Slovenski smučarski skakalec Jernej Damjan je že v polnem skakalnem pogonu, od doma pa ga spremljata žena Taya in štiriletna hči Niki, ki v Ljubljani obiskuje mednarodni vrtec. Zakonca Damjan sta svoji malčici namreč želela ponuditi izkušnjo v internacionalnem okolju, saj se zavedata pomembnosti in vplivov globalizacije.

Kot je povedala Taya, sta z Jernejem pred vpisom Niki v vrtec temeljito razmislila in raziskala obstoječe možnosti: »Želela sva predvsem, da bi bila deležna mednarodnega okolja in da bi v vrtec hodila z veseljem. Ker veliko potujemo, sva želela tudi, da bi bila v stiku z angleščino že od majhnih nog.« Poleg tega ju je pri IES Ljubljana International School, kamor sta vpisala Niki, pritegnilo to, da je dogajanje v vrtcu zelo raznoliko in da dnevno ponuja spoznavanje drugih kultur in tujih jezikov. V vrtcu je namreč približno dve tretjini slovenskih otrok, ostali pa so iz najrazličnejših držav, na primer iz ZDA, Velike Britanije, Rusije, Nemčije, Srbije in od drugod.

Včasih pozdravi v kar štirih jezikih

»Niki ima zelo rada svoje prijatelje v vrtcu in odlično se razumejo. S tremi fanti so skupaj praktično od začetka in se tudi največ igrajo skupaj, zato jim rečemo štiri peresna deteljica. Z marsikatero družino njenih sošolcev se družimo tudi v prostem času, saj skupaj res uživajo,« je povedala Taya.

Niki zdaj že tri leta obiskuje IES in zakonca Damjan pravita, da sta z izbiro vrtca več kot zadovoljna. »Navdušena opažava, da se vsakodnevno ob igri uči angleškega jezika. Sedaj se že drugo leto spoznava tudi z nemščino, ki jo prav tako obožuje, včasih pa pozdravi ali šteje v kar štirih različnih jezikih, saj so v skupini otroci iz različnih držav, vzgojiteljica pa je s Filipinov. To je nekaj, kar resnično ceniva,« sta povedala.

Po njunih besedah so ena izmed prednosti IES tudi vzgojiteljice in učiteljice, ki niso zgolj profesionalne ampak tudi zelo srčne. »Všeč mi je, da je način, kako vzgojiteljice podajajo znanje in razlage, zelo prijeten in spoštljiv. Niki jih res obožuje, spoštuje in jih ima rada,« je povedala Taya. Poudarila je tudi, da IES ne vidi zgolj kot vrtec oz. izobraževalno ustanovo: »Poudarjajo podobne vrednote, kot jih ceniva tudi sama, na primer skrb za sočloveka. Navdušena sem, da se v IES otroci že od malega učijo bontona, upoštevanja in pomembnosti upoštevanja navodil na tako simpatičen način, da marsikatero metodo potem uporabljamo tudi doma,« je zaključila.