Veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé, ampak, od kje prihaja ta navdušenost? Ali prihaja s strani vinarjev, ki slavijo ta slog vina z enako skrbnostjo kot vrhunska rdeča in bela vina? Ali je rosé vino morda izbor prihajajoče generacije? Ali pa gre le za to, da so potrošniki spoznali, da je to neverjetno prilagodljivo vino, ki ga lahko uživate samega ali z raznoliko prehrano?

Samo v zadnjih letih se je poraba rosé vin povečala za 53%. Ko redni pivci vina kupujejo vino poleti, jih kar 20 % kupi rose, zato mu tudi brez oklevanja lahko rečemo poletno vino.

In če radi srkate rosé s svojimi prijateljicami, niste sami. Kar 40% pivcev rose vin je žensk, mlajših od 34 let. Rose že dolgo ni več vino, ki se šteje za manj vredno vino. Gre za resen slog, ki ga vinarji skrbno negujejo, rezultati pa so vidni v naraščajoči priljubljenosti.

Še en dejavnik njegove naraščajoče priljubljenosti je njegova vsestranska združljivost z različnimi živili. To je vino, ki se ujema z res široko paleto živil.

Vse od solate do piščanca do rib in celo zrezkov se dobro ujema z različnimi sortami roséja. Ko ga postrežete res dobro ohlajenega, je izvrstno dopolnilo skoraj vsaki večerji, ki jo želite pripraviti. In če se vam v teh vročih zdi ne da kuhati, nič zato. Rose je dober partner tudi hladnim prigrizkom tako mesnatim, kot tudi zelenjavnim.

Rosé je odličen za uporabo v koktajlih. Zahvaljujoč vsestranskosti ga lahko uporabite kot osnovo za ustvarjanje najrazličnejših mešanih pijač. Tu so trije edinstveni recepti za sladke rosé koktajle.

Rosé, Bourbon in Blue je dokaz, da rose lahko obvlada celo močan okus burbona. Ta mešanica čaja, borovnic, burbona in roséja bo zamenjala Long Island Ice tea in že imate svoj novi najljubši poletni požirek.

Frosé – Če obstaja popolnejša poletna pijača, je mi ne poznamo. Iz zamrznjene steklenice roséja, v kombinaciji s sladkorjem in jagodami  nastane ledena osvežitev, ki ji ni para in naravnost kliče po požirku na terasi s pogledom na morje.

Rosé limonada  je preprosta simbioza limonade in vašega priljubljenega roseja. Brbončice pripravite za poletno popolnost v kozarcu.

Ste za nagrajeni rose dvojček iz Slovenskih Konjic?

Decanter World Wine Awards (DWWA) je največje in najvplivnejše vinsko tekmovanje na svetu z neprimerljivim svetovnim dosegom. Vina po zelo strogem postopku ocenjujejo vrhunski strokovnjaki za vino z vsega sveta. Vina Vinske kleti ZlatiGrič se redno uvrščajo med nagrajence. Letos sta se s srebrno medaljo okitila oba konjiška roseja, penina in mirno vino.

Oba sta pridelana iz sorte modra frankinja. Pri stiskanju uporabijo samo samotok brez maceracije. Po alkoholni fermentaciji vino nekaj tednov počiva na finih usedlinah kvasovk, sledi stekleničenje. Vino je živahne rožnate barve, aroma je intenzivna, sadna. Svežina je uravnotežena z zaokroženim, elegantnim, sadnim in dolgotrajnim pookusom.

Penina je narejena po klasični metodi in zori na kvasovkah najmanj dve leti. Osnovno vino daje tej penini izrazito sadno aromo, svežino, zaradi rastišča trte pa tudi lepo nežno mineralno noto. Konjiška penina deluje mladostno in pitno, odlikuje pa jo tudi nežno iskrenje mehurčkov.

 

www.zlati-gric.si