Goji Jagode so “adaptogene.” Ta izraz se uporablja v svetu zdravilnih rastlin in opisuje snov s kombinacijo pozitivnih terapevtskih učinkov na človeško telo.

Adaptogen poživlja in krepi naše telo. V kitajski medicini je znano, da Goji Jagode uskladijo in povečajo jing energijo nadledvične žleze in ledvic, posledično se nam poveča vzdržljivost, moč, dolgoživost in seksualna energija.

Na splošno, goji jagode vzpodbujajo delovanje imunskega sistema, povečujejo alkalnost, zagotavljajo zaščito jeter, izboljšujejo vid in kakovost krvi, zagotavljajo anti-aging sestavine in imajo številne dodatne izjemne lastnosti. Njihova glavna korist za zdravje je, da negujejo telo in ga podprejo v samozdravljenju z zagotavljanjem presenetljivo paleto izjemnih hranilnih snovi. Goji jagode so morda najbolj hranilno bogato jagodičevje na planetu. So popoln vir beljakovin in vsebujejo devetnajst različnih aminokislin in vseh osem esencialnih aminokislin. Goji jagode lahko vsebujejo enaindvajset ali več mineralov v sledovih (glavna med njimi so cink, železo, baker, kalcij, germanij, selen in fosfor), pa tudi vitamine B1, B2, B6 in vitamin E.

Goji jagode so med najboljšimi antioksidanti na svetu. Običajno vsebujejo dva do štirikratno količino antioksidantov v primerjavi z borovnicami. Goji jagode vsebujejo dolge verige sladkorjev, znane kot polisaharidi, ki krepijo imunski sistem.

Ko se staramo, proizvajamo vse manj rastnega hormona. Zmanjševanje ravni rastnega hormona je povezano s simptomi staranja. Goji jagode so edina hrana, ki pomaga vspodbuditi človeško telo, da proizvede več rastnega hormona naravno.

To pomeni, da so goji jagode morda najboljša Super hrana proti staranju. Preberite si zakaj:

Dolgoživost in hormoni

Veliki mojster makrobiotične prehrane, Michio Kushi je imel navado reči: “Jejte v skladu z namenom.” In če je vaš namen, vsaj delno, dolgoživost in vitalnost, potem so goji jagode prava super hrana za vas. Raziskovalci, ki proučujejo zdravilne rastline so odkrili vrsto hranil v goji jagodah, ki lahko pomagajo, da ljudje uživajo dlje in bolj zdravo.

70-letnik proizvaja samo še eno desetino rastnega hormona v primerjavi z 20-letnikom. Zaradi tega se staramo, imamo manj energije, mišice slabijo. Ko povečamo produkcijo rastnega hormona se počutimo bolj polni energije, vitalni in mladostni. Rastni hormon je  hormon, ki vpliva na raven vseh hormonov v telesu. Da bo naše življenje daljše in bolj kakovostno, moramo vzdrževati proizvodnjo rastnega hormona. Goji jagode so edina, vsaj do sedaj znana hrana, ki potrjeno stimulira proizvodnjo rastnega hormona.

Izboljšanje libida in spolne funkcije

V Aziji goji jagode veljajo kot močan afrodiziak. Poleg tega, goji jagode delujejo kot tonik za izboljšanje splošne vzdržljivosti, razpoloženje in dobro počutje, medtem ko zmanjšujejo vpliv stresa na naše telo. Vsi ti pozitivni vplivi prispevajo k bolj zdravemu in bogatejšemu spolnemu življenju. Zmanjšana spolna funkcija ni neizogiben del staranja. Manjši libido pri moških in ženskah je lahko povezan z zmanjšano proizvodnjo testosterona. Goji jagode pomagajo k povečanju proizvodnje rastnega hormona, ki nato pospešuje povečanje proizvodnje testosterona.

Antioksidanti

Antioksidanti varujejo naš DNK pred prostimi radikali in poškodmami celic. Poškodovane celice pa odpirajo vrata boleznim in pospešujejo staranje. Skoz čas je naša DNK poškodovana zaradi prostih radikalov, raznih toksinov in sevanj. Čeprav je naše telo sposobno nenehnega  samozdravljenja, z leti postane preobremenjeno zaradi preveč prostih radikalo in toksinov. To vodi v prezgodnjo smrt zdravih celic, kar vodi v različna degenerativna obolenja in pospešen razvoj mutiranih celic, ki lahko povzročijo raka. Goji jagode so naravni zelo bogat vir antioksidantov karotenoidov (goji jagode vsebujejo več beta karotena kot korenje).

Izboljšan vid

Goji jagode vsebujejo dva ključna antioksidanta za zdrav vid: zeaksantinom in lutein. Ko prosti radikali napadejo oči, jih zeaksantin in lutein ščitita pred poškodbami. Ščitijo oči pred najpogostejšimi vzroki izgbube vida, povezanih s staranjem. Zeaksantin pomaga pri celjenju membrane naših oči in jim daje tudi sijaj in mladosten videz. V kitajski medicini že tisoče let priporočajo goji jagode za izboljšanje vida.

Poleg vsega naštetega goji jagode še:

  • zelo okrepijo naš imunski sistem,
  • ščitijo naše možgane in preprečujejo nevrološke degeneracije,
  • ščitijo naše srce in ožilje,
  • ohranjajo naše organe zdrave in vitalne.

Jaz jih dodajam v zelen smoothie in čokolado, ki si jo najraje naredim sama….Včasih pa jih jem kar tako…. Prepričana sem, da bodo odslej tudi na vašem jedilniku! 😉

Sem človek, ki nenehno in neumorno raziskuje vsa področja boljšega počutja, zdravja in bivanja človeka. Tako sem med raziskovanjem boljšega počutja zase srečala Jogo Obraza pri Savini Atai. Prevzela me je, ker sem se tako hitro počutila bolje in lepše J Joga obraza poskrbi za čisto vse hormone, pretočnost, vse organe in enostavno zažariš. Ni vadbe, ki zahteva tako malo in daje tako neverjetno veliko. Sem mamica dvema sinovoma in kmalu bom tudi babica. Večino časa sem bila samohranilka in ni bilo vedno lahko. Jaz pravim nikoli ne obupaj, ker vedno posije sonce. Z vztrajnostjo in delom na sebi vsakomur uspe, tudi tebi bo!
https://www.facebook.com/ZASEYOGA/