Gokhale metoda

Bolezni mišično-kostnega sistema so izredno pogost razlog za izostanek od dela. Pri tem so ravno bolečine v hrbtenici tiste, ki so najpogostejše in jih v splošnem izkusi okoli 80 % ljudi v razviti družbi. Temu pa nismo izpostavljeni le odrasli, temveč tudi naši otroci in najstniki, saj v naši kulturi nimamo več znanja o dobri strukturni postavitvi telesa.

Stvari, ki smo jih v naši družbi pozabili

Razlogi za nastanek bolečin v hrbtu in rešitve za njihovo odpravo pogosto ležijo v naši primarni telesni drži, ki je ena izmed stvari, na katero smo v naši družbi pozabili. To je telesna drža, ki so jo imeli naši predniki in jo lahko vidimo pri majhnih otrocih ter mnogih obstoječih kulturah po svetu (npr. Ekvador, Indonezija, Burkina Faso). Vsem tem je skupna J-oblika hrbtenice, razbremenjeni medvretenčni diski in človeškemu telesu prirojena eleganca in moč telesa.

Primarna telesna drža: Ubong pleme na Borneu (desno) je primer popolne J-oblike hrbtenice. Ženska iz Burkina Fasa (levo) nosi svojega otroka na način, da mu daje razteg v zravnani hrbtenici. Slika na sredini prikazuje S-obliko hrbta (I.) narisano v moderni knjigi za anatomijo in J-obliko hrbta (II.) narisano v knjigi Traite d’Anatomie Humaine iz leta 1897.

Zanimivo je dejstvo, da v svetu obstajajo kulture, ki bolečin v hrbtu skoraj ne izkušajo. Pleme v centralni Indiji celo poroča, da takih bolečin ne pozna in tudi njihovi diski v hrbtenici ne kažejo znakov degeneracije. To dejstvo je pritegnilo pozornost gospe Esther Gokhale, akupunkturistke iz Kalifornije, ki je svoje življenje posvetila iskanju rešitve za bolečine v hrbtenici. Kot mlada mama se je po operaciji hernije diska in po ponovni herniji v hrbtenici odločila, da želi najti trajno in neoperativno rešitev za svoje bolečine. Po študiju različnih fizioterapevtskih metod je odšla med kulture, ki nimajo težav s hrbtenico in preučevala, kaj oni počnejo drugače kot mi. Opazovala jih je, kako sedijo, hodijo, stojijo in kako je njihova telesna drža drugačna od naše. Med drugim je ugotovila, da je oblika njihove hrbtenice veliko bolj podobna črki J, kot S. To zelo lepo prikazujejo tudi skulpture starih Grkov in drža majhnih otrok.

“Največji prispevek, kadarkoli narejen na področju nekirurškega zdravljenja bolečin v hrbtu.” Helen Barkan, dr. med. klinika Mayo.

Svoja odkritja in fotografije je gospa Esther strnila v bogat priročnik z naslovom Rešite se bolečin v hrbtenici v osmih korakih. »V svoji knjigi imam fotografijo dveh žensk, ki vsak dan po sedem do devet ur preživita prepognjeni naprej nad vodo in nabirata vodne oreščke« pravi Esther Gokhale. »Kljub temu da sta ženski precej stari, v resnici ne poznata bolečin v hrbtu«.

Rezultate večletnih raziskav je Esther strnila v Gokhale metodo, s katero je odpravila svoje bolečine in z znanjem pomaga tisoče ljudem v svetu.

Nasveti, kako si lahko pomagamo sami

Kot odrasli se lahko ne glede na starost ponovno naučimo, kako tekom celega dne hrbtenico razbremeniti in jo postavljati v pravilen položaj. Sedenja, hoje, postavitve vratu in ramen se lahko v živo naučite tudi v Sloveniji, in sicer vsak mesec na brezplačni delavnici v Ljubljani. Za termine delavnic obiščite www.sabinablumauer.si.

Nekaj namigov, ki jih lahko uporabite v tem trenutku, pa si preberite v nadaljevanju:

1. Podaljšajte hrbtenico. Podaljšanje hrbtenice je dokaj enostavno, vendar morate biti pri tem previdni, da ne ukrivite ledvenega dela hrbta. Globoko vdihnite v hrbet in prsni koš in ob izdihu obdržite novo pridobljeno višino. Z dodatnim vdihom se povišajte še malo in, ko izdihnete, obdržite pridobljeno višino. Aktivno podaljšanje hrbta zahteva malo napora, vendar izredno krepi vaše trebušne mišice.

2. Ne poskušajte se držati pokonci. Držanje pokonci povzroča bolečino in vas spravlja v različne težave. Namesto tega raje zaokrožite z rameni, tako da greste z vsako ramo posebej rahlo naprej, navzgor in daleč nazaj ter navzdol. Rezultat so sproščene roke ob vaših straneh in palca roke, ki gledata navzven. Po zaokroženju z rameni naredite globok in poln vdih v prsni koš, s katerim podaljšate hrbtenico.

3. Ne potiskajte svoje brade navzgor. Namesto tega raje podaljšajte vrat, tako da na glavo postavite lahek predmet, kot je prepognjena brisača. Uravnovesite ga na vrhu glave. Poskusite z glavo rahlo potisniti proti predmetu. To bo podaljšalo zadnji del vašega vratu in vaši bradi omogočilo, da se sproščeno spusti navzdol.

Težave s hrbtenico imajo svoje seme v času, ko se otrok uči sedeti. V tem času je pomembno, da otroka pravilno posedemo in nosimo. Za svoje otroke je največ, kar lahko storimo to, da njihovo medenico postavljamo v pravilen položaj. Namesto da otroka posedemo na tla ali v stol na način, da sedi na svojem »repu« oziroma trtici, mu raje ritko dvignemo, tako da zadnjica postane dobra baza, nad katero se zloži hrbtenica. Veliko lahko naredimo tudi s tem, da se izogibamo nosilkam in stolom, ki so v obliki črke C ter, da otroku tekom rasti dajemo dovolj možnosti za razteg hrbta (npr. dvigovanje otroka pod pazduhami, obešanje in nihanje otrok na igralih itd.).

Telesna drža, ki nas podpira, namesto da nas ovira

Gokhale metoda nas izobrazi o temeljnih strukturnih zakonitostih našega telesa, ki jih je koristno poznati in so osnova promocije zdravja. Med drugim nas uči, kako dobro sedeti, ne glede na to, kakšen je naš stol, kako se varno prepogibati in kako dvigati bremena na način, ki je marsikomu v naši družbi popolnoma nov.

“Problem ni v tem, da veliko sedimo, ampak kako sedimo.”

Znanje o tem, kako preprečiti bolečine v hrbtu in pridobiti dobro telesno držo, je na voljo. Poučite lahko sebe in svoje otroke, ki za zdrav razvoj in svetlo prihodnost na področju zdravja dobro telesno postavitev več kot potrebujejo. Obiščete lahko brezplačno delavnico ali tečaj, preberete knjigo ali celo izvedete izobraževanje v svojem mestu. Tudi na spletu je na voljo mnogo posnetkov o Gokhale metodi. Vaše zdravje je lahko v vaših rokah, zato vabljeni, da se o primarni telesni drži bolje izobrazite. Naj vam bodo vsebine na spletni strani www.sabinablumauer.si v usmeritev in navdih.

Napisala: Sabina Blumauer