Vprašanje: Ali ženske rade pijejo pivo?

Veliko ljudi misli, da je to vprašanje že rešeno, odgovor pa se glasi: ženske ne marajo piva. Ampak, je to res? Ali pa je res samo, da ženske ne marajo SLABEGA piva?

Že desetletja (pravzaprav večino dvajsetega in enaindvajsetega stoletja) pivovarji, moški in, no, tudi družba, delujejo po zmotnem prepričanju, da ženske piva ne marajo. Točno ta misel pa je prevedena v sistem medijev in trženja, ki predpostavlja enako za vse generacije moških in žensk.

Torej, sama to vprašanje preučujem že kar nekaj časa. In povem vam točno to: ženske IMAJO rade pivo. Še več, udeležujemo se festivalov piva, obiskujemo pivovarne in pivnice in svojim gostom na obisku pogosto ponudimo kozarec mrzle pijače, ki je slučajno narejena iz hmelja. Sicer pa, statistično gledano ženske pogosto spijejo manj piva kot moški, kar pa ne pomeni, da ga sploh ne pijejo.

 

Po mojem mnenju spijejo nekatere ženske manj piva kot druge, iz teh dveh razlogov:

  • Prvi je točno določen in tipično usmerjen marketing, ki ga nekatere pivovarne in pivnice uporabljajo že desetletja. TV oglasi že od osemdesetih let dalje ponazarjajo to: pomanjkljivo oblečene ženske moškim strežejo pijačo. Pomanjkljivo oblečene so pa zato, ker ti moški pijejo pravo blagovno znamko. Slučajno, kajne? To bi bilo mogoče opisati tudi kot leno trženje. Konec koncev je bila karta na račun slabše oblečenih žensk uporabljena za prodajo že skoraj vseh stvari. S tem velika pivovarska podjetja razkrivajo svojo popolno nerazumevanje žensk, ko skušajo zvariti pivo zgolj in samo za “dame”.
  • Drugi razlog, zakaj ženske pogosto izberejo drugo alkoholno pijačo je, da jim pač okus piva ni ravno všeč.

No, to danes, ko imamo na razpolago toliko vrst piva, nima smisla, kajne? Konec koncev, če je pivo tako neužitno, zakaj ga potem nasprotni spol na veliko pije? Resnici na ljubo, preden so vzniknile manjše pivovarne, pivo res ni imelo pretirano dobrega okusa. Zaradi neznanega razloga so bili moški do slabšega piva veliko bolj tolerantni, morda zato, ker so jim prodajalci zagotovili, da pravi moški pije pivo, seksi ženske pa imajo rade prave moške.

Da debato še malo bolj nadgradim: kaj, če smo ženske boljši degustatorji? Nekje sem celo prebrala, da se je neka avstralska pivovarna odločila, da se bodo kontrole kakovosti piva odslej posluževale le še ženske, saj naj bi imele boljši občutek za vonj in okus. Če je to res, bi lahko pojasnili zgornje vprašanje, zakaj so moški bolj tolerantni do slabega piva kot me.

Kakorkoli, danes obstaja toliko več možnosti izbire za vse vrste ljubiteljev piva in toliko več možnosti, da tudi ženske ugotovimo, da nam je pivo pravzaprav všeč. Sem prepričana, da bomo odslej slišali ta stavek precej bolj pogosto: “Sicer ne maram piva, ampak tole mi je pa všeč.”

Tegale (Tektonik) sem sama naročila za praznovanje rojstnega dne. Gre za eno novejših kraft pivovarn, ki jih je vredno preskusiti. Ampak ne verjemite mi na besedo – preizkusite same!