem kako prepoznamo naše podzavestne vzorce in o tem kako, jih lahko počistimo si preberite v novi knjigi Ko ima življenje žur.

 

Članek pripravila Špela Seljak