Vsi vemo, da telo potrebuje gibanje. In to vsak dan. Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se šteje za gibalno enoto že gibanje 10 minut strnjeno. Sama pa v praksi opažam, da nimamo težav s tem, da ne bi vedeli, kako razmigati svoje telo. Imamo pa težavo to redno početi.

Vpis v neki vadbeni center, na fitnes ali skupinsko vadbo je lahko dobra motivacija, da boste vadili redno. V praksi tudi opažam, da veliko ljudi potrebuje strukturo kot sta urnik in plačana karta. Če sodite mednje, vam svetujem obisk vadbenega centra, zato tudi s(m)o.

Zraven tega pa vas bo ob rednem gibanju vsekakor vedno bolj zanimalo tudi to, ali z vajami svojemu telesu koristite ali ne. Vedno bolj vas bo zanimala tudi tehnična plat vaj. Ali jih pravilno izvajam? Ali mi koristijo? Ali pomagajo mojemu telesu tam, kjer to najbolj potrebuje? Mi lahko škodijo, če imam težave s sklepi in hrbtenico, ipd. …

Ko se začnemo redno gibati in ko pademo v ta krog rednega gibanja, je to normalen proces, ki se zgodi. In sama vam ta proces privoščim. Takrat se lahko začne naše delo v smislu napredka, izboljšanja tehnike, pridobivanja na gibljivosti, moči, koordinaciji, ravnotežju oz. takrat lahko začnemo delati na izboljševanju vaših gibalnih sposobnosti oz. z ohranjanjem dobre telesne forme.

Znanstveniki so že dokazali, da gibanje ohranja naše možgane aktivne in vpliva na povezavo sinaps, kar pomeni večjo odzivnost možganov ali drugače – če ste redno aktivni, ste lahko pametnejši. Tudi zadnji podatki maturantov kažejo, da so vse zlate maturantke vrhunske športnice.

Vi ne rabite biti vrhunski športniki. Ne rabiti iti na Triglav ali preteči maratona, da boste lahko rekli, da ste telesno aktivni. Rabite pa poskrbeti za svoje telo vsak dan.

Če so vam všeč mirnejše vadbe, kjer je intenzivnost nizka, pa vseeno radi dobro čutite svoje mišice med izvajanjem vaj ali po njih, potem je lahko morda ena izmed opcij (za začetno ukvarjanje z rednim gibanjem ali za stalno) pravilna pilates vadba.

Iz Tanergije tako danes pošiljamo vabilo na 8-urni uvajalni tečaj, ki je pri nas potreben pred pričetkom vadbe v rednih skupinah ali za izvajanje vaj doma. Naučimo vas, kako videti svoje telo, kako poravnano stati, sedeti, kje naj bodo vaša stopala, položaj glave, kaj je nevtralni položaj telesa ali hrbtenice, kako pravilno aktivirati globoke trebušne mišice, kako pravilno trenirati mišice medeničnega dna, katere vaje so optimalne za vašo mobilnost oz. razmiganost v sklepih in še mnogo drugega.

Naslednji uvajalni tečaj v Tanergija® pilates vadbo se prične v ponedeljek, 22. januarja in bo potekal 8 zaporednih ur vsak ponedeljek in sredo ob 20.15, vse do 14. februarja 2018.

Sem Tanja Želj, po poklicu profesorica športne vzgoje in ambasadorka zdravega načina življenja, gibanja in razmišljanja. Stremim k temu, da živim svoje poslanstvo in v vsaki preizkušnji iščem izziv in motivacijo za pogumne korake naprej. Za mano je nekaj zahtevnejših življenjskih preizkušenj in vsaka me je na nek svoj način obogatila in naredila še boljšo, čeprav je bilo težko. Zelo uživam tudi v vlogi mame. In zelo uživam, ko vidim, da naši obiskovalci popravijo svojo držo telesa, postanejo močnejši, gibčnejši ali pa dosežejo pri sebi kak drugi premik naprej. Tukaj sem zato, da tudi vas premaknem naprej. Ste pripravljeni narediti korak naprej – zase? (Foto: Iztok Dimc)