Dr. Rupal Shah je zdravnik v Londonu in pri svojih pacientih opaža vse več pritoževanja, da so utrujeni, tudi če dovolj spijo. Pogosto se to že vleče več mesecev. Eden od petih ljudi se počuti nenavadno utrujeno in eden od desetih ima kronično utrujenost.

Preverite tudi: ALTERNATIVNA MEDICINA: CENA IN ALI DELUJE? (BIORESONANCA, HOMEOPATIJA, REIKI, AKUPUNKTURA)

”Nenavadno je, da z njimi ni nič fizično narobe. Najpogosteje je utrujenost povezana z razpoloženjem in majhnimi stresnimi situacijami v življenju,” pravi Dr.Shah. Pri pacientih rutinsko jemljejo vzorce krvi, da izločijo težave z ščitnico ali anemijo.

Če hočete dognati, zakaj ste postali utrujeni malo razmislite o razmerah, ki jih imate v službi ali doma, saj so lahko sprožilci vaše utrujenosti. Prav tako na takšno stanje lahko vplivata tudi razpad razmerja ali žalost. Prav tako preveč popitega alkohola, slaba dieta, če imate slabe spalne navade (prepozna hoja v posteljo, zgodnje vstajanje, delo v izmenah, majhni otroci…).

Psihični vzroki za utrujenost so lahko skrb zaradi službe ali denarja. Ena tretjina prebivalstva slabo spi zaradi teh skrbi. Skrbi in napetosti v vsakodnevnem življenju so lahko izčrpajoče. Sploh selitev ali načrtovanje poroke. Tudi psihični šok, kot je kakšna slaba novica, žalost ali razhod s partnerjem nas lahko zelo izčrpa. Mentalne zdravstvene težave, kot so depresija ali anksioznost tudi lahko vplivajo na našo utrujenost, saj preprečujejo da bi se dobro naspali.

Fizični vzroki so lahko anemija, težave z ščitnico, diabetes, intoleranca na hrano, apneja, prevelika telesna teža ali podhranjenost.  In to zato, ker se mora telo zelo truditi, da vzdržuje normalne dnevne aktivnosti. Če ste podhranjeni, imate manj mišične moči in se zelo hitro utrudite. Tudi nosečnost vam prvih 12 tednov krade energijo.

Kaj še lahko storite? Preverite, v kakšnem položaju je vaše prvo vratno vretence. Če je v napačni legi, lahko pritiska na vratne žile in s tem omejuje dotok krvi v možgane. S tem ne dobijo kisika in vi se počutite brez energije, utrujeno, zaspano… Ker  epifiza ne more delovati pravilno, to vpliva na vaše hormone. Zato imate lahko težave s ščitnico in spalnim hormonom melatoninom. Prav tako vpliva na izločanje serotonina in dopamina, ki sta hormona sreče in zato vplivata na depresijo in na ankcioznost.