V času, ko pričakujemo otroka in v prvih nekaj letih, starši radi postavljamo visoke cilje za svoje otroke. Profesionalna balerina, olimpijske igre, predsednik države. Vse te sanje otroci preoblikujejo in definirajo sami nekaj let pozneje – cilje in izzive si namreč poiščejo in postavljajo sami.

Večina staršev pade pod pritiske, kako vzgojiti super otroka. Tako že v prvih letih otroka vpišemo na različne dejavnosti, velikokrat prav tiste, ki smo jih imeli radi sami ali pa zanje nismo imeli priložnosti. Tako urnik svojih malčkov napolnimo z glasbenimi učnimi urami, telovadnicami, jezikovnimi tečaji in še več. Sčasoma večina teh staršev spozna, da naše prizadevanje prizadene našo sposobnost, da enostavno uživamo v otroštvu in odraščanju svojih otrok. Tukaj je seznam spoznanj, do katerih pridemo starši z nekaj leti zamude.

Osebnost je več kot dosežki

Razmišljajte o ciljih za svoje otroke v smislu osebnosti in značaja, ne dosežkov. Želimo si lahko, da je otrok radoveden, komunikativen, prijazen in samozavesten. Spodbujanje teh lastnosti postane naš kratkoročni cilj in s tem zmanjšamo osredotočanje na kariero naših otrok, ki navsezadnje ni naša odločitev! Iskanje odličnosti prihaja z visoko ceno. Seštejte, koliko stanejo vse dejavnosti vaših otrok na letni ravni skupaj s prevozom in vsemi ostalimi stroški. Veliko, kajne? Pretehtajte, katera dejavnost vašemu otroku prinaša dodano vrednost? Je res bolje ura v lokalni telovadnici namesto igre na otroškem igrišču?

Naši cilji niso nujno tudi otrokovi

Vzgoja in odraščanje ni v sanjah staršev. Vaš otrok bo sčasoma našel svoje talente in zanimanja ne glede na vaše usmeritve. Morda ne bodo tisti, ki ste si jih zamislili. Normalno je, da bi si želeli bolj športnega otroka, ampak to ni nujno pot zanj. Preveliko siljenje v dejavnost lahko pripelje do frustracij in tudi solz. Otrokom nudite, kar potrebujejo za zdrav razvoj – kvalitetne igrače Fisher-Price, ki spodbujajo njihovo igrivost, radovednost in razvoj, predvsem pa svoj čas. Največ namreč pomenijo spomini, ki jih otrok ustvari v varnem družinskem zavetju.

Najboljši starši ne tekmujejo z drugimi

Najboljši starši se izognejo tekmovalnim primerjavam. Noro je, koliko jih obstaja. Vemo, da ima vsak izmed nas svoje prednosti in pomanjkljivosti – tudi otroci. Pomembno je, da znamo sprejeti tudi šibke točke svojih otrok in na drugi strani še bolj uživati in praznovati njihove dosežke in zmage.