Morda se vam zdi, da je snemanje videa preprosta naloga, ki ji je kos vsak. Kako težko pa je lahko držati kamero, da snema dogajanje pred objektivom? A resnica je drugačna. Narediti odličen video zahteva veliko razmišljanja in dela, saj ste hkrati v vlogi snemalca, tonskega mojstra, režiserja in montažerja. Na srečo vam pri tem lahko pomaga vsestransko orodje, kot je pametni telefon Mate 40 Pro.

Na začetku je vedno ideja

Tako kot ustvarjanje celovečernega filma, se tudi proces ustvarjanja videa začne z viharjenjem možganov. Razmisliti morate o vsebini. Kaj želite z videom povedati? Kaj je njegovo sporočilo oziroma ideja? Ko jo imate, razmišljate naprej. Kako idejo spremeniti v zgodbo video posnetka? Zamisliti si morate začetek, ki ne sme biti predolg. Hitro mu mora slediti zaplet, ki bo pritegnil gledalce, da si ogledajo video do konca. In na koncu morate zgodbo še zaključiti, da ima rep in glavo. Najbolje je, da si zamislite in nato napišete podroben scenarij za svoj video posnetek, katerega toliko časa dodelujete, da boste z njim popolnoma zadovoljni. Scenarij lahko pišete na list papirja, čeprav bo verjetno lažje, če uporabite računalnik. V tem primeru vam priporočamo model MateBook X ali aplikacijo »beležka«, ki je že nameščena na vsakem Huaweijevem pametnem telefonu.

Načrtujte izvedbo, a ne ustrašite se improvizacije

Scenarij zgodbe zdaj spremenite v podroben seznam napotkov za snemanje. Zamislite si ozadje, ki bo kulisa vam ali komu drugemu, ki ste mu namenili vlogo zvezde posnetka. Dobro ozadje oziroma scena je nujna, saj poveže predmete zanimanja v celovit prizor. Ne sme biti preveč izrazito, saj bodo potem gledalci gledali ozadje namesto tistega, kar vi želite, da gledajo, in ne premalo izrazito, kajti potem ne bo izpolnilo svojega namena. Nikar ne pozabite na celovitost in lepoto prizora. Kajti četudi je najbolj pomembno tisto, kar želite povedati, nihče tega ne bo slišal, če video ne bo dosegel vsaj minimalnih estetskih standardov. Zato se ne bojte delati sprememb med samim snemanjem, če ugotovite, da prvotno zamišljeni napotki ne delujejo. Improvizacija je vedno dobrodošla, sploh, če izboljša končni rezultat, le nikar ne pretiravajte.

Seznam napotkov zapišite na preprost način, ki bo dosegljiv na kraju snemanja. Lahko ga imate na računalniku ali pa na pametnem telefonu, če prvega ne nameravate imeti pri sebi med snemanjem. Važno je, da ste video razdelili na več krajših prizorov, ki jih posnamete samostojno in kasneje »zlepite« skupaj. Kako dolg naj bo video, je odvisno od vsebine in zapletenosti le-te. Prizor okolice je na primer lahko daljši od prizora, kjer nekaj razlagate in je več možnosti, da se boste med tem zmotili.

Čas za snemanje

Če ste dosedanje napotke upoštevali, imate pred seboj seznam načrtovanih prizorov. Pred snemanjem vsakega se dobro pripravite in ga najprej vadite pred ugasnjeno kamero. Šele ko ste z izvedbo zadovoljni, kamero prižgite. Pomembno je, da vsak prizor posnamete večkrat in ohranite najmanj dve različici, s katerima ste najbolj zadovoljni.

V vlogi pripomočka za snemanje vas bo navdušil pametni telefon Mate 40 Pro. Glavni kameri omogočata snemanje video posnetkov v kinematografskem razmerju 3:2. S funkcijo stabilizacije snemanje video posnetkov v ločljivosti 4K še nikdar ni bilo tako preprosto, pogon visokega dinamičnega razpona pa poskrbi za uravnoteženo osvetlitev tudi med uporabo ekstremnih kontrastov. Na voljo sta še funkciji sledenje posnetku in urejevalnik zgodb s pravimi kinematografskimi učinki. Posnetkom je preprosto dodajati glasbeno podlago, filtre in učinke. Z usmerjenim mikrofonom in zvočno povečavo prav tako ni zanemarjena kakovost zvoka.

Na vrsti je lepljenje

Ko imate gradivo posneto, pride na vrsto ključni čarobni del – urejanje, ki bo dalo videu rdečo nit. Ta del bo terjal največ vašega časa. Najprej boste morali odstraniti nepotrebne »sestavine«, potem popraviti posnetke slabše kakovosti in na koncu dodati elemente, ki bodo poskrbeli za konstantno pozornost gledalca. Video lahko urejate neposredno na telefonu, zlasti, če je ta zmogljiv in ima velik zaslon, kot na primer Mate 40 Pro, na prenosnem računalniku MateBook X ali na tabličnem računalniku MatePad Pro.

A katere aplikacije uporabiti na telefonu ali tablici? Rešitev je v trgovini AppGallery, v kateri je na milijone raznovrstnih aplikacij in velja za tretjo največjo na svetu. In med temi milijoni izjemno priročnih aplikacij se skriva tudi nekaj vrhunskih orodij za montažo in obdelavo fotografij ter video posnetkov, na primer VivaCut za urejanje in montažo video materialov ter PhotoEditor za obdelavo

Širok ekosistem naprav Huawei

Poleg telefona Mate 40 Pro je sicer Huawei nedavno predstavil tudi pametni telefon Huawei P smart 2021, brezžične slušalke Huawei FreeBuds Pro in Huawei FreeLace Pro ter pametni uri Huawei Watch GT 2 Pro in Huawei Watch Fit. Celoten ekosistem Huaweievih rešitev pa zaokrožuje serija prenosnikov MateBook, ki vključuje cenovno bolj dostopna modela MateBook D14 in MateBook D15, kot tudi izjemno zmogljive MateBook 13, MateBook X in MateBook X Pro.

Na novih Huaweievih telefonih boste našli tudi trgovino z aplikacijami AppGallery, ki z več kot 650 milijoni uporabnikov velja za eno od treh največjih na svetu. V njej boste našli številne globalne in lokalne priljubljene aplikacije, pregledno razdeljene v več tematskih kategorij. Med njimi so bančne aplikacije, kot na primer NLB Klikin, razvedrilne aplikacije, kot na primer NEO, EON, T-2 tv2go, A1 Xplore TV Go in VOYO.SI, športne aplikacije, igre, med drugim tudi Fortnite, in številne druge.

Pri iskanju želenih aplikacij, novic, slik in drugih informacij pa vam bo prav tako v pomoč vsestranski iskalnik Petal Search.