Pred nekaj meseci sem začel vsak dan poslušati klasično glasbo, česar prej nisem počel skoraj nikoli. V zadnjih mesecih je moja vsakdanja rutina, da zadnjo uro pred spanjem, med branjem in lahko večerno telovadbo, poslušam klasično glasbo. Sam najraje poslušam Mozarta, a se med skladatelji najdejo tudi Vivaldi in ostali.

Friedrich Nietzsche je rekel: Brez glasbe bi bilo življenje napaka.

Ali ste vedeli, da klasična glasba:

  • Zmanjšuje krvni tlak?
  • Zmanjšuje simptome depresije in melanholije?
  • Pospešuje spomin?
  • Zmanjšuje nivo bolečine, katero čutimo? Študije so med drugim pokazale, da ljudje z bolečinami, ki poslušajo klasično glasbo uporabljajo manj tablet proti bolečinam.
  • Pomaga pri kreativnosti?
  • Dela ljudi srečnejše?
  • Pomaga pri produktivnosti?
  • Pomaga pri učenju? Ena izmed študij je pokazala, da so študentje, ki so med opravljanjem testa poslušali klasično glasbo, dosegli boljše rezultate, kot ostali.

Sam lahko povem, da sem izkusil skoraj vse napisano, med drugim tudi večjo produktivnost in motivacijo za opravljanje dela. Zdi se mi, da ima naš dom boljšo energijo, ko v sobah zveni klasična glasba; naravno pomirjevalo, a hkrati zelo motivacijsko.

Henry Wadsworth Longfellow je rekel: Glasba je univerzalen jezik človeštva.

Vem, da smo mnogi odrasli ob gledanju na klasično glasbo, kot dolgočasno in nezanimivo, a sem resnično začel ceniti raznolikost skladateljev, katere poslušam, po nekaj časa poslušanja. Vsaka melodija privleče iz mene drugačna čustva in je resnično primerna za poslušanje med početjem česarkoli. Zato odprite razum, srce in um klasični glasbi, katero tako zelo zanemarjamo, a je ena izmed najlepših umetnosti, kar jih je človeštvo ustvarilo.

Naj klasična glasba igra v ozadju, medtem, ko pomivate posodo, se igrate z otroci, berete, pišete, telovadite, delate in se pripravljate na delo. Naj postane del vašega življenja in kaj kmalu, vam obljubljam, boste videli pozitivne rezultate.

Na žalost je današnja glasba vse prepolna besedil o drogah, alkoholu, spolnosti in varanju. Glasba, ki je pripovedovala zgodbe o življenju in naravi je skoraj izumrla; skoraj več ne slišimo pesmi z motivacijskim besedilom in pozitivnim sporočilom. Na žalost se te stvari ne prodajajo dobro, če nisi že uveljavljen glasbenik in si lahko privoščiš peti o stvareh, ki so pozitivne. Najbrž to odraža, kje se trenutno nahaja človeštvo in kaj so naše prioritete. Hiter tempo življenja potrebuje hitre pesmi.

Klasična glasba nam upočasni življenjski stil in nas povrne nazaj v dobo, ko smo znali ceniti majhne stvari ter si resnično vzeti čas za posamezna opravila. Sedaj ne potrebujemo pesmi z besedilom; kar potrebujemo je glasba, ki jo interpretiramo sami in katera nam ne bo prala možganov s praznimi besedili brez pomena.

www.ivanjurgec.com