Modra ženska, polna miline in sočutja, hkrati pa odločna in trdna. To je ženska boginja. Po naše baba. Vemo, da danes naslavljamo babe slabšalno. Spominjam se, da so, ko sem bila še otrok, rekli: »Baba ima samo en zob in en jošk.« Od kod jim to? Če danes naslovimo neko žensko z babo ali babnico, to ne pomeni nič dobrega. Nekoč je bila ženska spoštovana in za babo se je naslavljalo super žensko z intuicijo – tako kot v Rusiji babuško. V Sloveniji imamo kar nekaj krajev, ki so povezani z babo: Babno polje, Babji zob, Babja jama, Babja luknja, Babno v Celju …, kar kaže na to, da je bila ženska cenjena – da je bila ženska boginja.

 

Boginja je v stiku sama s seboj. In če si ne vzame časa, da se sliši, ne more biti pristna, ne more biti to, kar je v svojem bistvu – ustvarjalka svojega sveta – na svet se samo nemočno odziva in zadovoljuje vse okoli sebe, samo sebe ne.

 

Boginja sprejema svoje žensko telo. Če ji nekaj ni všeč, spremeni. Boginja se lahko pogleda v ogledalo, boginja se lahko dotakne svojega telesa in se ljubi s seboj. Boginja se sprejema v vsej svoji lepoti, tako fizični kot notranji. Zaveda se, da je popolna takšna kot je. Zaveda se svoje moči in svojih potencialov.

 

Da je ženska v svojem bistvu, da je lahko boginja, naj sledi sebi. Sledi naj svojemu srcu, sledi svojim željam, sledi naj svojim sanjam.

 

Vem, da je to zelo težko izvedljivo, ko so otroci zelo majhni. Takrat je ženska žena in mama. Tempo življenja vas posrka – tudi mene je. Ko pa sem ozavestila, da ne morem biti niti dobra mama, če najprej ne poskrbim zase, sem začela delati drobne spremembe, ki so mi večale tudi zavedanje, kdo sem.

 

Več o ženski, ženski energiji in o tem kako ženske delujemo, kam naj usmerjamo svojo energijo, da bomo lažje zaživele sebe, si lahko preberete v knjigi Ko ima življenje žur.

 

Članek pripravila Špela Seljak