Danes si poglejmo nekaj dejstev, ki kažejo na to, da so lahko narcistično usmerjeni partnerji nezvesti. Pač, nekoliko v razmislek, če poznate ali živite z nekom, ki morebiti ustreza spodnjemu opisanemu.

 

Prevelika osredotočenost na lastne potrebe, kar povezujemo z narcizmom je očitna predispozicija za to, da takšna oseba gleda zgolj na sebe tudi v partnerstvu. Zelo hitro se lahko zgodi, da prevara partnerja z drugo osebo, ker meni, da ima pravico izživeti svoje potrebe in potrditi svojo privlačnost.

Če ste morebiti bili kdaj v zvezi s takšnim tipom partnerja, potem verjetno veste, kako je potekal njegov dan. Bil velik del dneva pred ogledalom, se občudoval, spraševal vas za celo vrsto uslug in mu kaj dosti ni bilo mar za vas in vaše potrebe. Ker so bile njegove povsem in v celoti na prvem mestu. V spolnosti prvo zadovolji sebe, za partnerjevo zadovoljstvo mu ni kaj dosti mar.

Zelo možno je (ni pa seveda to pravilo!), da so narcistični partnerji nagnjeni k nezvestobi. Vedno želijo, da so videti brezhibno in da so vedno v centru pozornosti. Zna biti, da ravnajo impulzivno in hitro omrežijo osebo, s katero ob prvi priložnosti prevarajo partnerja. To se jim tudi ne zdi nekaj nemoralnega ali neprimernega, ker je zadovoljitev njihovih potreb seveda vedno na prvem mestu.

Nekaj skupnih grobih značilnosti je recimo to, da za sebe menijo, da so izvrstni ljubimci, drugo je, da kažejo pomanjkanje spolne empatije, torej ne vejo ali pa jih ne zanima, kaj si želi njihov partner ter da spolno izkoriščajo druge, da zadovoljijo (predvsem) svoje potrebe.

Dejstvo je, da zaljubljenost ne izbira kaj preveč, v koga se zaljubimo. Osebnosti partnerja mi ne moremo spreminjati kaj veliko, ker to naj bi bila naloga vsakega od partnerjev, da dela na sebi. Ali pa pač ne. Mnogi partnerji se sprijaznijo s tem, da bodo prevarani in si bodo tesno zatiskali oči ob pogoju, da bo partner navzven še vedno prispeval v skupno blagajno, skrbel za otroke in družino vozil dvakrat na leto na počitnice. Tudi to je vsakdanja realnost. In nikogar ne moremo za takšne odločitve soditi.

svetovalnica

 

 

Melita Kuhar, univerzitetni dipl. socialni pedagog, se ukvarja s svetovanjem za partnerske odnose in vzgojo otrok ter mladostnikov. Lahko se naročite na individualno svetovanje preko elektronske pošte: info@svetovalnica.si ali s klicem na 031 666 168. Obiščete jo lahko v Svetovalnici na Parmovi 41, Ljubljana – Bežigrad. (Svetovalnica.si)